Connect with us

BUSINESS

România şi China îşi întăresc relaţiile diplomatice

Published

on

Stila – Nicholas Puerava

Premierul VICTOR PONTA, însoţit de o delegatie guvernamentală din care mai fac parte miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus si Constantin Niţă, au efectuat o vizită oficială de trei zile, în perioada 31 august – 2 septembrie, la invitatia omologului sau chinez, Li Keqiang. Vizita sa are loc la 3 ani după ce fostul premier EMIL BOC a vizitat China între 10 – 16 August 2011.

Premierul Victor Ponta a răspuns invitaţiei de a vizita Republica Populară Chineză, invitaţie primită de la Premierul LI KEQIANG şi anunţată oficial pe data de 25 August (conform Xinhua).

 10490332_559729744150176_129114906_n

VICTOR PONTA ŞI XI JINPING

Întâlnirea cu Preşedintele Republicii Populare Chineze, XI JINPING, a avut loc pe 2 septembrie, punctele comune dintre cei doi nefiind date la o parte în discuţia diplomatică,  angajându-se în întărirea cooperării dintre cele două state şi marcând 10 ani de parteneriat global (respectiv 65 ani de relaţii diplomatice China – România) şi aşteptând „cu nerăbdare un nou progres” în relaţiile bilaterale. De menționat este și creşterea economică globablă pe care trebuie să o atingă China prin reformele actuale, depăşind provocările şi stimulând economia.

ponta xi

Amintind turneul său de vizite în Europa, XI a apreciat România drept un „bun prieten” în Europa şi un „membru important” în Europa Centrală şi de Est, respectiv între civilizaţia europeană şi cea chineză. PONTA a afirmat că „România este mândră de prietenia tradiţională cu China şi admiră Partidul Comunist pentru modul în care conduce poporul chinez pe calea socialistă”.

PONTA a mai declarat că România acordă „o valoare importantă sprijinului în dezvoltare şi pace mondial㔺i „va continua să sprijine ferm eforturile Chinei de a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”.

XI a concretizat: „China salută toate statele aflate în trenul expres de dezvoltare unde putem împărtăşi oportunităţi şi realiza o dezvoltare împreună”, atrăgând atenţia că chinezii sunt dispuşi să „dea mâna” cu România în căutarea „viselor frumoase” ale fiecăruia.

CEI DOI PRIM-MINIŞTRI

Primul ministrul al României, Victor Ponta, a fost aşteptat la sosirea în Beijing de Primul Ministru al Chinei, LI KEQIANG, pe 31 August.

Formalităţile diplomatice (ceremonia de primirea, onorurile militare şi redarea imnului ambelor state) au fost respectate, iar, după acestea cei doi şefi de Guvern au discutat despre:

–          impulsionarea comerţului,

–          promovarea cooperării şi domeniului energetic,

–          dezvoltarea căilor ferate de mare viteză,

–          infrastructura şi proiectele de dezvoltare.

PREMIERUL EMIL BOC ÎN CHINA

            Important pentru succesul actulului Premier al României este precedentul diplomatic al relaţiilor cu China. În 2011, Emil Boc, Primul Ministru de atunci al României a fost invitat să viziteze China.

Premierul Emil Boc a fost inclus pe invitaţia oficială adresată şi altor lideri externi: Preşedintele Boliviei – Juan Evo Morales Ayma, Preşedintele Republicii Fiji – Epeli Nailatikau, Preşedintele Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka – Mahinda Rajapaksa, Primul Ministru al Republicii Democratice Etiopia – Meles Zenawi. Aşadar state din lumea a treia pe scena internaţională, deci, România deşi avea relaţii aparte cu China nu avea şi o cooperare apropiată.

bocmediafax-foto-diego-azubel

Întâlnirea Premierului României, EMIL BOC, din august 2011, cu Premierul Chinei WEN JIABAO, parte a administraţiei anterioare (administrţia lui Hu Jintao) a oferit României oportunitatea de a coopera la un nivel tot mai strâns şi la nivel direct (statal) cu Republica Populară Chineză.

           

Fostul Premier Emil Boc, a vizitat China între 10 – 16 August 2011 şi nu a obţinut nici un acord de cooperare cu statul asiatic, ci, doar acorduri verbale promiţătoare. Discuţiile duse de Boc cu administraţia Chinei au inclus: infrastructara, energia nuclară şi irigaţiile.

 

REZULTATELE DELEGAŢIEI PONTA ÎN CHINA

            Însoţit de miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus şi Constantin Niţă (conform Mediafax), Victor Ponta semnează patru acorduri în China. Domeniile acordurilor sunt: energie, finanţe şi construcţii de infrastructură.

Semnarea acestor acorduri vine în urma discuţiilor dintre Victor Ponta şi Li Keqiang.

Partea chineză a sugerat cooperarea energetică mai puternică, inclusiv în domeniul energiei nucleare, termice sau eoliene. De asemenea Li a vizat dezvoltarea unui proiect de cale ferată de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa.

Ponta a declarat în favoarea consolidării cooperării în domeniul infrastructurii (construcţiilor de infrastructură).

VIZITA PREMIERULUI CHINEZ ÎN ROMÂNIA ŞI REZULTATELE CHINEI

LI KEQIANG a vizitat România la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2013. Victor Ponta a întâmpinat atunci, la Palatul Victoria, peste 200 de oficiali şi oameni de afaceri chinezi, domeniile discutate în 2013 la Bucureştii fiind: comerţul, investiţiile în infrastructură, telecomunicaţiile şi energia.

În timpul vizitei de anul trecut au fost semnate 13 acorduri (în valoare de peste 8 miliarde $) care stau la baza investiuţiilor chineze viitoare.

            În 2014, Li a semnat şi acorduri de cooperare ca oficial chinez, până la cele cu România, precum cele:

  • cu MAREA BRITANIE –peste 40 de acorduri, în valoare de peste 30 miliarde $, principalele domenii fiind: comerţul (mai ales importurile de carrne de miel), energia nucleare, căile ferate de mare viteză şi finanţele.
  • GRECIA – 19 acorduri de cooperare, în valoare de 4.8 miliarde $, o cooperare bilaterală aparte fiind în domeniul maritim şi turism;.

În timpul vizitelor anterioare în Europa, cele din 2011, Li a încheiat acorduri cu:

–          Germania, 11 acorduri şi contracte comerciale de 8.7 miliarde $, în domenii ca finanţe, achiziţiile de automobile, energie, utilaje;

–          Marea Britanie, acorduri de 4.7 miliarde $ pentru comerţ şi economie;

–          Spania, acorduri în valoare de 7.5 miliarde dolari, în domeniile: bancar, energie, transport şi telecomunicaţii.

Este important de precizat şi că primul partener al României în Asia este China, dar şi că România a fost prima ţară pe care premierul Li Kequiang a vizitat-o de când a fost ales în funcţia oficială.

 

 

.

 

BUSINESS

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă”

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, vă invită la conferința cu tema Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă care are loc în București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomate.

Vor susține prezentări: academician, prof. univ. Daniel Dăianu, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, conf. univ. dr. Clara Volintiru, prof. univ. dr. Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. Andreea Paul, președintele INACO, Florian Marin, expert fonduri europene, Claudiu Zamfir, jurnalist specializat în fonduri europene. Moderator: Constantin Rudnitchi, jurnalist.

Conferința se desfășoară cu sprijinul publicației www.caleaeuropeană.ro și va fi transmisă live.

 

Evenimentul organizat de Renew Europe, al treile grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

La conferința de la București, se va face o evaluare a nivelului de convergență economică a României și se va analiza în ce măsură fondurile europene contribuie la creșterea convergenței și, totodată, la creșterea economică.

Pentru participarea la conferința, va puteți înregistra la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. In limita locurilor disponibile.

Continue Reading

BUSINESS

Ziua Internațională Anticorupție. România, pe primul loc în UE: 88% dintre oamenii de afaceri percep corupția drept un impediment desfășurarea normală a activității firmelor

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Aproape 90% dintre reprezentanții mediului de afaceri din România percep corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, arată un sondaj publicat de Comisia Europeană și remis CaleaEuropeană.ro.

Sondajul privind atitudinea mediului de afaceri european față de corupția din Uniunea Europeană a fost publicat cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, iar rezultatele arată o tendință descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupția ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75% în 2013. 

Cât privește situația din România, 97% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că problema corupției este răspândită la nivel național.

Mai mult decât atât, 88% dintre aceștia văd corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%. De altfel, România ocupă primul loc la acest capitol, fiind urmată de Malta (60%) și Croația (57%).

La polul opus se află Danemarca (5%), Estonia (9%) și Irlanda (11%).

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupția, 51 % dintre respondenți considerând că este puțin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendințe să fie raportate poliției sau procurorilor.

”Corupția subminează democrația și statul de drept, fundamentul societăților noastre. În timp, influența sa crește inegalitățile și subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale, cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă și cu sectorul privat pentru a eradica corupția.”, a declarat, în context, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Uniunea Europeană a înregistrat progrese în lupta împotriva corupției cu noi norme privind protecția avertizorilor de integritate, combaterea spălării banilor și accesul autorităților de asigurare a respectării legii la informații financiare, precum și cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii, respectiv înființarea Parchetului European. 

Comisia Europeană va continua să își consolideze activitatea cu privire la acest subiect în cooperare cu toate părțile interesate.

Lupta împotriva corupției va fi, de asemenea, un element-cheie al noului ciclu de revizuire a statului de drept.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending