Romania sustine ferm integrarea Turciei in UE. Turcii prefera aderarea.

Romania continua sa sustina cu fermitate integrarea Turciei in Uniunea Europeana. Este mesajul pe care ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, l-a transmis noului sau omolog turc, aflat in vizita la Bucuresti, la inceputul lunii iulie. La randul sau, Ahmet Davutoglu a multumit pentru suportul oferit de Romania pentru aderarea Turciei la UE. Cum sigur nu au fost greseli de traducere, iar diferentele dintre integrare si aderare incep sa fie cunoscute si de publicul larg din tara noastra, probabil nu a fost o coincidenta.

In primavara acestui an, Turcia a reluat ofensiva diplomatica, incercand sa dinamizeze procesul de aderare la UE. Un proces ingrunat de numeroase rezerve, exprimate mai mult sau mai putin direct. Aderarea Turciei ar aduce pentru UE o problema suplimentara, legata in primul rand de unul dintre fundamentele proiectului european. Unul scos din textul Constitutiei Europene si legat de crestinism…Cititi aici cum l-a scos Angela Merkel pe Dumnezeu din Constitutia UE.

Dincolo de aceste lucruri, cei doi oficiali au mai vorbit despre cooperarea în domeniul economic, Turcia fiind al treilea partener economic al României. A fost pus accentul pe sectorul energetic, de importanţă strategică pentru cele două ţări. În acest context, miniştrii au discutat despre proiectul Nabucco, în perspectiva semnării în perioada următoare, în Turcia, a Acordului Interguvernamental privind proiectul menţionat. Potrivit MAE, miniştrii afacerilor externe au stabilit că îşi vor uni eforturile pentru a dezvolta cooperarea în sud-estul Europei, Caucazul de Sud, Asia Centrală. De asemenea, cele două ţări vor coopera strâns în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a cărui Preşedinţie în exerciţiu este, în prezent, deţinută de Turcia.

De asemenea, au fost abordate o serie de proiecte de cooperare în regiunea Mării Negre, partea română invitând Turcia să participe la proiectele promovate în cadrul Sinergiei Mării Negre. Cele două părţi vor consolida, în continuare, cooperarea în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare la Marea Neagră. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de dezvoltare a infrastructurii maritime, care să permită o mai bună interconectare între continentele european şi asiatic. Au fost discutate, totodată, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

stadiul relaţiilor bilaterale dintre România şi Turcia, cooperarea în domeniul economic, Turcia fiind al treilea partener economic al României. A fost pus accentul pe sectorul energetic, de importanţă strategică pentru cele două ţări. În acest context, miniştrii au discutat despre proiectul Nabucco, în perspectiva semnării în perioada următoare, în Turcia, a Acordului Interguvernamental privind proiectul menţionat.
Miniştrii afacerilor externe au stabilit că îşi vor uni eforturile pentru a dezvolta cooperarea în sud-estul Europei, Caucazul de Sud, Asia Centrală. De asemenea, cele două ţări vor coopera strâns în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a cărui Preşedinţie în exerciţiu este, în prezent, deţinută de Turcia.
Ministrul de externe român a reconfirmat „sprijinul total, ferm al României pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană.”
În cadrul discuţiilor au fost, de asemenea, abordate o serie de proiecte de cooperare în regiunea Mării Negre, partea română invitând Turcia să participe la proiectele promovate în cadrul Sinergiei Mării Negre. Cele două părţi vor consolida, în continuare, cooperarea în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare la Marea Neagră. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de dezvoltare a infrastructurii maritime, care să permită o mai bună interconectare între continentele european şi asiatic. Au fost discutate, totodată, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.