Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul economiei și energiei, Virgil Popescu, aflați în vizită în SUA, vor semna joi și vineri, la Washington, două acorduri esențiale pentru viitorul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, a anunțat joi ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, în discursul său susținut la Bucharest Forum 2020.
Potrivit lui Zuckerman, ministrul Nicolae Ciucă și omologul său american Mark Esper, șeful Pentagonului, vor semna o foaie de parcurs bilaterală la nivelul apărării pentru perioada 2020-2030, în vreme ce ministrul Virgil Popescu va iniția cu secretarul Energiei un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear în procesul de construcție a două reactoare noi la instalația nucleară Cernavodă din România.
“Sunt la Washington, unde finalizăm câteva chestiuni care vor consolida legăturile între națiunile noastre mărețe”, a spus Zuckerman, subliniind rolurile de lider și viziunile președintelui Donald Trump și ale președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că ambele acorduri se regăsesc în declarația prezidențială Trump – Iohannis semnată în august 2019 la Casa Albă.
“Ministrul Popescu se va întâlni mâine cu secretarul Energiei, Dan Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear în procesul de construcție a două reactoare noi la instalația nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică și energetică româno-americane”, a precizat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, Virgil Popescu se va întâlni cu președinta Exim Bank, Kimberly Reed, pentru a agrea un memorandum de înțelegere vizând finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România.
“Pachetul de finanțare este cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România și este un indicator al încrederii pe care SUA îl au în partenerul și aliatul său de lungă durată. (…) Vom vedea România asumându-și rolul meritat de lider în Europa“, a mai completat Adrian Zuckerman.
În data de 26 mai, Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, anunţa că Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat companiei să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, solicitând şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat timp de mai mulţi ani.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, a reiterat în ultimul timp că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.
“Vorbim despre reactoarele 3 şi 4 de prea mult timp. Eu am afirmat încă de anul trecut că trebuie să facem aceste reactoare şi doresc să le facem şi le vom face cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO. Suntem în acest club european şi în acest club NATO şi cred că acolo avem suficiente surse de finanţare ca să putem să ne descurcăm fără aportul altor surse de finanţare din ţări terţe acestui club. Eu sunt foarte optimist că vom reuşi să demarăm aceste investiţii de la Cernavodă cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO”, a afirmat ministrul, în mai.
Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, printr-o decizie publicată în iulie în Monitorul Oficial.
Comitetul va fi condus de ministrul economiei și energiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul finanţelor publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.
Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.