Connect with us

EVENIMENTE

Romania si strategia 2020, ce pozitie ocupa tara noastra in clasamentul tarilor competitive si cat de atractiva este pentru investitorii europeni?

Published

on

photoInstitutul European din Romania si Centrul Europe Direct Bucuresti au organizat si gazduit, marti 26 noiembrie, evenimentul „Strategia Europa 2020 si progresul Uniunii Europene, prioritati pentru Romania”.

Discutia a fost moderata de directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan si printre vorbitori s-au aflat Viorel Dobrescu, directorul Directiei Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Simona Moagar Poladian, directorul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane si Ioan Piturescu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania.

Dragan: „Nu putem crea o Europa progresiva fara a pune accent pe cercetare si dezvoltare”
Directorul IER a introdus argumentul Strategiei 2020 prin enumerarea celor cinci arii de interes comun european si prin aprecierea contextului actual fata de cel al Tratatului de la Lisabona din 2007. Gabriela Dragan a atras atentia asupra situatiei actuale si asupra evolutiei crizei economice mondiale, care a influentat procesul de identificare a unor noi prioritati la nivel european.

„Europa a fost puternic zdruncinata de criza economica”, a declarat Dragan.
Cele cinci directii ale strategiei 2020 sunt legate de ocupare si creare de locuri de munca, de cercetare si dezvoltare, de reducerea poluarii, de reducerea ratei de abandon scolar si de reducerea saraciei si cresterea incluziunii sociale.
Argumentele referitoare la crearea de locuri de munca si de reducerea saraciei sunt justificate de evolutia crizei economice globale din ultimii ani, care a afectat serios economia Uniunii Europene. Directorul IER a a vorbit despre capitolul dezvoltare si cercetare, spunand ca este necesara alocarea de fonduri in ceea ce priveste cercetarea, fiindca, fara aceasta, nu putem progresa si nu putem fi competitivi pe plan european si mondial.

Mai departe, doamna Dragan a explicat ca Strategia 2020 este un exercitiu pe termen lung, asa cum a fost si cel al Tratatului de la Lisabona. „Strategia 2020 preia o parte din argumentele Tratatului de la Lisabona”, a afirmat Dragan. In acest sens, a vrut, totusi, sa specifice faptul ca obiectivele comune ale Uniunii Europene nu mai sunt cele propuse de Tratatulu de la Lisabona pentru ca nu se mai pot bucura de aceleasi conditii economice si de dezvoltare, chiar daca Uniunea Europeana a aratat ca poate adopta si implementa masuri pentru a face fata mediului de criza.

Viorel Dobrescu: „Strategia nationala 2014 sa se implementeze in linie cu recomandarile Uniunii Europene si cu programul de guvernare”

Pe aceasta idee si-a dezvoltat interventia directorul Strategia Europa 2020 din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a declarat ca Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa dezvolte o strategie bazata pe un program de crestere economica inteligenta, pe programe pentru crearea conditiilor necesare ocuparii fortei de munca si pe folosirea resurselor naturale. Reprezentantul MAE a reamintit si de cele sapte recomandari specifice de tara facute de Comisia Europeana pentru Romania, in vara acestui an. Este vorba consolidarea fiscala favorabile cresterii economice si imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, continuarea reformei sistemului de sanatate si imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu, piata muncii, combaterea somajului in randul tinerilor si incluziunea sociala, accelerarea reformei in sistemul de invatamant, consolidarea guvernantei si calitatii institutiilor si a administratiei publice, imbunatatirea si simplificarea mediului de afaceri, industriile de retea. Conform directorului Strategia 2020, Romania ar trebui sa orienteze programul de guvernare si cel national de dezvoltare, tinand cont de aceste indicatii, venite pentru a stimula economia si pentru simplificarea sistemului prin reducerea birocratiei si facilitarea accesarii de fonduri.

Simona Moagar Poladian: „Romania ocupa locul 76 din 140 in clasamentul competitivitatii”

Directorul Institutului de Economie Mondiala a afirmat in interventia sa ca tara noastra ocupa pozitia 76 din circa 140 de tari, in clasamentul competitivitatii, conform World Economic Forum si la nivel european ne aflam printre tarile cele mai putin competitive. Simona Poladian a atras atentia asupra faptului ca, in exercitiul financiar care urmeaza, Romania ar putea fi mai experimentata si rata de absorbtie a fondurilor ar putea fi, de asemenea, una mai ridicata. Poladian a facut aceasta afirmatie considerand ca tara noastra nu a avut experienta necesara in precedentul exercitiu financiar pentru a vedea realmente rezultate de crestere economica. Poladian considera ca Romania ar trebuie sa-si dezvolte strategia si prin agricultura, resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea tarii. Directorul IEM a apreciat ca in urmatoarele decenii nicio tara din Uniunea Europeana va fi in top cinci puteri economice mondiale. Referitor la tara noastra, Poladian a spus ca trebuie sa devenim competitivi si acest obiectiv il putem atinge doar prin inovatie.

De aceeasi parere a fost si Ioan Piturescu, reprezentant IMM-uri Private din Romania, care a afirmat ca, actualmente, peste 40% din intreprinderile mici si mijlocii nu deruleaza activitati inovative. Piturescu a vorbit si despre atractivitatea scazuta a Romaniei, din punct de vedere al mediului de afaceri, afirmand ca tara noastra se afla pe locul sapte, in UE, in clasamentul tarilor interesante cu oportunitati de afaceri, dar doar pe locul 15 la capitolul capacitatea de a demara afaceri. Ioan Piturescu a concluzionat afirmand ca investitiile in cercetare sunt o necesitate pentru progresul economic.

 

 

Alexandru Padure

EVENIMENTE

“Sibiul pune umărul pentru Europa”. Consiliul Județean Sibiu organizează pe 9 mai, de Ziua Europei, Summit-ul Muzical al Vaccinării, unde cetățenii se pot imuniza împotriva COVID-19

Published

on

© Consiliul Județean Sibiu

Consiliul Județean Sibiu, alături de peste 10 instituții publice și artistice din județ, organizează duminică, 9 mai, ocazia Zilei Europei, Summit-ul Muzical al Vaccinării, un eveniment care și-a propus să crească numărul sibienilor care se vaccinează, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sibiu împreună cu Filarmonica de Stat Sibiu, Crucea Roșie Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Spitalul CFR.

Persoanele care doresc să se vaccineze cu Doza 1 de Pfizer o pot face fără programare, în foaierul Filarmonicii de Stat Sibiu unde cele două spitale sibiene și Crucea Roșie Sibiu au mobilizat un număr de 6 medici, 16 asistenți medicali și 5 registratori medicali, la care se adaugă voluntarii de la Crucea Roșie 2 medici și 4 asistenți. Dozele de vaccin sunt puse la dispoziție de Direcția Sanitară Sibiu.

În deschiderea evenimentului, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijorul Cristian Lupeș, va lua cuvântul doamna profesor universitar doctor Simina Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București. 

Într-o declarație transmisă în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu și membru în Comitetul European al Regiunilor, a afirmat că echipa pe care o conduce “este conștientă că trebuie să fim un actor responsabil și activ în combaterea pandemiei, astfel că depunem eforturi, alături de instituții subordonate și parteneri pentru revenirea la normalitate cât mai curând”.

Maratonul de vaccinare din data de 9 mai va fi dublat de un maraton artistic inedit care se va desfășura în aer liber pe esplanada Sălii Thalia. Evenimentul va începe la ora 09:30 și se va încheia la ora 21:00 și va cuprinde reprezentații ale Teatrului de Balet Sibiu, recitaluri și concert din partea Filarmonicii de Stat Sibiu și un moment artistic al Ansamblului Cindrelul Junii Sibiului.

“Cu ocazia Zilei Europei, pe data de 9 mai, organizăm alături de instituțiile subordonate și de partenerii noștri sociali, Summit-ul Muzical European al Vaccinării – Sibiul pune umărul pentru Europa. Doritorii se pot vaccina fără programare în cadrul Summit-ului Muzical de la Filarmonica de Stat Sibiu într-un adevărat maraton al vaccinării. Peste 10 instituții publice și artistice din județ își unesc forțele în efortul de a crește numărul sibienilor care se vaccinează. Maratonul de vaccinare va fi dublat de un maraton artistic inedit desfășurat în aer liber. Astfel, cei care doresc să se vaccineze pot asista la adevărate recitaluri artistice cu ocazia Zilei Europei” a subliniat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu

Autoritățile sunt pregătite cu 500 doze de vaccin pentru echipele mobile din cadrul evenimentului, care pot fi la nevoie suplimentate. 

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center, alături de Institutul Regal Elcano din Spania, a organizat un webinar dedicat vecinătății Uniunii Europene într-o lume post-pandemică

Published

on

© New Strategy Center/ Facebook

Think tank-ul New Strategy Center, alături de Institutul Regal Elcano din Spania, a organizat un webinar dedicat vecinătății Uniunii Europene într-o lume post-pandemică.

Real Instituto Elcano alături de Ministerul Afacerilor Externe din Spania și Ambasadele României și Poloniei de la Madrid, a organizat luni, un webinar cu titlul „The EU and its neighbourhoods in a post-pandemic world” (UE și vecinătatea sa într-o lume post-pandemică).

În cadrul evenimentului, New Strategy Center a fost reprezentat de Ambasadorul Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific, care a participat ca speaker la dezbatere abordând tema Balcanilor de Vest, în panelul de experți al evenimentului.

Conferința a fost deschisă de miniștrii de externe din Spania, România și Polonia.

Continue Reading

EVENIMENTE

Miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu marchează 10 ani de Parteneriat Strategic România – Turcia printr-o conferință organizată de CPCEW, SETA, GMF și IDR (LIVE 22 aprilie, 14:00)

Published

on

Miniștrii de externe ai României și Turciei, Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu, vor marca joi, la București, împlinirea a zece ani de la lansarea Parteneriatul Strategic între România și Turcia în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” și se va desfășura în format hibrid.

Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (CPCEW), Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), The German Marshall Fund of the United States și Institutul Diplomatic Român organizează joi, 22 aprilie, de la ora 14:00, conferința “10 ani de Parteneriat Strategic România – Turcia”.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.

 

Dezbaterea va fi deschisă de un panel ministerial, în care miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu vor avea un dialog pe marginea celor zece ani de parteneriat și viitorului acestei relații strategice. Discuțiile vor fi moderate de Iulian Chifu, președintele CPC-EW.

Conferința va mai cuprinde alte două paneluri, unul dedicat relațiilor dintre UE și Turcia, iar celălalt consacrat relațiilor dintre România și Turcia ca aliați în cadrul NATO.

La panelul “Relațiile dintre UE și Turcia” vor lua cuvântul Iulia Matei, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE, ambasadorul Faruk Kaymakcı, ministrul de externe adjunct și director pentru afaceri europene din MAE Turc, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, și Talha Köse, coordonator general al think tank-ului SETA la Bruxelles. Panelul va fi moderat de Narciz Bălășoiu, director CPCEW.

În cadrul panelului “România și Turcia – aliați în NATO” vor interacționa Dan Neculăescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE, ambasadorul Gülin Dinç, director general pentru afaceri transatlantice și securitate internațională, Iulian Chifu, președintele CPCEW, și Zafer Meșe, coordonator general al think tank-ului SETA la Berlin. Discuțiile vor fi moderate de Alina Inayeh, director al Biroului de la București al GMF.

Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia a fost semnată cu ocazia vizitei de stat în Republica Turcia a Preşedintelui României, care  avut loc în perioada 12-13 decembrie 2011, amintește MAE pe pagina sa.

Decizia de stabilire a unui Parteneriat Strategic a avut la bază relaţiile bilaterale foarte bune, dialogul politic intens, precum şi interesele comune ale celor două ţări, la nivel bilateral, regional şi internaţional.

Declarația de Parteneriat Strategic vizează, in esenţă, dialogul politic bilateral şi principalele domenii de colaborare sectorială între România și Turcia.

Relaţiile economice dintre cele două state se situează la un nivel foarte bun. Volumul total al schimburilor bilaterale în  2019 a fost de 6.08 miliarde Euro. La 31 decembrie 2019, erau înregistrate în România 15.832 societăţi comerciale cu capital turc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 812 milioane USD. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor.

Cooperarea economică bilaterală are o tradiţie îndelungată, cu precădere in domeniul energiei, industriei, bancar, construcţii, turism, agricultura.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.8 mins ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

POLITICĂ34 mins ago

Cristian Diaconescu, videoconferință cu secretarul general al PPE: Popularii Europeni susțin demersurile PMP, al treilea partid ca scor politic la nivel național în urma alegerilor locale

CONSILIUL UE52 mins ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă, la reuniunea cu omologii din UE: România sprijină consolidarea palierului operațional al Politicii de Securitate şi Apărare Comună

Cristian Bușoi17 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, consideră că viitorul Europei depinde de inovare: Bugetul record pentru programul Orizont Europa, dovada că ne pasă de Uniunea pe care o vom lăsa moștenire

NATO17 hours ago

Bogdan Aurescu, despre prezența militară a Rusiei în regiune: România nu se simte amenințată. Marea Neagră e parţial şi un “lac” NATO

Corina Crețu17 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu cere mai multă transparență din partea Guvernului privind folosirea fondurilor europene în domeniul sănătății

NATO17 hours ago

Șeful diplomației SUA, prima vizită în Europa de Est: Președintele Ucrainei îi cere lui Antony Blinken sprijinul SUA pentru a obține planul de acțiune de aderare la NATO

ROMÂNIA18 hours ago

Ludovic Orban: Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, unul dintre pilonii de bază ai politicii externe

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR18 hours ago

CoR, mesaj către comisarul european pentru egalitate: Comunitățile locale sunt în prima linie privind promovarea egalității de șanse

EVENIMENTE18 hours ago

“Sibiul pune umărul pentru Europa”. Consiliul Județean Sibiu organizează pe 9 mai, de Ziua Europei, Summit-ul Muzical al Vaccinării, unde cetățenii se pot imuniza împotriva COVID-19

U.E.8 mins ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: PNRR este în negociere, nu a fost refuzat de Comisia Europeană. Este vorba de a remodela ce avem noi în planul de redresare şi rezilienţă

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

Advertisement
Advertisement

Trending