Connect with us

EVENIMENTE

Romania si strategia 2020, ce pozitie ocupa tara noastra in clasamentul tarilor competitive si cat de atractiva este pentru investitorii europeni?

Published

on

photoInstitutul European din Romania si Centrul Europe Direct Bucuresti au organizat si gazduit, marti 26 noiembrie, evenimentul „Strategia Europa 2020 si progresul Uniunii Europene, prioritati pentru Romania”.

Discutia a fost moderata de directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan si printre vorbitori s-au aflat Viorel Dobrescu, directorul Directiei Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Simona Moagar Poladian, directorul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane si Ioan Piturescu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania.

Dragan: „Nu putem crea o Europa progresiva fara a pune accent pe cercetare si dezvoltare”
Directorul IER a introdus argumentul Strategiei 2020 prin enumerarea celor cinci arii de interes comun european si prin aprecierea contextului actual fata de cel al Tratatului de la Lisabona din 2007. Gabriela Dragan a atras atentia asupra situatiei actuale si asupra evolutiei crizei economice mondiale, care a influentat procesul de identificare a unor noi prioritati la nivel european.

„Europa a fost puternic zdruncinata de criza economica”, a declarat Dragan.
Cele cinci directii ale strategiei 2020 sunt legate de ocupare si creare de locuri de munca, de cercetare si dezvoltare, de reducerea poluarii, de reducerea ratei de abandon scolar si de reducerea saraciei si cresterea incluziunii sociale.
Argumentele referitoare la crearea de locuri de munca si de reducerea saraciei sunt justificate de evolutia crizei economice globale din ultimii ani, care a afectat serios economia Uniunii Europene. Directorul IER a a vorbit despre capitolul dezvoltare si cercetare, spunand ca este necesara alocarea de fonduri in ceea ce priveste cercetarea, fiindca, fara aceasta, nu putem progresa si nu putem fi competitivi pe plan european si mondial.

Mai departe, doamna Dragan a explicat ca Strategia 2020 este un exercitiu pe termen lung, asa cum a fost si cel al Tratatului de la Lisabona. „Strategia 2020 preia o parte din argumentele Tratatului de la Lisabona”, a afirmat Dragan. In acest sens, a vrut, totusi, sa specifice faptul ca obiectivele comune ale Uniunii Europene nu mai sunt cele propuse de Tratatulu de la Lisabona pentru ca nu se mai pot bucura de aceleasi conditii economice si de dezvoltare, chiar daca Uniunea Europeana a aratat ca poate adopta si implementa masuri pentru a face fata mediului de criza.

Viorel Dobrescu: „Strategia nationala 2014 sa se implementeze in linie cu recomandarile Uniunii Europene si cu programul de guvernare”

Pe aceasta idee si-a dezvoltat interventia directorul Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a declarat ca Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa dezvolte o strategie bazata pe un program de crestere economica inteligenta, pe programe pentru crearea conditiilor necesare ocuparii fortei de munca si pe folosirea resurselor naturale. Reprezentantul MAE a reamintit si de cele sapte recomandari specifice de tara facute de Comisia Europeana pentru Romania, in vara acestui an. Este vorba consolidarea fiscala favorabile cresterii economice si imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, continuarea reformei sistemului de sanatate si imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu, piata muncii, combaterea somajului in randul tinerilor si incluziunea sociala, accelerarea reformei in sistemul de invatamant, consolidarea guvernantei si calitatii institutiilor si a administratiei publice, imbunatatirea si simplificarea mediului de afaceri, industriile de retea. Conform directorului Strategia 2020, Romania ar trebui sa orienteze programul de guvernare si cel national de dezvoltare, tinand cont de aceste indicatii, venite pentru a stimula economia si pentru simplificarea sistemului prin reducerea birocratiei si facilitarea accesarii de fonduri.

Simona Moagar Poladian: „Romania ocupa locul 76 din 140 in clasamentul competitivitatii”

Directorul Institutului de Economie Mondiala a afirmat in interventia sa ca tara noastra ocupa pozitia 76 din circa 140 de tari, in clasamentul competitivitatii, conform World Economic Forum si la nivel european ne aflam printre tarile cele mai putin competitive. Simona Poladian a atras atentia asupra faptului ca, in exercitiul financiar care urmeaza, Romania ar putea fi mai experimentata si rata de absorbtie a fondurilor ar putea fi, de asemenea, una mai ridicata. Poladian a facut aceasta afirmatie considerand ca tara noastra nu a avut experienta necesara in precedentul exercitiu financiar pentru a vedea realmente rezultate de crestere economica. Poladian considera ca Romania ar trebuie sa-si dezvolte strategia si prin agricultura, resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea tarii. Directorul IEM a apreciat ca in urmatoarele decenii nicio tara din Uniunea Europeana va fi in top cinci puteri economice mondiale. Referitor la tara noastra, Poladian a spus ca trebuie sa devenim competitivi si acest obiectiv il putem atinge doar prin inovatie.

De aceeasi parere a fost si Ioan Piturescu, reprezentant IMM-uri Private din Romania, care a afirmat ca, actualmente, peste 40% din intreprinderile mici si mijlocii nu deruleaza activitati inovative. Piturescu a vorbit si despre atractivitatea scazuta a Romaniei, din punct de vedere al mediului de afaceri, afirmand ca tara noastra se afla pe locul sapte, in UE, in clasamentul tarilor interesante cu oportunitati de afaceri, dar doar pe locul 15 la capitolul capacitatea de a demara afaceri. Ioan Piturescu a concluzionat afirmand ca investitiile in cercetare sunt o necesitate pentru progresul economic.

 

 

Alexandru Padure

EVENIMENTE

Gala celei de-a patra ediții a concursului național PatriotFest și-a decernat câștigătorii

Published

on

© Patriot Fest

Decernarea premiilor celei de a patra ediții a concursului național de inovare PatriotFest s-a desfășurat miercuri, 12 ianuarie, la Cercul Militar Național. PatriotFest este singurul concurs național de inovare, organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale.

Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special pe fondul pandemiei. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor, se arată în comunicatul oficial, remis www.caleaeuropeana.ro.

De-a lungul ultimelor ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor.

Ediția 2021 a PatriotFest a venit cu doua premiere: o tematică fixă, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.

Ca recunoașterea a sprijinului acordat concursului PatriotFest și promovării cercetării românești, tiltul de Ambasador PatriotFest pentru anul 2021 a fost acordat domnului general maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

Citiți și: PatriotFest: Compania Leviatan Design a premiat un proiect de sistem autonom de poziționare și urmărire solară în cadrul singurului concurs național de inovare în materie de apărare


„A patra ediție a concursului național de inovare PatriotFest ne arată cât de necesară este o astfel de inițiativă de a susține cercetarea românească. Aceasta sprijină și recompensează inovația, contribuind la păstrarea ideilor valoroase în țară. Cercetarea și educația reprezintă o componentă esențială a securității naționale, iar valoarea adăugată adusă de proiecte precum cele înscrise în acest concurs sporesc valoarea cercetării științifice la nivel național. Sunt încântat să observ cum colaborările încurajate de PatriotFest între cercetători, instituțiile academice, cele din sfera apărării și securității naționale și companiile private, au dat naștere unor proiecte valoroase ce pote aduce o mulțime de beneficii României”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la evenimentul de ieri. 


Căștigătorii ediției 2021 a concursului Patriotfest sunt:

Premiul ediției – Emilian Vlăsceanu – Sistem de operare pentru stațiile de comandă ale sistemelor aeriene fără pilot uman la bord

Premiul I – Cătălin Pârvulescu, pentru proiectul ”Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru creșterea eficienței – integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV)”

Premiul II – Alin Istrate, pentru proiectul ”AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referențiere, Atitudine și Direcție”

Premiul III – Bogdan Belean, pentru proiectul ”Sistem autonom de poziționare și urmărire solară”

Premiul Cercetare pentru Apărare – Mihai Palade, pentru ”Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”

Premiul Speranța – Bogdan Fîrtat, pentru proiectul ”Platformă aeropurtată pentru detecția explozivilor în zone greu accesibile”

Premiul pentru Inovare – Marius Dima, pentru proiectul ”Sistem optic cu stabilizare mecanică ambarcat UAV”

Diplome de excelență: Ștefan Gergely, pentru ”Sistem de criptare asimetrică tip RSA pentru comunicația cu drone în domeniul Long-Range” și Florin Dumitru, pentru ”Sistem Lansator Automat aeronave fără pilot, H01-30”

Menționăm că ediția 2021 a PatriotFest a avut ca sponsori companiile Boeing din SUA și Leviatan Design din România. Organizațiilor partenere PatriotFest 2021 au fost Asociația UVS Romania, Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară ”PATROMIL” și Liga Studenților Români din Străinătate.

PatriotFest este inițiat de Asociația New Strategy Center și organizat cu sprijinul mai multor instituții din domeniul securității naționale, parteneri în acest proiect: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Gala PatriotFest s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanților.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center a încheiat seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Published

on

© NSC

Luni, 20 decembrie 2021, a avut loc dezbaterea finală din seria de evenimente online organizată de New Strategy Center pentru a marca 30 de ani de la disoluția URSS.

Ultimul eveniment a fost dedicat unei analize a modului în care republicile sovietice componente ale URSS și-au câștigat independența, precum și evoluției spațiului post-sovietic. Demisia lui Gorbaciov în Decembrie 1991 a fost finalul unor momente de mare dramatism în multe dintre republicile sovietice care își redescopereau limba, istoria și doreau să devină independente, intrând într-un conflict dur cu centrul unional.

Moderată de George Scutaru, Directorul General al New Strategy Center, discuția a beneficiat de contribuția lui Raivo Vare, fost ministru de stat în perioda 1990-1992, Estonia, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și Alexander Iskandaryan, Director al Institutului Caucaz, din Armenia.

Fostele republici sovietice au avut un parcurs istoric diferit. Țările baltice au devenit parte a lumii euro-atlantice, fiind membre NATO și UE, alte state se luptă încă să iasă din sfera de influență a Moscovei, precum Ucraina, Georgia și Republica Moldova, în timp ce altele, precum Belarus sau Armenia, fac parte din structurile politice, economice și militare aflate sub patronajul Rusiei.

Citiți și: New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center, a patra dezbatere din seria dedicată împlinirii a 30 de ani de la dispariția URSS. Discuția a abordat parcursul statelor către democrație și către spațiul euro-atlantic

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center a organizat vineri, 17 decembrie 2021, a patra dezbatere din seria dedicată împlinirii a 30 de ani de la disoluția Uniunii Sovietice. Intitulată ”30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Former States of the Communist Camp”, discuția a abordat evaluările și percepția asupra evenimentelor din acel moment din statele fostului Tratat de la Varșovia.

Parcursul acestor state către democrație și către spațiul euro-atlantic după încheierea Războiului Rece a reprezentat un proces marcat de provocări, iar speakerii au prezentat desfășurarea evenimentelor de la acea dată, din perspectiva de martori și experți deopotrivă.

 

La discuția moderată de Ambasador (Ret.) Doru Costea, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, au luat parte ambasador Elena Poptodorova, vicepreședinte Atlantic Club Bulgaria, fost ambasador al Bulgariei în SUA, ambasador Sergiu Celac, președintele de onoare al New Strategy Center, și primul ministru de externe al României după căderea regimului comunist în decembrie 1989, și Dr. Przemysław Żurawski vel Grajewski, membru al Consiliului Consultativ al Centrului pentru Studii Estice, OSW, Polonia.

Citiți și:
30 de ani de la destrămarea URSS: New Strategy Center, dezbatere despre percepția Europei Occidentale asupra acestui eveniment istoric din decembrie 1991
New Strategy Center a organizat prima dezbatere din seria dedicată împlinirii a 30 de ani de la dispariția URSS, având în vedere impactul acestui eveniment în SUA
30 de ani de la dispariția Uniunii Sovietice: New Strategy Center, dezbatere despre modul în care rușii au trăit întregul proces ce a dus la încetarea existenței URSS

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE4 mins ago

Ministrul Energiei: Criza prețurilor la energie, o preocupare în toate statele UE. Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităților române de a intensifica sprijinul acordat consumatorilor finali

U.E.2 hours ago

Germania cere din nou Comisiei Europene să nu includă energia nucleară pe lista investițiilor verzi, propunere sprijinită de Franța și România

RUSIA2 hours ago

Antony Blinken l-a asigurat pe Dmitro Kuleba că nu vor exista ”decizii despre Ucraina fără Ucraina” în discuțiile cu Rusia. Primul transport militar din ajutorul de securitate oferit de SUA a ajuns deja la Kiev

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadorul României în SUA a discutat cu oficialul american pentru controlul armamentelor și securitate internațională despre scutul de la Deveselu, ”o contribuție semnificativă pentru apărarea colectivă aliată”

NATO5 hours ago

”Neptune Strike 2022”: Pentagonul anunță un exercițiu naval al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman

ROMÂNIA6 hours ago

Spiritul unității europene la 59 de ani de la Tratatul de la Élysée: Ambasadorii Franței și Germaniei la București vor face schimb de roluri pentru o zi

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, la reuniunea miniștrilor energiei din UE: Avem nevoie de mai multă solidaritate în fața creșterii prețurilor la electricitate și căldură

U.E.8 hours ago

Ministrul german de externe, la finalul unei săptămâni a diplomației: Mă voi lupta ”pentru fiecare milimetru” în discuțiile cu Rusia privind Ucraina

U.E.9 hours ago

Țările baltice răspund ”nevoilor Ucrainei” în caz de ”agresiune rusă” și trimit acesteia rachete antitanc și antiaeriene: Este important să o susținem ”în toate modurile posibile”

RUSIA10 hours ago

Polonia face apel la o poziție europeană fermă și unită de susținere a Ucrainei în fața Rusiei și respinge ”conceptul sferelor de influenţă”

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda2 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE3 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.3 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE3 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.3 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending