Connect with us

ROMÂNIA

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Published

on

© Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/ Facebook

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

”Am hotărât să folosim avioanele de la Baza PAPA de transport aerian strategic care aparține forțelor NATO. România are în ea ore de zbor alocate cum sunt și alte țări care participă la acest proiect. Urmează astăzi să vină două avioane C17, un avion va ateriza la București și un avion va ateriza la Timișoara. (…) Mijloacele de intervenție și personalul vor fi transportate de cele două avioane militare C17 către Aeroportul Bordeaux din Franța, unde vor intra sub coordonarea autorităților franceze. Este o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare (4000 de l) pe calea aerului folosind avioane care aparțin unei baze militare care au fost puse la dispoziția noastră la solicitarea MApN”, a declarat într-o conferință de presă Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

România a acord sprijin nu doar Franței.

În contextul actual, în care mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, țara noastră s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

România a acord sprijin nu doar Franței.

În contextul actual, în care mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, țara noastră s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

Chiar dacă se luptă la rândul său cu incendiile, Atena a întors solidaritatea pe care a primit-o din partea partenerilor europeni și a răspuns apelului Parisului, trimițând, alături de Suedia, avioane din rezerva strategică rescEU.

”Aceast sezon al incendiilor este deosebit de violent. Atunci când un dezastru pune la încercare capacitățile naționale de reacție, țările afectate pot activa mecanismul de protecție civilă al UE pentru a obține sprijin european. Pentru incendiile în curs de desfășurare din Franța, le mulțumesc autorităților de protecție civilă și primilor respondenți din Grecia, Suedia, Germania, Polonia, Austria și România, care se mobilizează rapid pentru a sprijini Franța. UE este pe deplin solidară atunci când o țară se confruntă cu o situație de urgență”, a fost mesajul transmis de comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, a ținut să mulțumească ”partenerilor” pentru solidaritate.

”Germania, Grecia și Polonia și, în următoarele ore, România și Austria, partenerii noștri, vin în ajutorul Franței împotriva incendiilor. Le mulțumim. Solidaritatea europeană în acțiune”, a menționat Macron într-un mesaj pe Twitter.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Published

on

© Guvernul României

Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Guvernul României a transmis un mesaj prin care reafirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

„Acum 145 de ani, România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice. Sărbătorim și onorăm tot ceea ce am realizat împreună cu partenerul nostru strategic cheie”, se arată în mesajul transmis de Executivul de la București.

Guvernul subliniază că relația româno-americană a cunoscut o evoluție solidă în ultimele decenii, bazată pe valori și obiective strategice comune. În acest context, autoritățile române se declară pregătite să aprofundeze cooperarea în domenii esențiale pentru securitatea și prosperitatea ambelor națiuni: „Suntem pregătiți să intensificăm cooperarea în domeniul apărării și securității, proiectele economice și legăturile tot mai puternice între oameni”, precizează Guvernul României.

Citiți și: Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Tot astăzi, 14 iunie, președintele Nicușor Dan a transmis la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.


Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a a reprezentat un reper esențial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de cooperare în sprijinul eforturilor țării noastre de reformă în domeniile politic, economic, militar și administrativ.

Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C. 

Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.

Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul aniversării a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj în care subliniază importanța acestui moment pentru unitatea europeană și reafirmă angajamentul țării față de valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

„Astăzi se împlinesc 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen — o piatră de temelie a unității europene”, a transmis prim-ministru interimar, Cătălin Predoiu, într-un mesaj postat pe contul X.

În mesajul său, premierul a evidențiat principalele beneficii ale spațiului Schengen: libertatea de circulație, securitatea comună și impulsul dat economiei europene. Potrivit premierului, aeste elemente, definesc spiritul aniversar marcat prin inițiativa europeană #Schengen40: „Libertatea de circulație, securitatea comună și creșterea economică definesc #Schengen40”, a transmis liderul guvernului interimar.”

„România, care din 2024 participă oficial la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene”, a mai adăugat acesta.

La împlinirea a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, Consiliul a adoptat o declarație prin care își reafirmă angajamentul față de spațiul Schengen și evidențiază rolul esențial al acestuia în consolidarea cooperării și integrării europene.

„Ne-am reunit cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a semnării Acordului Schengen pentru a sublinia angajamentul nostru comun față de securitatea Europei, consolidarea rezilienței și pregătirea pentru provocările actuale. Ghidați de valorile noastre comune, ne angajăm să continuăm să investim în spațiul comun fără frontiere interne, asigurând o gestionare solidă a frontierelor noastre externe, o luptă mai eficientă împotriva migrației ilegale și un nivel ridicat de securitate internă. Suntem hotărâți să colaborăm și să promovăm încrederea reciprocă, astfel încât generațiile actuale și viitoare de europeni să poată continua să se bucure de beneficiile spațiului Schengen”, a transmis Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al internelor și administrației.

   Citiți și: 1 ianuarie 2025: La majoratul aderării la UE, România completează integrarea în UE prin aderarea deplină la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre

Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Continue Reading

ROMÂNIA

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Published

on

Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.

“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.

Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL29 minutes ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA43 minutes ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA1 hour ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G71 day ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE1 day ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending