Connect with us

Emisiuni

Romania sustine ferm integrarea Turciei in UE. Turcii prefera aderarea.

Published

on

Romania continua sa sustina cu fermitate integrarea Turciei in Uniunea Europeana. Este mesajul pe care ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, l-a transmis noului sau omolog turc, aflat in vizita la Bucuresti, la inceputul lunii iulie. La randul sau, Ahmet Davutoglu a multumit pentru suportul oferit de Romania pentru aderarea Turciei la UE. Cum sigur nu au fost greseli de traducere, iar diferentele dintre integrare si aderare incep sa fie cunoscute si de publicul larg din tara noastra, probabil nu a fost o coincidenta.

In primavara acestui an, Turcia a reluat ofensiva diplomatica, incercand sa dinamizeze procesul de aderare la UE. Un proces ingrunat de numeroase rezerve, exprimate mai mult sau mai putin direct. Aderarea Turciei ar aduce pentru UE o problema suplimentara, legata in primul rand de unul dintre fundamentele proiectului european. Unul scos din textul Constitutiei Europene si legat de crestinism…Cititi aici cum l-a scos Angela Merkel pe Dumnezeu din Constitutia UE.

Dincolo de aceste lucruri, cei doi oficiali au mai vorbit despre cooperarea în domeniul economic, Turcia fiind al treilea partener economic al României. A fost pus accentul pe sectorul energetic, de importanţă strategică pentru cele două ţări. În acest context, miniştrii au discutat despre proiectul Nabucco, în perspectiva semnării în perioada următoare, în Turcia, a Acordului Interguvernamental privind proiectul menţionat. Potrivit MAE, miniştrii afacerilor externe au stabilit că îşi vor uni eforturile pentru a dezvolta cooperarea în sud-estul Europei, Caucazul de Sud, Asia Centrală. De asemenea, cele două ţări vor coopera strâns în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a cărui Preşedinţie în exerciţiu este, în prezent, deţinută de Turcia.

De asemenea, au fost abordate o serie de proiecte de cooperare în regiunea Mării Negre, partea română invitând Turcia să participe la proiectele promovate în cadrul Sinergiei Mării Negre. Cele două părţi vor consolida, în continuare, cooperarea în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare la Marea Neagră. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de dezvoltare a infrastructurii maritime, care să permită o mai bună interconectare între continentele european şi asiatic. Au fost discutate, totodată, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

stadiul relaţiilor bilaterale dintre România şi Turcia, cooperarea în domeniul economic, Turcia fiind al treilea partener economic al României. A fost pus accentul pe sectorul energetic, de importanţă strategică pentru cele două ţări. În acest context, miniştrii au discutat despre proiectul Nabucco, în perspectiva semnării în perioada următoare, în Turcia, a Acordului Interguvernamental privind proiectul menţionat.
Miniştrii afacerilor externe au stabilit că îşi vor uni eforturile pentru a dezvolta cooperarea în sud-estul Europei, Caucazul de Sud, Asia Centrală. De asemenea, cele două ţări vor coopera strâns în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a cărui Preşedinţie în exerciţiu este, în prezent, deţinută de Turcia.
Ministrul de externe român a reconfirmat „sprijinul total, ferm al României pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană.”
În cadrul discuţiilor au fost, de asemenea, abordate o serie de proiecte de cooperare în regiunea Mării Negre, partea română invitând Turcia să participe la proiectele promovate în cadrul Sinergiei Mării Negre. Cele două părţi vor consolida, în continuare, cooperarea în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare la Marea Neagră. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de dezvoltare a infrastructurii maritime, care să permită o mai bună interconectare între continentele european şi asiatic. Au fost discutate, totodată, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending