ROMÂNIA
România și Polonia reiterează ”importanța vitală a parteneriatului transatlantic și însemnătatea cooperării NATO-UE” și își exprimă speranța că negocierile de aderare la Uniune cu Ucraina și R. Moldova vor începe în acest an
Published
2 years agoon
By
Teodora IonRomânia și Polonia vor continua să facă apel la toate instrumentele de care dispun pentru a sprijini în continuare interconectivitatea cu vecinii lor estici prin promovarea cooperării cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și prin politica Parteneriatului Estic, transmit premierii celor două țări într-o declarație comună.
Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki au prezidat marți, la București, cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale dintre guverne.
Această cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale are loc într-un context aniversar, în condițiile în care acum 30 de ani, la 25 ianuarie 1993, România și Polonia au semnat „Tratatul cu privire la relațiile prietenești și de cooperare”.
”După trei decenii, România și Polonia continuă să demonstreze angajamentului lor ferm pentru consolidarea relațiilor de prietenie și a cooperării lor strategice, în calitate de membri activi ai Uniunii Europene și de aliați de încredere în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Ne exprimăm intenția de a stabili data de 3 martie drept Zi a Solidarității româno-poloneze. În această privință, cu sprijinul activ al celor două guverne și prin acțiunile coordonate la nivelul organismelor noastre legislative, ambele părți vor lua măsurile necesare pentru a finaliza procedurile lor interne, cât mai curând posibil. Astfel, ne vom sărbători prietenia, cooperarea și parteneriatul de lungă durată celebrând data semnării, în 1921, a Convenției privind Alianța Defensivă româno-poloneză, care reprezintă un reper istoric și simbolic important pentru relațiile noastre bilaterale și care reprezintă fundamentul unor legături strânse și bazate pe încredere între națiunile noastre”, au subliniat cei doi prim-miniștrii.
Aceștia au anunțat decizia de lansare a unui sezon cultural româno-polonez, în 2024-2025, pentru a sublinia clar istoria noastră comună și pentru a continua să stimulăm cooperarea dintre sectoarele creative din cele două țări.
Cele două țări ”susțin și promovează pe deplin o Uniune Europeană unită și rezilientă, care acționează într-un mod coordonat, pe baza solidarității, coeziunii, democrației și angajamentului față de valorile și principiile fundamentale”.
”Reafirmăm importanța vitală a parteneriatului transatlantic, rolul central al NATO în protejarea Europei și însemnătatea cooperării NATO-UE în conformitate cu principiile complementarității, evitării duplicării și al menținerii interoperabilității. Ne angajăm să colaborăm pentru implementarea deciziilor Summit-ului de la Madrid, inclusiv privind consolidarea posturii Aliate pe Flancul Estic și pentru obținerea unor rezultate substanțiale în această privință la Summitul de la Vilnius, care va avea loc anul acesta. România și Polonia au continuat să se coordoneze îndeaproape cu Aliații și partenerii lor, inclusiv în cadrul formatelor regionale de cooperare, precum București 9 și Trilaterala România – Polonia – Turcia, a căror utilitate și relevanță sporită au fost constant reconfirmate prin adoptarea și punerea în practică a unor măsuri menite să protejeze valorile noastre fundamentale, țările noastre și pe cetățenii noștri”, amintește documentul.
Premierii României și Poloniei au lansat un ”apel hotărât la adresa Rusiei de a pune capăt necondiționat utilizării ilegale a forței și pentru a își retrage complet și imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.
”Războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei cu peste un an în urmă constituie o provocare la adresa stabilității euro-atlantice, precum și a ordinii internaționale bazată pe norme. Confruntați cu cea mai mare criză a refugiaților de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, creșterea prețurilor la energie, inflație, insecuritatea alimentară, precum și cu un război hibrid insidios și acțiunile rău-voitoare întreprinse de Rusia, cu impact global negativ, am rămas uniți și am continuat să ne opunem vehement redesenării hărților prin intermediul utilizării forței armate și al încălcării suveranității și integrității teritoriale a statelor învecinate. Sub presiunea războiului purtat la porțile UE și ale NATO, România și Polonia s-au aflat în prima linie de sprijin pentru Ucraina și pentru curajosul popor ucrainean afectat de războiul de agresiune al Rusiei, pe care-l condamnăm în cei mai fermi termeni posibil”, afirmă Ciucă și Morawiecki.
România și Polonia se angajează să ofere ”sprijin neclintit pentru eforturile de a-i trage la răspundere pe toți cei care se fac vinovați de toate infracțiunile grave comise în Ucraina, inclusiv crima de agresiune și pentru combaterea impunității”.
”Rusia și statul său complice, Belarus, trebuie să suporte consecințele acțiunilor lor și să plătească reparații pentru distrugerea amplă cauzată în Ucraina. Sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne solid, consecvent și multidimensional atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este o condiție sine qua non pentru reconstruirea păcii durabile și a stabilității îndelungate în Europa”, reafirmă șefii celor două guverne.
În egală măsură, România și Polonia sprijină cu ”tărie suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”.
”Cu excepția Ucrainei, Republica Moldova este țara cel mai afectată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Respingem ferm retorica amenințătoare neacceptabilă a Rusiei împotriva statului suveran Republica Moldova. Rusia trebuie să pună capăt acțiunilor și declarațiilor sale provocatoare, răspândirii de informații false și incorecte, afirmațiilor neîntemeiate și încercărilor de a continua destabilizarea securității și stabilității Republicii Moldova și a regiunii”, este explicat în declarație.
Cele două țări UE ”rămân angajate să continue sprijinul pentru eforturile consistente întreprinse atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în calitate de state candidate, pe calea către integrarea europeană”.
”Ne exprimăm speranța cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu cele două țări în acest an și ne vom continua demersurile în această privință. Salutând aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO, sprijinim transmiterea, la Summit-ul NATO de la Vilnius, a unui semnal politic puternic cu privire la relațiile politice și cooperarea practică NATO-Ucraina. Continuăm să sprijinim deciziile adoptate la Summit-ul de la București în ceea ce privește aspirațiile Georgiei la NATO și să promovăm Politica Ușilor Deschise. Sprijinim aspirațiile europene ale Georgiei și încurajăm autoritățile georgiene să continue eforturile de reformă necesare pentru obținerea statutului de candidat la UE”, mai afirmă cei doi premieri.
În egală măsură, ei salută ”adoptarea măsurilor de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace, care furnizează asistență militară suplimentară forțelor armate ale Ucrainei, și care constituie cel de-al șaptelea pachet de asistență în valoare de 500 milioane de euro, respectiv a măsurilor de sprijinire a eforturilor de instruire ale Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei. Suntem în favoarea unei noi creșteri a sprijinului militar pentru Forțele militare ucrainene – prin alocări suplimentare de 3,5 miliarde de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace – și a eforturilor de facilitare a furnizării imediate de muniție Ucrainei, inclusiv prin achiziții comune la nivelul UE”.
”Ne exprimăm sprijinul ferm pentru crearea unei noi misiuni civile a UE în Republica Moldova și solicităm adoptarea rapidă a deciziei necesare în această privință. Reamintim contribuția valoroasă a măsurilor de asistență acordate până în prezent prin Facilitatea Europeană pentru Pace și facem apel pentru menținerea nivelului de alocări în 2023, astfel încât să contribuim în continuare la consolidarea securității, stabilității și rezilienței Republicii Moldova. Vom continua să facem apel la toate instrumentele de care dispunem pentru a sprijini în continuare interconectivitatea cu vecinii noștri estici prin promovarea cooperării cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, al cărei Summit din 2023 va fi găzduit de România în septembrie, și prin politica Parteneriatului Estic, în cadrul căreia cooperăm îndeaproape cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și forțele democratice și societatea civilă din Belarus”, dau asigurări Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki.
În spiritul parteneriatului strategic care unește România și Polonia, cei doi șefi de guvern au decis împreună să consolideze în continuare cooperarea dintre guvernele român și polonez, prin aprofundarea continuă a:
- strânsei noastre cooperări în domeniul securității și apărării, la nivel bilateral și regional (Formatul București 9, Trilaterala România – Polonia – Turcia), în cadrul NATO, al UE și prin intermediul stimulării cooperării NATO-UE în contextul situației de securitate schimbate din Europa;
- comerțului și a cooperării economice noastre bilaterale. Ne exprimăm satisfacția pentru organizarea, în marja Consultărilor interguvernamentale, a Forumului de Afaceri Româno-Polonez, o platformă pentru interacțiunea directă și pentru identificarea oportunităților de afaceri pentru întreprinderile române și poloneze. Inițiativele și proiectele concrete vor consolida și mai strâns legăturile noastre economice și vor încuraja investițiile reciproce;
- cooperării noastre în domeniile agriculturii, infrastructurii și conectivității, comerțului și investițiilor, industriei, sprijinului pentru IMM-uri, finanțelor, sprijinului pentru familii, muncă, protecție socială și incluziune socială, mediu, dezvoltare regională, cultură, educație, sport;
- coordonării noastre sub auspiciile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Polonia în ceea ce privește Cooperarea în domeniul Industriei de Apărare. Operaționalizarea rapidă a Comisiei Mixte prevăzute în Acord va contribui la punerea în practică deplină și efectivă a acestui document relevant;
- cooperării noastre în domeniul energiei și al dezvoltării durabile, cu accent special pe dimensiunea europeană precum și pe asigurarea securității noastre energetice; acest aspect este relevant în mod special în contextul atacurilor continue ale Rusiei la adresa infrastructurii critice și civile a Ucrainei și al necesității de a spori în continuare reziliența statelor celor mai vulnerabile, precum Republica Moldova;
- parteneriatului nostru politic pe dimensiunile sale bilateral, regional (inclusiv în contextul Inițiativei celor Trei Mări, cu proiecte prioritare precum Via Carpathia și Rail-2-Sea) și euro-atlantic, inclusiv în relație cu vecinătatea UE;
- coordonării noastre în aria protecției frontierelor, combaterii criminalității organizate și a terorismului, prevenirii instrumentalizării migrației, gestionării situațiilor de urgență și a protecției civile.
De asemenea, Bucureștiul și Varșovia au semnat astăzi două documente bilaterale:
- Memorandum de Înțelegere între Ministerul Sportului din România și Ministerul Sportului și Turismului din Republica Polonia în domeniul sportului
- Declarația de Cooperare în domeniul protecției civile
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
În prima vizită la Kiev în calitate de Înalt Reprezentant al UE, Kaja Kallas a discutat cu Volodimir Zelenski despre „sprijinul concret pentru apărarea Ucrainei”
Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele
Ucraina dorește să recupereze pe cale diplomatică teritoriile ocupate de Rusia, spune președintele Volodimir Zelenski
Din Kiev, António Costa anunță că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Vom face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în UE ca o națiune europeană liberă
Antonio Costa preia președinția Consiliului European. În prima zi a mandatului său, noul lider a vizitat Kievul alături de șefa diplomației europene Kaja Kallas
POLITICĂ
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Published
2 hours agoon
December 2, 2024Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a transmis luni că “nu există nicio susţinere oficială din partea americană” pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu şi că echipa preşedintelui republican ales al SUA, Donald Trump, “a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu”, subliniind că “informaţia este falsă”.
“Referitor la speculaţiile din presă privind o presupusă susţinere americană pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu, vă pot spune că, la nivelul autorităţilor americane, al politicienilor americani din ambele partide (republican şi democrat) sau al personalităţilor politice sau civice cu orientări democratice care au o voce importantă în spaţiul public american, un astfel de sprijin nu există”, a precizat Muraru într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.
“Sunt câteva explicaţii pentru asta: în primul rând, este un principiu bine stabilit în mediul politic american de a respinge şi refuza orice acţiune sau opinie care poate fi interpretată ca interferenţă în alegeri. În alegerile americane sau în alegerile din alte ţări. Există legi în Statele Unite care interzic exact un astfel de comportament (cel mai important act normativ se numeşte “Hatch Act” şi interzice oficialilor cu funcţii federale să se pronunţe pe subiecte de campanie politică internă sau externă)”, a adăugat ambasadorul român.
“În al doilea rând”, a mai afirmat Muraru, “nimeni din echipa actualei administraţii democrate sau din echipa viitoarei administraţii republicane, sau din Congres, nu s-ar asocia cu genul de viziune politică pe care o reprezintă şi exprimă candidatul Georgescu”.
“Oamenii politici şi oficialii americani sunt foarte atenţi la mesajele antisemite, de negare a Holocaustului şi de glorificare a unor criminali de război fascişti din istorie, precum şi la poziţiile care neagă rolul SUA în asigurarea securităţii României şi care cer o aliniere la interesele Moscovei. În acelaşi timp, sunt foarte sensibili la percepţia publicului intern şi din ţările partenere şi prietene, care, cu siguranţă, s-ar simţi lezat de o posibilă încercare de implicare sau interferenţă în alegerile proprii”, a subliniat el, conform comunicatului.
“În ultimele zile am vorbit cu mulţi congresmeni, republicani şi democraţi, despre evoluţiile din Romania, precum şi cu alţi oficiali americani. Au fost surprinşi şi preocupaţi de ascensiunea acestui candidat cvasi-necunoscut, şi de modul în care s-a putut realiza această mobilizare greu de explicat în termenii unei campanii transparente şi reglementate. Oficialii americani au luat notă de concluziile CSAT cuprinse în comunicatul public din 28 noiembrie a.c. şi urmăresc în continuare foarte preocupaţi aceste evoluţii din România”, a continuat Muraru.
“Pe scurt – nu există nicio susţinere oficială din partea americană pentru candidatul Georgescu. Echipa preşedintelui Trump a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu. Informaţia este falsă”, şi-a încheiat ambasadorul român la Washington declaraţia.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea. Rezultatele primului tur au fost validate luni, 2 decembrie, de către Curtea Constituțională.
Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”.
Concluziile CSAT au indicat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale “au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de “o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.
POLITICĂ
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Published
2 hours agoon
December 2, 2024Preşedinta USR, Elena Lasconi, a mulţumit luni celor implicaţi în respectarea legii şi a Constituţiei pentru faptul că au ascultat “vocile românilor” şi nu au “jucat ruleta rusească” cu democraţia din România.
Declaraţiile vin după ce Curtea Constituţională a României a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin. Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a anunțat că CCR a validat turul întâi al alegerilor pezidențiale și au respins contestația depusă de Cristian Terheș, precizând că turul al doilea al scrutinului prezidențial va fi organizat pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
“Mulţumesc tuturor celor implicaţi în respectarea legii şi a Constituţiei şi, mai ales, pentru că au ascultat vocile românilor. Vreau să vă mulţumesc că nu v-aţi jucat ruleta rusească cu democraţia din România şi cu acest drept sfânt de a vota liber. Sunt o susţinătoare fermă a legii şi a Constituţiei. Dumnezeu ne va ajuta şi de această dată să rămânem uniţi, să luptăm pentru democraţie şi să ţinem departe Rusia de ţara noastră. Ca preşedinte, voi uni toţi românii. Haideţi să facem o Românie puternică în Europa. Putem doar împreună să facem acest lucru. Şi le spun tuturor liderilor politici din România: să nu devieze cursul naţiunii noastre. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a arătat Lasconi, într-o declaraţie de presă susţinută, luni, la sediul USR.
Referitor la rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, de Ziua Națională, Lasconi a precizat că românii au decis formarea unui guvern de uniune națională. Ea a anunțat că va începe discuții cu toate partidele democratice.
“În momentul ăsta nu mai vorbim despre partide, politicieni sau candidați. Vorbim doar despre România. Cred că trebuie să ne asumăm asta și cred că ar fi bine să avem un guvern de uniune națională pro-european. Oamenii au decis duminică. Trebuie să facă parte (din guvern – n.r.) PSD, trebuie să facă parte PNL, trebuie să facă parte USR și UDMR”, a adăugat Lasconi.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea.
Potrivit rezultatelor finale publicate lunea trecută, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.
POLITICĂ
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Published
3 hours agoon
December 2, 2024Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a anunțat că CCR a validat turul întâi al alegerilor pezidențiale și au respins contestația depusă de Cristian Terheș, precizând că turul al doilea al scrutinului prezidențial va fi organizat pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
CCR a decis că nu se mai impune renumărarea voturilor din diaspora, pentru că Terheș nu ceruse acest lucru.
“Voi face în fața dvs o scurtă declarație. În cadrul examenului de constituționalitate privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, judecătorii au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea ca neîntemeiată a cererii lui Cristian Terhes. A hotărât confirmarea și validarea rezultatului și organizarea celui de-al doilea tur de alegeri la care vor participa domnul Călin Georgescu și doamna Elena Lasconi pentru duminică, 8 decembrie. Curtea a fost sesizată că voturile din diaspora nu au fost contestate și ca urmare a constatat că nu se mai impune renumărarea acestora”, a anunțat după ședința CCR, președintele instituției Marian Enache.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea.
Potrivit rezultatelor finale publicate lunea trecută, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate
Trending
- U.E.3 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO