Romania si strategia 2020, ce pozitie ocupa tara noastra in clasamentul tarilor competitive si cat de atractiva este pentru investitorii europeni?

photoInstitutul European din Romania si Centrul Europe Direct Bucuresti au organizat si gazduit, marti 26 noiembrie, evenimentul „Strategia Europa 2020 si progresul Uniunii Europene, prioritati pentru Romania”.

Discutia a fost moderata de directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan si printre vorbitori s-au aflat Viorel Dobrescu, directorul Directiei Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Simona Moagar Poladian, directorul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane si Ioan Piturescu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania.

Dragan: „Nu putem crea o Europa progresiva fara a pune accent pe cercetare si dezvoltare”
Directorul IER a introdus argumentul Strategiei 2020 prin enumerarea celor cinci arii de interes comun european si prin aprecierea contextului actual fata de cel al Tratatului de la Lisabona din 2007. Gabriela Dragan a atras atentia asupra situatiei actuale si asupra evolutiei crizei economice mondiale, care a influentat procesul de identificare a unor noi prioritati la nivel european.

„Europa a fost puternic zdruncinata de criza economica”, a declarat Dragan.
Cele cinci directii ale strategiei 2020 sunt legate de ocupare si creare de locuri de munca, de cercetare si dezvoltare, de reducerea poluarii, de reducerea ratei de abandon scolar si de reducerea saraciei si cresterea incluziunii sociale.
Argumentele referitoare la crearea de locuri de munca si de reducerea saraciei sunt justificate de evolutia crizei economice globale din ultimii ani, care a afectat serios economia Uniunii Europene. Directorul IER a a vorbit despre capitolul dezvoltare si cercetare, spunand ca este necesara alocarea de fonduri in ceea ce priveste cercetarea, fiindca, fara aceasta, nu putem progresa si nu putem fi competitivi pe plan european si mondial.

Mai departe, doamna Dragan a explicat ca Strategia 2020 este un exercitiu pe termen lung, asa cum a fost si cel al Tratatului de la Lisabona. „Strategia 2020 preia o parte din argumentele Tratatului de la Lisabona”, a afirmat Dragan. In acest sens, a vrut, totusi, sa specifice faptul ca obiectivele comune ale Uniunii Europene nu mai sunt cele propuse de Tratatulu de la Lisabona pentru ca nu se mai pot bucura de aceleasi conditii economice si de dezvoltare, chiar daca Uniunea Europeana a aratat ca poate adopta si implementa masuri pentru a face fata mediului de criza.

Viorel Dobrescu: „Strategia nationala 2014 sa se implementeze in linie cu recomandarile Uniunii Europene si cu programul de guvernare”

Pe aceasta idee si-a dezvoltat interventia directorul Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a declarat ca Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa dezvolte o strategie bazata pe un program de crestere economica inteligenta, pe programe pentru crearea conditiilor necesare ocuparii fortei de munca si pe folosirea resurselor naturale. Reprezentantul MAE a reamintit si de cele sapte recomandari specifice de tara facute de Comisia Europeana pentru Romania, in vara acestui an. Este vorba consolidarea fiscala favorabile cresterii economice si imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, continuarea reformei sistemului de sanatate si imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu, piata muncii, combaterea somajului in randul tinerilor si incluziunea sociala, accelerarea reformei in sistemul de invatamant, consolidarea guvernantei si calitatii institutiilor si a administratiei publice, imbunatatirea si simplificarea mediului de afaceri, industriile de retea. Conform directorului Strategia 2020, Romania ar trebui sa orienteze programul de guvernare si cel national de dezvoltare, tinand cont de aceste indicatii, venite pentru a stimula economia si pentru simplificarea sistemului prin reducerea birocratiei si facilitarea accesarii de fonduri.

Simona Moagar Poladian: „Romania ocupa locul 76 din 140 in clasamentul competitivitatii”

Directorul Institutului de Economie Mondiala a afirmat in interventia sa ca tara noastra ocupa pozitia 76 din circa 140 de tari, in clasamentul competitivitatii, conform World Economic Forum si la nivel european ne aflam printre tarile cele mai putin competitive. Simona Poladian a atras atentia asupra faptului ca, in exercitiul financiar care urmeaza, Romania ar putea fi mai experimentata si rata de absorbtie a fondurilor ar putea fi, de asemenea, una mai ridicata. Poladian a facut aceasta afirmatie considerand ca tara noastra nu a avut experienta necesara in precedentul exercitiu financiar pentru a vedea realmente rezultate de crestere economica. Poladian considera ca Romania ar trebuie sa-si dezvolte strategia si prin agricultura, resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea tarii. Directorul IEM a apreciat ca in urmatoarele decenii nicio tara din Uniunea Europeana va fi in top cinci puteri economice mondiale. Referitor la tara noastra, Poladian a spus ca trebuie sa devenim competitivi si acest obiectiv il putem atinge doar prin inovatie.

De aceeasi parere a fost si Ioan Piturescu, reprezentant IMM-uri Private din Romania, care a afirmat ca, actualmente, peste 40% din intreprinderile mici si mijlocii nu deruleaza activitati inovative. Piturescu a vorbit si despre atractivitatea scazuta a Romaniei, din punct de vedere al mediului de afaceri, afirmand ca tara noastra se afla pe locul sapte, in UE, in clasamentul tarilor interesante cu oportunitati de afaceri, dar doar pe locul 15 la capitolul capacitatea de a demara afaceri. Ioan Piturescu a concluzionat afirmand ca investitiile in cercetare sunt o necesitate pentru progresul economic.

 

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.