Connect with us

BUSINESS

România şi China îşi întăresc relaţiile diplomatice

Published

on

Stila – Nicholas Puerava

Premierul VICTOR PONTA, însoţit de o delegatie guvernamentală din care mai fac parte miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus si Constantin Niţă, au efectuat o vizită oficială de trei zile, în perioada 31 august – 2 septembrie, la invitatia omologului sau chinez, Li Keqiang. Vizita sa are loc la 3 ani după ce fostul premier EMIL BOC a vizitat China între 10 – 16 August 2011.

Premierul Victor Ponta a răspuns invitaţiei de a vizita Republica Populară Chineză, invitaţie primită de la Premierul LI KEQIANG şi anunţată oficial pe data de 25 August (conform Xinhua).

 10490332_559729744150176_129114906_n

VICTOR PONTA ŞI XI JINPING

Întâlnirea cu Preşedintele Republicii Populare Chineze, XI JINPING, a avut loc pe 2 septembrie, punctele comune dintre cei doi nefiind date la o parte în discuţia diplomatică,  angajându-se în întărirea cooperării dintre cele două state şi marcând 10 ani de parteneriat global (respectiv 65 ani de relaţii diplomatice China – România) şi aşteptând „cu nerăbdare un nou progres” în relaţiile bilaterale. De menționat este și creşterea economică globablă pe care trebuie să o atingă China prin reformele actuale, depăşind provocările şi stimulând economia.

ponta xi

Amintind turneul său de vizite în Europa, XI a apreciat România drept un „bun prieten” în Europa şi un „membru important” în Europa Centrală şi de Est, respectiv între civilizaţia europeană şi cea chineză. PONTA a afirmat că „România este mândră de prietenia tradiţională cu China şi admiră Partidul Comunist pentru modul în care conduce poporul chinez pe calea socialistă”.

PONTA a mai declarat că România acordă „o valoare importantă sprijinului în dezvoltare şi pace mondial㔺i „va continua să sprijine ferm eforturile Chinei de a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”.

XI a concretizat: „China salută toate statele aflate în trenul expres de dezvoltare unde putem împărtăşi oportunităţi şi realiza o dezvoltare împreună”, atrăgând atenţia că chinezii sunt dispuşi să „dea mâna” cu România în căutarea „viselor frumoase” ale fiecăruia.

CEI DOI PRIM-MINIŞTRI

Primul ministrul al României, Victor Ponta, a fost aşteptat la sosirea în Beijing de Primul Ministru al Chinei, LI KEQIANG, pe 31 August.

Formalităţile diplomatice (ceremonia de primirea, onorurile militare şi redarea imnului ambelor state) au fost respectate, iar, după acestea cei doi şefi de Guvern au discutat despre:

–          impulsionarea comerţului,

–          promovarea cooperării şi domeniului energetic,

–          dezvoltarea căilor ferate de mare viteză,

–          infrastructura şi proiectele de dezvoltare.

PREMIERUL EMIL BOC ÎN CHINA

            Important pentru succesul actulului Premier al României este precedentul diplomatic al relaţiilor cu China. În 2011, Emil Boc, Primul Ministru de atunci al României a fost invitat să viziteze China.

Premierul Emil Boc a fost inclus pe invitaţia oficială adresată şi altor lideri externi: Preşedintele Boliviei – Juan Evo Morales Ayma, Preşedintele Republicii Fiji – Epeli Nailatikau, Preşedintele Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka – Mahinda Rajapaksa, Primul Ministru al Republicii Democratice Etiopia – Meles Zenawi. Aşadar state din lumea a treia pe scena internaţională, deci, România deşi avea relaţii aparte cu China nu avea şi o cooperare apropiată.

bocmediafax-foto-diego-azubel

Întâlnirea Premierului României, EMIL BOC, din august 2011, cu Premierul Chinei WEN JIABAO, parte a administraţiei anterioare (administrţia lui Hu Jintao) a oferit României oportunitatea de a coopera la un nivel tot mai strâns şi la nivel direct (statal) cu Republica Populară Chineză.

           

Fostul Premier Emil Boc, a vizitat China între 10 – 16 August 2011 şi nu a obţinut nici un acord de cooperare cu statul asiatic, ci, doar acorduri verbale promiţătoare. Discuţiile duse de Boc cu administraţia Chinei au inclus: infrastructara, energia nuclară şi irigaţiile.

 

REZULTATELE DELEGAŢIEI PONTA ÎN CHINA

            Însoţit de miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus şi Constantin Niţă (conform Mediafax), Victor Ponta semnează patru acorduri în China. Domeniile acordurilor sunt: energie, finanţe şi construcţii de infrastructură.

Semnarea acestor acorduri vine în urma discuţiilor dintre Victor Ponta şi Li Keqiang.

Partea chineză a sugerat cooperarea energetică mai puternică, inclusiv în domeniul energiei nucleare, termice sau eoliene. De asemenea Li a vizat dezvoltarea unui proiect de cale ferată de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa.

Ponta a declarat în favoarea consolidării cooperării în domeniul infrastructurii (construcţiilor de infrastructură).

VIZITA PREMIERULUI CHINEZ ÎN ROMÂNIA ŞI REZULTATELE CHINEI

LI KEQIANG a vizitat România la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2013. Victor Ponta a întâmpinat atunci, la Palatul Victoria, peste 200 de oficiali şi oameni de afaceri chinezi, domeniile discutate în 2013 la Bucureştii fiind: comerţul, investiţiile în infrastructură, telecomunicaţiile şi energia.

În timpul vizitei de anul trecut au fost semnate 13 acorduri (în valoare de peste 8 miliarde $) care stau la baza investiuţiilor chineze viitoare.

            În 2014, Li a semnat şi acorduri de cooperare ca oficial chinez, până la cele cu România, precum cele:

  • cu MAREA BRITANIE –peste 40 de acorduri, în valoare de peste 30 miliarde $, principalele domenii fiind: comerţul (mai ales importurile de carrne de miel), energia nucleare, căile ferate de mare viteză şi finanţele.
  • GRECIA – 19 acorduri de cooperare, în valoare de 4.8 miliarde $, o cooperare bilaterală aparte fiind în domeniul maritim şi turism;.

În timpul vizitelor anterioare în Europa, cele din 2011, Li a încheiat acorduri cu:

–          Germania, 11 acorduri şi contracte comerciale de 8.7 miliarde $, în domenii ca finanţe, achiziţiile de automobile, energie, utilaje;

–          Marea Britanie, acorduri de 4.7 miliarde $ pentru comerţ şi economie;

–          Spania, acorduri în valoare de 7.5 miliarde dolari, în domeniile: bancar, energie, transport şi telecomunicaţii.

Este important de precizat şi că primul partener al României în Asia este China, dar şi că România a fost prima ţară pe care premierul Li Kequiang a vizitat-o de când a fost ales în funcţia oficială.

 

 

.

 

BUSINESS

A fost lansat programul IMM Invest. Ministrul Florin Cîțu: Întreprinderile mici și mijlocii au acces la credite garantate pentru investiții cu până la 90%

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest, a demarat vineri, la ora 10:00 şi, cu acest program, se intră în etapa a doua, cea de repornire a economiei, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

“Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus ministrul Finanţelor, vineri, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

El a subliniat că, faţă de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

“Este un program ce poate fi accesat tot timpul an, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem repornirea economiei. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a precizat Cîţu.

El a subliniat că plafonul de garantare în cadrul acestui program este de 15 miliarde lei şi este o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

“Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă”, a mai menţionat şeful de la Finanţe.

Continue Reading

BUSINESS

Coronavirus: Banca Transilvania amână cu 3 luni plata ratelor pentru persoanele fizice și reduce ratele persoanelor juridice pentru șase luni

Published

on

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa românească, a decis să dea posibilitatea clienţilor persoane fizice afectate de criza coronavirusului să amâne până la 3 rate pentru credite, iar pentru clienții persoane juridice a anunțat reducerea ratelor de credit pentru următoarele șase luni.

”Clienţii care au dificultăţi temporare la plata ratelor – fie de natură medicală, carantină, izolare, fie din cauza situaţiei economico-financiare conjuncturale – sunt îndrumaţi să contacteze banca pentru identificarea soluţiei potrivite. Facilităţile se aplică la solicitarea clienţilor afectaţi de actualul context, prin apelarea echipei Customer Care, disponibilă 24h/24 la numărul de telefon 0264 308 080”, a transmis BT într-un comunicat.

De asemenea, pentru persoanele juridice, Banca Transilvania anunță reducerea ratelor de credit pentru următoarele 6 luni, până la 100% din aceste rate, acolo unde se justifică şi analizând impactul imediat şi pe termen mediu.

Documentaţia în baza căreia se vor aplica facilităţile pentru clienţi este minimală, tocmai pentru a evita birocraţia şi deplasările.

“Băncile pot juca un rol semnificativ în propagarea comportamentelor responsabile din punct de vedere social şi economic. Împreună cu Guvernul României, Banca Naţională a României şi cu marile companii private din economie putem lua iniţiativele de care societatea are nevoie. Pe lângă măsurile de susţinere care vor fi implementate, Banca Transilvania se va plia pe planurile de susţinere ale altor bănci în cazul clienţilor comuni, acolo unde BT nu este banca principală deoarece în acest mod poate fi susţinut un număr mai mare de firme româneşti”, a declarat Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania, conform unui comunicat.

Citiți și Banca Transilvania donează 1,4 milioane de lei pentru aparate de ventilaţie mecanică și echipamente pentru spitalele de stat din România

Săptămâna trecută Banca Transilvania a anunţat prelungirea perioadei de graţie pentru clienţii cu carduri de credit. Astfel, pentru cei peste 500.000 de posesori de carduri de credit s-a prelungit perioada de graţie până în 25 mai. Clienţii nu au nicio obligaţie de plată în martie şi aprilie, prima fiind în luna mai 2020.

BT a început, de asemenea, preluarea solicitărilor de amânare la plata ratelor pentru clienţii credite imobiliare care au dificultăţi financiare cauzate de actualul context.

Pentru clienţii companii, Banca Transilvania a decis astăzi reducerea ratelor de credit pentru următoarele 6 luni, până la 100% din aceste rate, unde se justifică şi analizând impactul.

Continue Reading

BUSINESS

Coronavirus: Mai multe bănci au amânat pentru 30 de zile plata ratelor la creditele românilor și oferă internet și mobile banking gratuit pentru trei luni

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

CEC Bank a amânat pentru 30 de zile plata ratelor la creditele acordate persoanelor fizice, pe fondul crizei epidemiologice COVID-19, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul băncii. De asemenea, mai multe bănci au luat măsuri speciale în contextul pandemiei de COVID-19, cum ar fi suspendarea temporară a plăţii ratelor la credite sau oferirea de internet şi mobile banking fără costuri timp de trei luni.

“Având în vedere contextul actual, am decis să acţionăm proactiv pentru a veni în ajutorul clienţilor CEC Bank care trec printr-o situaţie dificilă în această perioadă. Astfel, CEC Bank a amânat pentru 30 de zile plata ratelor datorate de clienţii persoane fizice, sperând ca astfel să contribuim, prin măsuri de distanţare socială, la reducerea răspândirii virusului. În funcţie de cum evoluează situaţia, vom ajusta măsurile astfel încât să venim în ajutorul clienţilor noştri”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte – director general al CEC Bank.

Astfel, clienţii persoane fizice vor putea să-şi plătească ratele oricând, în termen de maximum 30 de zile de la scadenţă. Pentru perioada de amânare de 30 de zile, nu se vor aplica penalităţi, iar clienţii nu vor fi raportaţi la Biroul de Credit. Potrivit băncii, durata contractului va rămâne neschimbată, deci nu va fi necesară semnarea unor acte adiţionale.

Măsura se aplică automat tuturor clienţilor care nu dispun în conturile deschise la bancă, la data scadenţei, de sumele aferente plăţii ratelor la credite şi limite de credit prin carduri, fără a fi necesare demersuri suplimentare şi este valabilă pentru toate creditele: pentru locuinţe, pentru consum sau pentru limite de credit prin carduri.

Anterior, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, a transmis printr-un comunicat pentru Agerpres că acordă sprijin clienţilor şi autorităţilor privind limitarea efectelor negative asupra bunăstării economice individuale, a economiei României şi a sănătăţii şi siguranţei publice, în contextul apariţiei pandemiei cauzate de noul coronavirus.

În acest context, instituţiile bancare caută soluţiile tehnice individuale şi legale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor viabili, de la caz la caz, privind plata ratelor aferente creditelor aflate în derulare. Pentru a putea implementa o astfel de măsură în sprijinul clienţilor care se confruntă cu probleme de lichiditate generate de efectele pandemiei de COVID-19 este necesar ca, în urma analizei făcută cu reglementatorii şi auditorii, astfel de măsuri acordate de bănci în condiţii excepţionale să nu conducă la deteriorarea profilului de risc pentru clienţii şi expunerile respective, potrivit reglementărilor europene şi naţionale în ceea priveşte riscul de credit.

De asemenea, mai multe bănci au luat măsuri speciale în contextul pandemiei de COVID-19, cum ar fi suspendarea temporară a plăţii ratelor la credite sau oferirea de internet şi mobile banking fără costuri timp de trei luni.

“Clienţii persoane fizice de la Banca Românească pot beneficia de suspendarea temporară, de până la două luni, a plăţii ratelor datorate. Astfel, pentru credite ipotecare, consum cu ipotecă sau nevoi personale, pe baza solicitărilor clienţilor făcute prin call center la numărul de telefon 021 304 81 00, sau pe site-ul băncii, www.banca-romaneasca.ro în secţiunea Asistenţă Clienţi/Solicitări (https://www.banca-romaneasca.ro/despre-noi/contact/solicitari/reclamatia-ta.html), plata ratelor poate fi amânată pentru una sau două luni. Acest lucru înseamnă că ratele nu vor deveni scadente în perioada solicitată”, se spune în comunicatul băncii.

Pentru clienţii care deţin unul dintre cardurile de credit MasterCard Standard sau MasterCard Gold, Banca Românească extinde automat, până pe 15 mai 2020, perioada de graţie.

Banca menţionează că măsurile sunt luate în contextul eforturilor depuse de întreaga comunitate din România şi de către autorităţi pentru prevenirea infecţiei cu COVID-19 (coronavirus) şi are în vedere limitarea deplasărilor clienţilor la Banca Românească în sucursale. Această facilitate este acordată tuturor clienţilor persoane fizice, indiferent de situaţia lor (nu doar celor aflate în autoizolare la domiciliu sau în carantină). Serviciul Relaţii cu Clienţii Banca Românească este disponibil pentru informaţii despre aceste facilităţi la numărul de telefon 021/304.81.00.

De asemenea, Banca Transilvania a anunţat că prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, iar primele obligaţii de plată pentru clienţi vor fi doar în luna mai a.c. Măsura a fost luată pentru a scuti de drumuri la bancă peste 500.000 de clienţi BT, în contextul actual.

De asemenea, Raiffeisen Bank anunţă că, în cazul în care există cazuri de carantină, autoizolare sau alte situaţii speciale, iar clientul consideră că va avea probleme cu plata la timp a ratelor la credite, poate suna la 0800800555 (de luni până vineri, între orele 9:00 – 20:00). În plus, creditele standard acordate de Raiffeisen Bank au, prin contract, opţiunea “vacanţă în trei rate”, de care clienţii pot beneficia în această situaţie – asta înseamnă că pot opta să amâne rata la credit o lună, două sau trei şi se prelungeşte perioada de rambursare cu aceeaşi perioadă.

BRD – Groupe Societe Generale a luat decizia de a oferi gratuit, timp de trei luni, serviciile de Internet şi Mobile Banking în contextul epidemiei de COVID-19 şi pentru a sprijini măsurile de prevenţie a răspândirii bolii. Totodată, banca elimină toate costurile aferente tranzacţiilor realizate prin aceste instrumente, în mod necondiţionat de folosirea sau achiziţia unor pachete de produse.

Potrivit băncii, gratuitatea va dura până pe 16 iunie 2020, cu posibilitatea de a fi prelungită şi ulterior acestei date. Ea se adresează clienţilor existenţi, care folosesc deja sau aderă la serviciile de bancă la distanţă în această perioadă.

Utilizatorii nu vor plăti comision lunar de administrare pentru serviciile de bancă la distanţă, iar plăţile interbancare în lei, precum şi plăţile SEPA în lei şi euro vor fi gratuite. Subscrierea la serviciile de bancă la distanţă se poate face prin intermediul contact center-ului BRD (021 302 6161 – accesibil din orice reţea, 0800 803 803 – Telverde în reţeaua Telekom sau *22622 – valabil în reţelele mobile Orange, Vodafone, Telekom şi Digi Mobil).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending