Connect with us

ROMÂNIA

România și Polonia reiterează ”importanța vitală a parteneriatului transatlantic și însemnătatea cooperării NATO-UE” și își exprimă speranța că negocierile de aderare la Uniune cu Ucraina și R. Moldova vor începe în acest an

Published

on

© Guvernul României

România și Polonia vor continua să facă apel la toate instrumentele de care dispun pentru a sprijini în continuare interconectivitatea cu vecinii lor estici prin promovarea cooperării cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și prin politica Parteneriatului Estic, transmit premierii celor două țări într-o declarație comună. 

Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki au prezidat marți, la București, cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale dintre guverne.

Această cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale are loc într-un context aniversar, în condițiile în care acum 30 de ani, la 25 ianuarie 1993, România și Polonia au semnat „Tratatul cu privire la relațiile prietenești și de cooperare”.

”După trei decenii, România și Polonia continuă să demonstreze angajamentului lor ferm pentru consolidarea relațiilor de prietenie și a cooperării lor strategice, în calitate de membri activi ai Uniunii Europene și de aliați de încredere în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Ne exprimăm intenția de a stabili data de 3 martie drept Zi a Solidarității româno-poloneze. În această privință, cu sprijinul activ al celor două guverne și prin acțiunile coordonate la nivelul organismelor noastre legislative, ambele părți vor lua măsurile necesare pentru a finaliza procedurile lor interne, cât mai curând posibil. Astfel, ne vom sărbători prietenia, cooperarea și parteneriatul de lungă durată celebrând data semnării, în 1921, a Convenției privind Alianța Defensivă româno-poloneză, care reprezintă un reper istoric și simbolic important pentru relațiile noastre bilaterale și care reprezintă fundamentul unor legături strânse și bazate pe încredere între națiunile noastre”, au subliniat cei doi prim-miniștrii. 

Aceștia au anunțat decizia de lansare a unui sezon cultural româno-polonez, în 2024-2025, pentru a sublinia clar istoria noastră comună și pentru a continua să stimulăm cooperarea dintre sectoarele creative din cele două țări.

Cele două țări ”susțin și promovează pe deplin o Uniune Europeană unită și rezilientă, care acționează într-un mod coordonat, pe baza solidarității, coeziunii, democrației și angajamentului față de valorile și principiile fundamentale”.

Reafirmăm importanța vitală a parteneriatului transatlantic, rolul central al NATO în protejarea Europei și însemnătatea cooperării NATO-UE în conformitate cu principiile complementarității, evitării duplicării și al menținerii interoperabilității. Ne angajăm să colaborăm pentru implementarea deciziilor Summit-ului de la Madrid, inclusiv privind consolidarea posturii Aliate pe Flancul Estic și pentru obținerea unor rezultate substanțiale în această privință la Summitul de la Vilnius, care va avea loc anul acesta. România și Polonia au continuat să se coordoneze îndeaproape cu Aliații și partenerii lor, inclusiv în cadrul formatelor regionale de cooperare, precum București 9 și Trilaterala România – Polonia – Turcia, a căror utilitate și relevanță sporită au fost constant reconfirmate prin adoptarea și punerea în practică a unor măsuri menite să protejeze valorile noastre fundamentale, țările noastre și pe cetățenii noștri”, amintește documentul.

Premierii României și Poloniei au lansat un ”apel hotărât la adresa Rusiei de a pune capăt necondiționat utilizării ilegale a forței și pentru a își retrage complet și imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.

”Războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei cu peste un an în urmă constituie o provocare la adresa stabilității euro-atlantice, precum și a ordinii internaționale bazată pe norme. Confruntați cu cea mai mare criză a refugiaților de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, creșterea prețurilor la energie, inflație, insecuritatea alimentară, precum și cu un război hibrid insidios și acțiunile rău-voitoare întreprinse de Rusia, cu impact global negativ, am rămas uniți și am continuat să ne opunem vehement redesenării hărților prin intermediul utilizării forței armate și al încălcării suveranității și integrității teritoriale a statelor învecinate. Sub presiunea războiului purtat la porțile UE și ale NATO, România și Polonia s-au aflat în prima linie de sprijin pentru Ucraina și pentru curajosul popor ucrainean afectat de războiul de agresiune al Rusiei, pe care-l condamnăm în cei mai fermi termeni posibil”, afirmă Ciucă și Morawiecki.

România și Polonia se angajează să ofere ”sprijin neclintit pentru eforturile de a-i trage la răspundere pe toți cei care se fac vinovați de toate infracțiunile grave comise în Ucraina, inclusiv crima de agresiune și pentru combaterea impunității”.

Rusia și statul său complice, Belarus, trebuie să suporte consecințele acțiunilor lor și să plătească reparații pentru distrugerea amplă cauzată în Ucraina. Sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne solid, consecvent și multidimensional atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este o condiție sine qua non pentru reconstruirea păcii durabile și a stabilității îndelungate în Europa”, reafirmă șefii celor două guverne.

În egală măsură, România și Polonia sprijină cu ”tărie suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”.

”Cu excepția Ucrainei, Republica Moldova este țara cel mai afectată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Respingem ferm retorica amenințătoare neacceptabilă a Rusiei împotriva statului suveran Republica Moldova. Rusia trebuie să pună capăt acțiunilor și declarațiilor sale provocatoare, răspândirii de informații false și incorecte, afirmațiilor neîntemeiate și încercărilor de a continua destabilizarea securității și stabilității Republicii Moldova și a regiunii”, este explicat în declarație.

Cele două țări UE ”rămân angajate să continue sprijinul pentru eforturile consistente întreprinse atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în calitate de state candidate, pe calea către integrarea europeană”.

Ne exprimăm speranța cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu cele două țări în acest an și ne vom continua demersurile în această privință. Salutând aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO, sprijinim transmiterea, la Summit-ul NATO de la Vilnius, a unui semnal politic puternic cu privire la relațiile politice și cooperarea practică NATO-Ucraina. Continuăm să sprijinim deciziile adoptate la Summit-ul de la București în ceea ce privește aspirațiile Georgiei la NATO și să promovăm Politica Ușilor Deschise. Sprijinim aspirațiile europene ale Georgiei și încurajăm autoritățile georgiene să continue eforturile de reformă necesare pentru obținerea statutului de candidat la UE”, mai afirmă cei doi premieri.

În egală măsură, ei salută ”adoptarea măsurilor de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace, care furnizează asistență militară suplimentară forțelor armate ale Ucrainei, și care constituie cel de-al șaptelea pachet de asistență  în valoare de 500 milioane de euro, respectiv a măsurilor de sprijinire a eforturilor de instruire ale Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei. Suntem în favoarea unei noi creșteri a sprijinului militar pentru Forțele militare ucrainene – prin alocări suplimentare de 3,5 miliarde de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace – și a eforturilor de facilitare a furnizării imediate de muniție Ucrainei, inclusiv prin achiziții comune la nivelul UE”.

Ne exprimăm sprijinul ferm pentru crearea unei noi misiuni civile a UE în Republica Moldova și solicităm adoptarea rapidă a deciziei necesare în această privință. Reamintim contribuția valoroasă a măsurilor de asistență acordate până în prezent prin Facilitatea Europeană pentru Pace și facem apel pentru menținerea nivelului de alocări în 2023, astfel încât să contribuim în continuare la consolidarea securității, stabilității și rezilienței Republicii Moldova. Vom continua să facem apel la toate instrumentele de care dispunem pentru a sprijini în continuare interconectivitatea cu vecinii noștri estici prin promovarea cooperării cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, al cărei Summit din 2023 va fi găzduit de România în septembrie, și prin politica Parteneriatului Estic, în cadrul căreia cooperăm îndeaproape cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și forțele democratice și societatea civilă din Belarus”, dau asigurări Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki.

În spiritul parteneriatului strategic care unește România și Polonia, cei doi șefi de guvern au decis împreună să consolideze în continuare cooperarea dintre guvernele român și polonez, prin aprofundarea continuă a:

  • strânsei noastre cooperări în domeniul securității și apărării, la nivel bilateral și regional (Formatul București 9, Trilaterala România – Polonia – Turcia), în cadrul NATO, al UE și prin intermediul stimulării cooperării NATO-UE în contextul situației de securitate schimbate din Europa;
  • comerțului și a cooperării economice noastre bilaterale. Ne exprimăm satisfacția pentru organizarea, în marja Consultărilor interguvernamentale, a Forumului de Afaceri Româno-Polonez, o platformă pentru interacțiunea directă și pentru identificarea oportunităților de afaceri pentru întreprinderile române și poloneze. Inițiativele și proiectele concrete vor consolida și mai strâns legăturile noastre economice și vor încuraja investițiile reciproce;
  • cooperării noastre în domeniile agriculturii, infrastructurii și conectivității, comerțului și investițiilor, industriei, sprijinului pentru IMM-uri, finanțelor, sprijinului pentru familii, muncă, protecție socială și incluziune socială, mediu, dezvoltare regională, cultură, educație, sport;
  • coordonării noastre sub auspiciile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Polonia în ceea ce privește Cooperarea în domeniul Industriei de Apărare. Operaționalizarea rapidă a Comisiei Mixte prevăzute în Acord va contribui la punerea în practică deplină și efectivă a acestui document relevant;
  • cooperării noastre în domeniul energiei și al dezvoltării durabile, cu accent special pe dimensiunea europeană precum și pe asigurarea securității noastre energetice; acest aspect este relevant în mod special în contextul atacurilor continue ale Rusiei la adresa infrastructurii critice și civile a Ucrainei și al necesității de a spori în continuare reziliența statelor celor mai vulnerabile, precum Republica Moldova;
  • parteneriatului nostru politic pe dimensiunile sale bilateral, regional (inclusiv în contextul Inițiativei celor Trei Mări, cu proiecte prioritare precum Via Carpathia și Rail-2-Sea) și euro-atlantic, inclusiv în relație cu vecinătatea UE;
  • coordonării noastre în aria protecției frontierelor, combaterii criminalității organizate și a terorismului, prevenirii instrumentalizării migrației, gestionării situațiilor de urgență și a protecției civile.

De asemenea, Bucureștiul și Varșovia au semnat astăzi două documente bilaterale: 

  • Memorandum de Înțelegere între Ministerul Sportului din România și Ministerul Sportului și Turismului din Republica Polonia în domeniul sportului
  • Declarația de Cooperare în domeniul protecției civile

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

Published

on

© Cătălin Predoiu/Facebook

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria nu este discutată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie pentru că Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria după recentele alegeri care au avut loc, informează Agerpres.

Oficialul român nu a exclus posibilitatea unei reuniuni extraordinare a Consiliului JAI în care să fie abordată această temă.

”Ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI se discută chiar azi şi discuţiile trebuie să ţină cont şi de procedurile care au loc în Olanda în urma alegerilor. Acolo tocmai au avut loc alegeri şi Guvernul trebuie să-şi precizeze în Parlament şi să obţină încrederea Parlamentului cu privire la o serie de subiecte. (…) Guvernul olandez, care a avut anul trecut o poziţie faţă de Bulgaria, urmează să se pronunţe în Parlament şi Parlamentul să se pronunţe cu privire la această chestiune. Ei bine, această procedură are loc undeva în perioada 4 – 6 decembrie, prin urmare, coincide această perioadă, această procedură din Parlamentul olandez, cu data la care va avea loc Consiliul JAI. Deci este imposibil să poţi discuta tranşant în Consiliul JAI din 4 – 6 decembrie chestiunea, până când Guvernul olandez nu o să-şi precizeze poziţia faţă de Bulgaria. Asta nu exclude ca în cursul lunii decembrie să mai existe şi alte reuniuni JAI”, a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se regăsea pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie, dar cu addendumul ”posibil”, într-o abordare precaută și cu privirea îndreaptată spre Olanda, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare, fapt ce angrenează această țară în cursa dificilă pentru formarea unei coaliții de guvernare, având în vedere că partidele au anunțat negocieri dure, unele dintre exprimându-și dorința de a intra în opoziție. 

Revenind la declarațiile lui Predoiu, acesta a reliefat performanțele înregistrate de România în privința protejării frontierelor, fapt ce risipește, conform spuselor sale, toate criticile.

”Nu mai există niciun fel de poziţie oficială a vreunui stat membru european care să pună în cauză performanţa României în materie de combatere a migraţiei ilegale şi protecţie a frontierei”, a precizat Predoiu, făcând trimitere la Austria, care a și-a mențiunit poziția de a respinge extinderea spațiului de liberă circulație, exprimată în urmă cu un an printr-un veto în cadrul aceleiași reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, motivând o defectuază gestionare a migrației ilegale. 

Pentru a stinge această opoziție a Vienei, Comisia Europeană a demarat împreună cu România și Bulgaria două proiecte-pilot privind procedurile rapide de azil și de returnare.

Executivul european a publicat în iunie un raport preliminar pozitiv, iar evoluțiile în cazul Pactului pe migrație și azil, asupra căruia țările membre au ajuns la un compromis, creează climatul necesar pentru a aborda temele de interes major ale României.

Recent, Comisia Europeană a recomandat statelor membre Schengen să intensifice cooperarea în ceea ce privește zona de liberă circulație, a prezintat o serie de bune practici cu rezultate pozitive în ceea ce privește procedurile de azil ale UE pentru a consolida în continuare cooperarea între statele membre și a lansat o Alianță Globală pentru Combaterea Traficului de Migranți 

Continue Reading

NATO

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

Published

on

© SMAp

Generalul Gheorghiță Vlad a fost numit în funcția de șef al Statului Major al Apărării printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, ceremonia de învestire în funcție urmând să aibă loc joi la Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Marți, șeful statului a semnat două decrete prin care generalul Gheorghiță Vlad a fost numit șeful SMAp și a fost avansat la de la gradul de general-locotenent cu trei stele la cel de general cu patru stele.

Vlad, care a fost propus spre validare președintelui Iohannis de către ministrul apărării Angel Tîlvăr, îl va înlocui în fruntea Armatei pe generalul Daniel Petrescu, aflat la final de mandat.  Mandatul șefului Statului Major al Apărării este de patru ani.

Numirea Gheorghiță Vlad în funcția de SMAp semnifică faptul că acesta va deveni membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și va reprezenta România în Comitetul Militar al NATO, structură decizională de vârf în domeniul militar a Alianței Nord-Atlantice.

Gheorghiță Vlad a fost locţiitor al şefului SMAp din 16 august 2022.

În perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit în 2002 cursurile Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare, un curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti și un curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania. Are un master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate la Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

S-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

Continue Reading

NATO

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

Published

on

© NATO

Miniștrii de externe din țările NATO și omologul lor ucrainean, Dmytro Kuleba, au avut miercuri prima reuniune la nivel de șefi ai diplomațiilor a Consiliului NATO – Ucraina (NUC), cu Kievul afirmându-și angajamentul de a continua reformele democratice și ale sectorului de securitate și cu aliații NATO furnizând recomandări pentru realizarea reformelor pe calea aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, conform unei declarații comune adoptate.

“Ucraina și-a reafirmat angajamentul de a continua reformele democratice și ale sectorului de securitate. Aliații au furnizat Ucrainei recomandări pentru reformele prioritare. Consiliul NATO-Ucraina salută prezentarea de către Ucraina a programului său național anual adaptat pentru 2024 și așteaptă cu interes punerea în aplicare a acestuia. Miniștrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate prin intermediul programului național anual adaptat. Alianța va sprijini Ucraina în realizarea acestor reforme pe calea sa către viitoarea aderare la NATO”, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Din partea României, ministrul de externe Luminița Odobescu a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniștrilor de externe aliați, de la lansarea formatului și a încurajat continuarea dialogului politic și a interacțiunii susținute, conform coordonatelor stabilite prin Planul de Acțiune NATO-Ucraina.

Odobescu a reiterat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional, reafirmând dreptul suveran al Ucrainei de a decide asupra politicii sale externe și de securitate.

Șefa diplomației române a condamnat în termenii cei mai fermi invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, reiterând faptul că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Totodată, aceasta a exprimat sprijinul României pentru avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic, pe coordonatele decise la Summitul NATO de la București din 2008, precum și interesul ca Summitul aniversar de la Washington din 2024, să marcheze un pas înainte în relația Kievului cu NATO.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat și importanța intensificării măsurilor de sprijin politic și practic pentru Ucraina, în vederea consolidării rezilienței instituțiilor ucrainene.

În context, șefa diplomației de la București a făcut referire la sprijinul multidimensional și cuprinzător al României pentru Ucraina și obiectivul de a continua pe această linie, atât timp cât va fi necesar.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL2 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.18 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO20 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO20 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO21 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending