EVENIMENTE
Romania si strategia 2020, ce pozitie ocupa tara noastra in clasamentul tarilor competitive si cat de atractiva este pentru investitorii europeni?
Published
11 years agoon
By
PadureInstitutul European din Romania si Centrul Europe Direct Bucuresti au organizat si gazduit, marti 26 noiembrie, evenimentul „Strategia Europa 2020 si progresul Uniunii Europene, prioritati pentru Romania”.
Discutia a fost moderata de directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan si printre vorbitori s-au aflat Viorel Dobrescu, directorul Directiei Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Simona Moagar Poladian, directorul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane si Ioan Piturescu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania.
Dragan: „Nu putem crea o Europa progresiva fara a pune accent pe cercetare si dezvoltare”
Directorul IER a introdus argumentul Strategiei 2020 prin enumerarea celor cinci arii de interes comun european si prin aprecierea contextului actual fata de cel al Tratatului de la Lisabona din 2007. Gabriela Dragan a atras atentia asupra situatiei actuale si asupra evolutiei crizei economice mondiale, care a influentat procesul de identificare a unor noi prioritati la nivel european.
„Europa a fost puternic zdruncinata de criza economica”, a declarat Dragan.
Cele cinci directii ale strategiei 2020 sunt legate de ocupare si creare de locuri de munca, de cercetare si dezvoltare, de reducerea poluarii, de reducerea ratei de abandon scolar si de reducerea saraciei si cresterea incluziunii sociale.
Argumentele referitoare la crearea de locuri de munca si de reducerea saraciei sunt justificate de evolutia crizei economice globale din ultimii ani, care a afectat serios economia Uniunii Europene. Directorul IER a a vorbit despre capitolul dezvoltare si cercetare, spunand ca este necesara alocarea de fonduri in ceea ce priveste cercetarea, fiindca, fara aceasta, nu putem progresa si nu putem fi competitivi pe plan european si mondial.
Mai departe, doamna Dragan a explicat ca Strategia 2020 este un exercitiu pe termen lung, asa cum a fost si cel al Tratatului de la Lisabona. „Strategia 2020 preia o parte din argumentele Tratatului de la Lisabona”, a afirmat Dragan. In acest sens, a vrut, totusi, sa specifice faptul ca obiectivele comune ale Uniunii Europene nu mai sunt cele propuse de Tratatulu de la Lisabona pentru ca nu se mai pot bucura de aceleasi conditii economice si de dezvoltare, chiar daca Uniunea Europeana a aratat ca poate adopta si implementa masuri pentru a face fata mediului de criza.
Viorel Dobrescu: „Strategia nationala 2014 sa se implementeze in linie cu recomandarile Uniunii Europene si cu programul de guvernare”
Pe aceasta idee si-a dezvoltat interventia directorul Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a declarat ca Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa dezvolte o strategie bazata pe un program de crestere economica inteligenta, pe programe pentru crearea conditiilor necesare ocuparii fortei de munca si pe folosirea resurselor naturale. Reprezentantul MAE a reamintit si de cele sapte recomandari specifice de tara facute de Comisia Europeana pentru Romania, in vara acestui an. Este vorba consolidarea fiscala favorabile cresterii economice si imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, continuarea reformei sistemului de sanatate si imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu, piata muncii, combaterea somajului in randul tinerilor si incluziunea sociala, accelerarea reformei in sistemul de invatamant, consolidarea guvernantei si calitatii institutiilor si a administratiei publice, imbunatatirea si simplificarea mediului de afaceri, industriile de retea. Conform directorului Strategia 2020, Romania ar trebui sa orienteze programul de guvernare si cel national de dezvoltare, tinand cont de aceste indicatii, venite pentru a stimula economia si pentru simplificarea sistemului prin reducerea birocratiei si facilitarea accesarii de fonduri.
Simona Moagar Poladian: „Romania ocupa locul 76 din 140 in clasamentul competitivitatii”
Directorul Institutului de Economie Mondiala a afirmat in interventia sa ca tara noastra ocupa pozitia 76 din circa 140 de tari, in clasamentul competitivitatii, conform World Economic Forum si la nivel european ne aflam printre tarile cele mai putin competitive. Simona Poladian a atras atentia asupra faptului ca, in exercitiul financiar care urmeaza, Romania ar putea fi mai experimentata si rata de absorbtie a fondurilor ar putea fi, de asemenea, una mai ridicata. Poladian a facut aceasta afirmatie considerand ca tara noastra nu a avut experienta necesara in precedentul exercitiu financiar pentru a vedea realmente rezultate de crestere economica. Poladian considera ca Romania ar trebuie sa-si dezvolte strategia si prin agricultura, resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea tarii. Directorul IEM a apreciat ca in urmatoarele decenii nicio tara din Uniunea Europeana va fi in top cinci puteri economice mondiale. Referitor la tara noastra, Poladian a spus ca trebuie sa devenim competitivi si acest obiectiv il putem atinge doar prin inovatie.
De aceeasi parere a fost si Ioan Piturescu, reprezentant IMM-uri Private din Romania, care a afirmat ca, actualmente, peste 40% din intreprinderile mici si mijlocii nu deruleaza activitati inovative. Piturescu a vorbit si despre atractivitatea scazuta a Romaniei, din punct de vedere al mediului de afaceri, afirmand ca tara noastra se afla pe locul sapte, in UE, in clasamentul tarilor interesante cu oportunitati de afaceri, dar doar pe locul 15 la capitolul capacitatea de a demara afaceri. Ioan Piturescu a concluzionat afirmand ca investitiile in cercetare sunt o necesitate pentru progresul economic.
Alexandru Padure
You may like
Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană
ICI București subliniază rolul esențial al tehnologiei și digitalizării în susținerea unei UE mai unite și eficiente
Roxana Mînzatu, întrevedere cu Maia Sandu: Comisia Europeană sprijină calea europeană a Moldovei, cimentată prin referendum popular
Ministrul Finanțelor a discutat cu Comisia Europeană despre finanțarea industriei metalurgice și chimice din România în procesul de decarbonizare
R. Moldova: Maia Sandu și Ursula von der Leyen au discutat la Bruxelles despre deschiderea în 2025 a primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE
Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană
EVENIMENTE
Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024
Published
1 week agoon
December 4, 2024Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.
“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.
EVENIMENTE
Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0
Published
3 weeks agoon
November 21, 2024By
REDACTIAColegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.
Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.
La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.
Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/
EVENIMENTE
CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”
Published
4 weeks agoon
November 18, 2024By
REDACTIABiroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.
Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu. Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.
Deschiderea Forumului va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.
Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va reuni oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul și colaborarea.
Principalele subiecte ale forumului
Ziua 1
- Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
- Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
- Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
- Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre.
Ziua 2
- Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
- Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
- Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
- Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
- Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
- Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație
Parlamentarii georgieni îl aleg președinte pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, aliat al partidului de guvernământ pro-rus Visul Georgian
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic
UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa
Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii
România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%
INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”
Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI
Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”
Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă
România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO1 week ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- EDITORIALE3 days ago
“ROEXIT”: Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: Robert F. Kennedy “nu îl susține pe Călin Georgescu” în cursa pentru Cotroceni și nu s-a pus niciodată problema să vină în România (Euronews)
- SCHENGEN2 days ago
BREAKING Țările UE au decis: România și Bulgaria vor adera complet la Schengen la 1 ianuarie 2025 prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre