Connect with us

INTERNAȚIONAL

România și Polonia pregătesc dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral în domenii precum securitatea, apărarea și energia

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România și Polonia se pregătesc pentru dezvoltarea și consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral în domenii precum securitatea, apărarea și energia, o reuniune interguvernamentală româno-poloneză fiind pregătită a se desfășura la Varșovia în cursul acestui an, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Subiectul a fost discutat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ambasadorul agreat al Republicii Polone la București Maciej Lang, care a fost primit la sediul MAE pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Discuțiile au prilejuit trecerea în revistă a stadiului excelent al relației bilaterale de Parteneriat Strategic, reflectat într-un dialog politico-diplomatic susținut și o cooperare aprofundată în materie de securitate și la nivel regional.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul părții române pentru organizarea următoarei runde a consultărilor interguvernamentale româno-poloneze, preconizată a se derula la Varșovia, în cursul acestui an, cu obiectivul dezvoltării și consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Șeful diplomației române a subliniat, totodată, necesitatea impulsionării schimburilor economice și a investițiilor reciproce, precum și importanța consolidării cooperării economice și sectoriale, având în vedere potențialul de creștere în acest domeniu.

A evocat, de asemenea, problematica de securitate și cooperarea regională, având în vedere interesele comune și abordările similare ale celor două state, cu accent pe susținerea relației transatlantice și consolidarea Flancului Estic al NATO, care beneficiază și de prezența militară reciprocă pe teritoriile celor două state. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat valoarea adăugată a cooperării în Formatul București (B9), precum și consultările ministeriale în format trilateral cu Turcia, axate pe problematica regională de securitate, ultima rundă având loc în aprilie 2020.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, cooperarea aprofundată pentru dezvoltarea Inițiativei celor Trei Mări, arătând că, în situația globală actuală și pe fondul necesității unei relansări economice, Inițiativa poate avea un impact pozitiv asupra stimulării economiei și implementării proiectelor de conectivitate.

Ambasadorul polon a exprimat, la rândul său, satisfacția pentru relațiile foarte bune, de Parteneriat Strategic, dintre cele două state și a arătat că obiectivul mandatului său este acela de a conferi substanță suplimentară cooperării româno-polone, atât în domeniul securității și apărării, cât și în alte domenii de interes comun, cum ar fi energia. A salutat, totodată, excelenta cooperare în formatele regionale, bazată pe abordările similare ale celor două state cu privire la provocările de securitate de pe Flancul Estic al NATO.

Ministrul afacerilor externe i-a urat ambasadorului polonez succes în îndeplinirea mandatului său și l-a asigurat de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe în desfășurarea activității sale în România.

Discuțiile privind aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral apar și în contextul unui interviu acordat recent de ambasadorul României la Varșovia, Ovidiu Dranga, pentru publicația Defence24 în care a subliniat că România și Polonia negociază încheierea unui acord în privința industriei apărării.

De altfel, România și Polonia ar putea fi vizate de anunțul administrației SUA privind dislocarea a 9.500 de militari americani staționați în Germania în alte state din flancul estic al NATO.

Parteneriatul strategic dintre România și Polonia a fost lansat la București în octombrie 2009 printr-o Declarație Comună semnată de președinții celor două țări. Declaraţia Comună prezintă principalele orientări şi direcţii de acţiune în următoarele domenii: cooperarea politică şi în domeniul securităţii, energia şi dezvoltarea durabilă, agricultura, dezvoltarea regională, transporturile, schimbările climatice şi alte obiective comune ale celor două state în regiune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

UE trimite de urgență în Liban 100 de pompieri și echipamente specializate în operațiuni de căutare și salvare

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană trimite de urgență în Liban 100 de pompieri și echipamente specializate în operațiuni de căutare și salvare și activează, de asemenea, sistemul de cartografiere prin satelit Copernicus în sprijinul autorităților libaneze pentru a evalua amploarea daunelor produse în urma exploziilor devastatoare de marți, 4 august, a transmis Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor. 

„Împărtășim șocul și tristețea oamenilor din Beirut în urma exploziei mortale care a luat multe vieți și a lăsat în urmă mulți răniți. Condoleanțele noastre se adresează tuturor celor care și-au pierdut persoanele dragi. În acest moment dificil, Uniunea Europeană oferă sprijinul său complet poporului libanez”, transmite comisarul european. 

Potrivit acestuia, ca un prim pas imediat, Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat la cererea autorităților libaneze, coordonând desfășurarea urgentă a peste 100 de pompieri foarte bine pregătiți, cu vehicule, câini și echipamente, specializate în căutare și salvare în contexte urbane. Aceștia vor lucra cu autoritățile libaneze pentru a salva vieți pe teren.

De asemenea, Olanda, Grecia și Cehia și-au confirmat participarea la această operațiune critică, iar Franța, Polonia și Germania au oferit asistență prin intermediul mecanismului. 

Citiți și Explozii în Beirut: Președintele francez Emmanuel Macron anunță trimiterea de materiale sanitare și a unui detașament de securitate civilă în Liban

Mai mult, UE și-a activat sistemul de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a sprijini autoritățile libaneze în evaluarea întinderii daunelor produse de explozii. 

„Suntem alături de Liban și de cetățenii săi și suntem pregătiți să mobilizăm ajutor suplimentar”, a mai precizat comisarul european. 

Explozia – care a făcut cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi – s-a produs la un depozit din Beirut în care se aflau stocate circa 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă. În prezent, peste 200.000 de persoane au rămas fără locuință, informează Agerpres

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii în Beirut: Sediul Ambasadei României în Liban “a suferit avarii minore”, iar personalul diplomatic este “în afara oricărui pericol”

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august în zona portuară a oraşului Beirut şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

MAE precizează că Ambasada României la Beirut continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.

Beirut este un ”oraş sinistrat”, a anunţat marţi Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, ”recomandă” guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. “O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului”, a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

Potrivit unui nou bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 3.700 au fost rănite în exploziile de la Beirut.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii în Beirut: Președintele francez Emmanuel Macron anunță trimiterea de materiale sanitare și a unui detașament de securitate civilă în Liban

Published

on

© European Union

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut “mai multe tone de materiale sanitare” şi un detaşament de securitate civilă, după ce capitala libaneză a fost devastată de două explozii uriaşe în care au pierit cel puţin 73 de persoane şi au fost rănite alte 3.700, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Paramedicii vor ajunge, de asemenea, cât mai curând posibil la Beirut pentru a su sţine spitalele. Franţa este deja angajată”, a adăugat şeful statului francez.

Emmanuel Macron l-a asigurat marţi seară pe omologul său libanez Michel Aoun de sprijinul Franţei şi a anunţat trimiterea de “ajutoare şi resurse franceze”.

Beirut este un ”oraş sinistrat”, a anunţat marţi Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, ”recomandă” guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. “O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului”, a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

Potrivit unui nou bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 3.700 au fost rănite în exploziile de la Beirut.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending