Connect with us

ROMÂNIA

România și Grecia, poziție comună privind eficientizarea metodologiei de aderare la UE: Revizuirea nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare curente

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România și Grecia au o poziție comună legată de eficientizarea metodologiei privind negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, în sensul că revizuirea acesteia nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare aflate deja în curs, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 

Acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii de vineri dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul său din Grecia, Nikos Dendias, în marja participării la Consiliul ministerial al Organizației de Cooperare la Marea Neagră (OCEMN), care se desfășoară la Atena.

Comisia Europeană va propune în luna ianuarie metodologia revizuită privind negocierile de aderare la Uniunea Europeană, ca răspuns la insistențele Franței ca acest proces să fie revizuit, a anunțat comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi.

Revizuirea metodologiei de desfășurare a negocierilor de aderare le va face mai ,,credibile şi predictibile atât pentru UE, statele membre cât și pentru Balcanii de Vest” a declarat acesta, într-un mesaj pe Twitter.

La finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE-Serbia, desfăşurată la Bruxelles, Varhelyi a subliniat că politica de extindere şi integrarea Balcanilor de Vest în UE constituie ,,un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”. El a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ,,dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel, ghidată de un leadership politic puternic”.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea fructificării concrete a oportunităților oferite de formatele regionale, inclusiv la nivel trilateral și cvadrilateral. Ambii miniștri au reiterat susținerea comună a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, însă au precizat că discutarea la nivel UE a eficientizării metodologiei de aderare nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare aflate deja în curs.

Discuțiile celor doi miniștri de externe au prilejuit și un schimb de opinii și pe alte teme de interes de pe agenda europeană. Astfel, cei doi miniștri au salutat faptul că rezultatele alegerilor de ieri din Regatul Unit sunt de natură să clarifice perspectivele Brexit. 

Pe lângă acest subiect, potrivit comunicatului, cei doi oficiali au salutat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale, bazate pe legăturile istorice și culturale tradiționale, dar și pe interese comune la nivel regional și european. În același timp, au apreciat evoluția ascendentă a schimburilor comerciale, care au ajuns anul trecut la aproape 2 miliarde de euro, și au susținut necesitatea de a continua eforturile pentru a utiliza potențialul existent pentru dezvoltarea cooperării economice și sectoriale, precum și a investițiilor reciproce.

Bogdan Aurescu a pus accent pe necesitatea consolidării dialogului strategic la nivel înalt între cele două țări, inclusiv din perspectiva contribuției la stabilitatea și securitatea regională. În acest context, a subliniat importanța celebrării anul viitor a 140 de ani de relații diplomatice și a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită în România cu acest prilej, invitație acceptată cu plăcere de ministrul Dendias. 

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul comunității românești din Grecia, care, alături de comunitatea elenă din România, constituie elemente importante ale relației bilaterale, care dinamizează relațiile culturale și economice dintre cele două țări.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat agenda de securitate la Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța consolidării Brigăzii Multinaționale din România și a propus întărirea cooperării pe teme de securitate dintre cele două țări. 

Nu în ultimul rând, a fost discutată dezvoltarea cooperării culturale bilaterale, inclusiv prin folosirea oportunităților oferite de faptul că în anul 2021 orașele Timișoara și Elefsina vor fi (alături de Novi Sad) capitale culturale europene. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministerul Fondurilor Europene investește în cercetarea din România: Au fost semnate trei contracte în valoare totală de 38,7 milioane de euro

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a semnat trei contracte, în valoare totală de 38,7 milioane de euro prin care ”România face încă un pas spre securitatea energetică necesară”.

”România pe harta europeană a cercetării: la sediul Ministerului Fondurilor Europene s-au semnat astăzi în format digital 3 contracte de finanțare în valoare totală de 38,7 milioane de euro prin care #RomâniaDeMâine face încă un pas spre securitatea energetică necesară”, se arată într-o postare a MFE pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, ”inițiativa concretizată astăzi, finanțată prin POC, este în linie cu politica europeană de dezvoltare durabilă și securitate energetică și de mediu.”

De asemenea, Boloș subliniază ca finanțarea în domeniul cercetării crează locuri de muncă pentru tinerii absolvenți români: ”Efectul multiplicator al investirii banilor europeni în cercetare se vede atât în crearea de peste 2.000 de locuri de muncă pentru tinerii absolvenți români, cât și în protejarea resurselor naturale de uraniu care se prelungesc cu până la 1.000 de ani”.

”Un alt punct esențial este menținerea României în linia întâi a cercetărilor avansate în domeniul tritriului și hidrogenului.
Beneficiarii contractelor semnate astăzi sunt Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară și INCT Criogenice și Izotopice Râmnicu-Vâlcea. Banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți”, a mai menționat MFE.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE: Autorităţile din Grecia pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional

Published

on

ministerul afacerilor externe MAE logo

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare, potrivit Agerpres.

Totodată, MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la faţa locului, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 1 oră şi 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaţionale şi trei puncte de testare pentru infecţia cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor şi efectuarea testării este de aproximativ 3 – 4 minute.

MAE precizează că a transmis și transmite informațiile relevante în acest caz în strictă conformitate cu elementele comunicate la rândul lor de autoritățile grecești.

În context, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a primit decoraţia Crucea Casei Regale a României din partea Custodelui Coroanei Majestatea Sa Margareta

Published

on

© Familia Regala a Romaniei

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a primit, luni, decoraţia Crucea Casei Regale a României, din partea Custodelui Coroanei, Margareta, în cadrul unei ceremonii restrânse, la Palatul Elisabeta, relatează Agerpres.

Decoraţia i-a fost acordată ambasadoarei “pentru a onora munca diplomatică şi de reprezentare a statului francez, pentru contribuţia sa semnificativă la aprofundarea bunelor relaţii dintre România şi Republica Franceză, două naţiuni prietene, pentru sublinierea legăturilor Casei Regale a României cu statul francez şi rememorarea acţiunilor suveranilor români în Franţa după Primul Război Mondial, pentru încurajarea culturii şi economiei prin programe bilaterale care întăresc legăturile societăţii civile, legăturile educaţionale şi industriale” pe care cele două state le au în cadrul Uniunii Europene.

Ceremoniile regale de decorare denumite și investituri pot avea loc de trei sau patru ori pe an. Ele sunt oficiate în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. O parte dintre ceremonii au loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, care reprezintă pe Majestatea Sa.

Ceremoniile au loc la Palatul Regal din București, Castelul Peleș sau la Palatul Elisabeta. În anumite ocazii, ele pot avea loc la Castelele Pelișor sau Săvârșin. Uneori, ceremoniile de decorare au loc și în afara reședințelor regale, cu ocazia vizitelor efectuate de Majestatea Sa în țară sau în străinătate.

Investiturile sunt zile speciale pentru persoanele cărora le-a fost conferit un ordin sau o decorație regală.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending