EVENIMENTE
Romania si strategia 2020, ce pozitie ocupa tara noastra in clasamentul tarilor competitive si cat de atractiva este pentru investitorii europeni?
Published
11 years agoon
By
PadureInstitutul European din Romania si Centrul Europe Direct Bucuresti au organizat si gazduit, marti 26 noiembrie, evenimentul „Strategia Europa 2020 si progresul Uniunii Europene, prioritati pentru Romania”.
Discutia a fost moderata de directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan si printre vorbitori s-au aflat Viorel Dobrescu, directorul Directiei Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Simona Moagar Poladian, directorul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane si Ioan Piturescu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania.
Dragan: „Nu putem crea o Europa progresiva fara a pune accent pe cercetare si dezvoltare”
Directorul IER a introdus argumentul Strategiei 2020 prin enumerarea celor cinci arii de interes comun european si prin aprecierea contextului actual fata de cel al Tratatului de la Lisabona din 2007. Gabriela Dragan a atras atentia asupra situatiei actuale si asupra evolutiei crizei economice mondiale, care a influentat procesul de identificare a unor noi prioritati la nivel european.
„Europa a fost puternic zdruncinata de criza economica”, a declarat Dragan.
Cele cinci directii ale strategiei 2020 sunt legate de ocupare si creare de locuri de munca, de cercetare si dezvoltare, de reducerea poluarii, de reducerea ratei de abandon scolar si de reducerea saraciei si cresterea incluziunii sociale.
Argumentele referitoare la crearea de locuri de munca si de reducerea saraciei sunt justificate de evolutia crizei economice globale din ultimii ani, care a afectat serios economia Uniunii Europene. Directorul IER a a vorbit despre capitolul dezvoltare si cercetare, spunand ca este necesara alocarea de fonduri in ceea ce priveste cercetarea, fiindca, fara aceasta, nu putem progresa si nu putem fi competitivi pe plan european si mondial.
Mai departe, doamna Dragan a explicat ca Strategia 2020 este un exercitiu pe termen lung, asa cum a fost si cel al Tratatului de la Lisabona. „Strategia 2020 preia o parte din argumentele Tratatului de la Lisabona”, a afirmat Dragan. In acest sens, a vrut, totusi, sa specifice faptul ca obiectivele comune ale Uniunii Europene nu mai sunt cele propuse de Tratatulu de la Lisabona pentru ca nu se mai pot bucura de aceleasi conditii economice si de dezvoltare, chiar daca Uniunea Europeana a aratat ca poate adopta si implementa masuri pentru a face fata mediului de criza.
Viorel Dobrescu: „Strategia nationala 2014 sa se implementeze in linie cu recomandarile Uniunii Europene si cu programul de guvernare”
Pe aceasta idee si-a dezvoltat interventia directorul Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a declarat ca Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa dezvolte o strategie bazata pe un program de crestere economica inteligenta, pe programe pentru crearea conditiilor necesare ocuparii fortei de munca si pe folosirea resurselor naturale. Reprezentantul MAE a reamintit si de cele sapte recomandari specifice de tara facute de Comisia Europeana pentru Romania, in vara acestui an. Este vorba consolidarea fiscala favorabile cresterii economice si imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, continuarea reformei sistemului de sanatate si imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu, piata muncii, combaterea somajului in randul tinerilor si incluziunea sociala, accelerarea reformei in sistemul de invatamant, consolidarea guvernantei si calitatii institutiilor si a administratiei publice, imbunatatirea si simplificarea mediului de afaceri, industriile de retea. Conform directorului Strategia 2020, Romania ar trebui sa orienteze programul de guvernare si cel national de dezvoltare, tinand cont de aceste indicatii, venite pentru a stimula economia si pentru simplificarea sistemului prin reducerea birocratiei si facilitarea accesarii de fonduri.
Simona Moagar Poladian: „Romania ocupa locul 76 din 140 in clasamentul competitivitatii”
Directorul Institutului de Economie Mondiala a afirmat in interventia sa ca tara noastra ocupa pozitia 76 din circa 140 de tari, in clasamentul competitivitatii, conform World Economic Forum si la nivel european ne aflam printre tarile cele mai putin competitive. Simona Poladian a atras atentia asupra faptului ca, in exercitiul financiar care urmeaza, Romania ar putea fi mai experimentata si rata de absorbtie a fondurilor ar putea fi, de asemenea, una mai ridicata. Poladian a facut aceasta afirmatie considerand ca tara noastra nu a avut experienta necesara in precedentul exercitiu financiar pentru a vedea realmente rezultate de crestere economica. Poladian considera ca Romania ar trebuie sa-si dezvolte strategia si prin agricultura, resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea tarii. Directorul IEM a apreciat ca in urmatoarele decenii nicio tara din Uniunea Europeana va fi in top cinci puteri economice mondiale. Referitor la tara noastra, Poladian a spus ca trebuie sa devenim competitivi si acest obiectiv il putem atinge doar prin inovatie.
De aceeasi parere a fost si Ioan Piturescu, reprezentant IMM-uri Private din Romania, care a afirmat ca, actualmente, peste 40% din intreprinderile mici si mijlocii nu deruleaza activitati inovative. Piturescu a vorbit si despre atractivitatea scazuta a Romaniei, din punct de vedere al mediului de afaceri, afirmand ca tara noastra se afla pe locul sapte, in UE, in clasamentul tarilor interesante cu oportunitati de afaceri, dar doar pe locul 15 la capitolul capacitatea de a demara afaceri. Ioan Piturescu a concluzionat afirmand ca investitiile in cercetare sunt o necesitate pentru progresul economic.
Alexandru Padure
You may like
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
În debutul noii epoci Trump, von der Leyen evocă la Davos “o eră de competiție geostrategică dură” care schimbă regulile între puterile lumii: Pentru Europa, cursa începe acasă. În relația cu SUA, miza este mare pentru ambele părți
Un vicepreședinte al Comisiei Europene îl atenționează pe Trump că un război comercial SUA-UE nu le va permite europenilor să crească bugetele apărării
Vicepreședintele CE, Roxana Mînzatu, anunță un pachet de sprijin de 116 mil. euro pentru integrarea a 30.000 de elevi ucraineni în școlile din Polonia
Roxana Mînzatu, întâlnire cu reprezentanții industriei auto înainte de lansarea dialogului strategic la nivelul UE: Sunt 13 milioane de locuri de muncă în domeniu pe care trebuie să le protejăm
EVENIMENTE
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Published
1 week agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimVicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, răspunzătoare pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire, organizează pe 20 ianuarie, în Varșovia, primul dialog cu tinerii europeni, pentru a aborda provocările unei societăți tot mai digitalizate.
„Digitalizarea și inovarea fac parte din viața noastră de zi cu zi și trebuie să ne obișnuim cu asta. Inteligența artificială și rețelele de socializare vin la pachet nu doar cu avantaje, ci și cu dezinformare. Provocarea la care trebuie să răspundem este: cum navigăm, ca cetățeni, într-o societate digitalizată? Care sunt competențele de care avem nevoie pentru a identifica adevărul și pentru a combate dezinformarea într-o lume digitală? De aceea, vă invit să participați la primul meu dialog cu tinerii europeni, pe 20 ianuarie, în Varșovia, unde sunt sigură, că vom găsi împreună răspunsuri la aceste întrebări”, a transmis comisarul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Aceasta subliniază că „soluțiile reale apar în urma unor dialoguri concrete și a unor conversații sincere.”
De asemenea, dialogul se va desfășura inclusiv online și îi invită pe cei interesați să trimită subiectele pe care le doresc dezbătute.
EVENIMENTE
De Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința ”România în Uniunea Europeană”
Published
2 weeks agoon
January 9, 2025By
Diana ZaimDe Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, informează un comunicat oficial al Instituției.
Evenimentul este realizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași. Acesta va avea loc la data de 15 ianuaria, ora 11.00.
Manifestarea, dedicată Zilei Culturii Naționale, îl va avea ca invitat de onoare pe prof. univ. dr. Lucian Leuștean, o personalitate marcantă a mediului academic ieșean, care va aborda importanța apartenenței României la Uniunea Europeană.
Intervenția sa va analiza rolul și implicațiile integrării României în spațiul politic, economic și cultural european, punând accent pe oportunitățile și beneficiile pe care Uniunea Europeană și instituțiile sale le oferă cetățenilor români, mai ales în actualul context geopolitic.
„Toți iubitorii de cultură, educație și istorie sunt invitați să participe la acest eveniment de excepție, care va aduce în prim-plan subiecte de actualitate și va oferi oportunitatea de a interacționa cu unul dintre cei mai respectați istorici români”, declară Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Evenimentul este coordonat de prof. Sorin Sitea și face parte din seria manifestărilor dedicate aniversării a 160 de ani de la înființarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, instituție de prestigiu cu o tradiție deosebită în educația românească.
EVENIMENTE
Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024
Published
2 months agoon
December 4, 2024Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.
“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie