Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în această țară, fapt ce i-a oferit prilejul să lanseze o invitație adresată companiilor din Emiratele Arabe Unite de a investi în România.
”România și Emiratele Arabe Unite sunt parteneri angajați să aprofundeze și să diversifice în continuare legăturile bilaterale. Prioritățile noastre comune: energia și tranziția ecologică, securitatea alimentară, schimbările climatice, infrastructura, educația și urgențele civile”, a precizat șeful statului într-un mesaj publicat pe Twitter.
Cei doi lideri au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la ”principalele provocări geopolitice pentru pace în regiunea Mării Negre și Orientul Mijlociu”.
”Politicile noastre externe vizează pacea și respectarea dreptului internațional. Fiecare dintre noi are un rol de jucat, inclusiv ca parte a parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și regiunea Golfului”, a mai spus Iohannis.
Citiți și
Acesta a anunțat, de asemenea, că România și Emiratele Arabe Unite au semnat ”șase noi documente bilaterale” care ”deschid noi căi de cooperare în domeniul energiei, al educației, al securității cibernetice și al urgențelor civile”.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, ținând cont de potențialul semnificativ de cooperare între Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite în domeniul energiei din surse regenerabile, al eficienței energetice, al energiei nucleare, al aprovizionării cu produse petroliere și gaze naturale, inclusiv hidrogen din surse regenerabile, precum și al dezvoltării infrastructurii energetice, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere în domeniul energiei între Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite.
Memorandumul de Înțelegere în domeniul energiei urmărește intensificarea cooperării bilaterale în vederea consolidării securității energetice, în domenii precum: eficiența energetică și promovarea surselor de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv sursele regenerabile de energie; aprovizionarea cu produse petroliere și cu gaze naturale; producerea și transportul de hidrogen produs din surse regenerabile, dezvoltarea de noi tehnologii energetice cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Tot în domeniul energiei, a fost semnat un Acord de asociere de participațiune între MASDAR (Abu Dhabi Future Energy Company), companie de energie regenerabilă deținută de guvernele Emiratelor Arabe Unite, și Hidroelectrica, pentru producția de energie regenerabilă. Prin acest Acord, părțile vor înființa o societate mixtă în scopul dezvoltării, investiției, construcției și exploatării în domeniu în România, cu obiectivul de a accelera implementarea proiectelor de energie regenerabilă.
Totodată, a fost semnat și un Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation , care vizează evaluarea parteneriatelor potențiale în domeniul proiectelor din România, Emiratele Arabe Unite și posibil în regiunea Europei Centrale și de Est, inclusiv cele privind reactoarele modulare mici (SMR), participarea la lanțul de furnizori pentru susținerea operării centralelor nuclearoelectrice, dezvoltarea capabilităților în domeniul managementului de proiect, dezvoltarea capabilităților de planificare, pregătire și formare a resursei umane specializate.
În domeniul securității cibernetice a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice între Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România și Consiliul pentru Securitate Cibernetică din Emiratele Arabe Unite. Cele două instituții își propun să coopereze în vederea consolidării eforturilor reciproce pentru detectarea, prevenirea, eliminarea efectelor atacurilor informatice și îmbunătățirii cooperării în răspunsul la incidentele privind securitatea cibernetică.
De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperarea în domeniul educației universitare, care va asigura cadrul general al cooperării bilaterale în domeniul educației. Cele două ministere vor promova schimbul de informații și bune practici în ceea ce privește asigurarea calității în educație și recunoașterea reciprocă a calificărilor și vor susține dezvoltarea de parteneriate între instituțiile educaționale din cele două state.
Președintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 18-21 martie o vizită în Emiratele Arabe Unite în vederea dezvoltării relațiilor țării noastre cu statele din regiunea Golfului.
România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală atât prin intermediul cooperării la nivel guvernamental, cât și prin proiecte comune între companii românești și emirateze, a declarat șeful statului cu prilejul vizitei efectuate în Masdar City, un oraș situat lângă Abu Dhabi și axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană.