Sondaj IRES. Ce obiceiuri alimentare au românii

foodCei mai multi dintre romani – 90% – spun ca sanatatea este principalul motiv pentru care sunt atenti la ceea ce mananca, in timp ce 10% considera ca “este important sa stim ce mancam”, potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 si 15 mai.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.
În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% – micul dejun, 7% – cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.
Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu “de câteva ori pe săptămână”, iar 9% – “de câteva ori pe lună”. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% – plăcintele, 8% – îngheţata, 5% – fructele, 4% – clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% – ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul esantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu varste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate in zilele de 14 si 15 mai. Eroarea maxima tolerata este de plus/minus 2,9%.

Sursa: IRES, Ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.