Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, apreciază că România este un actor tot mai prezent și mai relevant în cadrul structurilor din care țara noastră face parte – UE și NATO – și pe problematici cheie, care vizează întărirea flancului estic al NATO, elaborarea politicii externe și de securitate a UE, securitatea Mării Negre și procesul european al Republicii Moldova.

FOTO: CaleaEuropeana.ro
“România devine tot mai mult un membru al UE a cărui voce este luată în considerare. Nu e deloc întâmplător că anul trecut, în România a avut loc acel mini-summit al statelor membre ale NATO, din partea central-est-europeană. Este efectul conștientizării și percepției rolului pe care România îl are în această organizație. Nu este întâmplător, de asemenea, zilele trecute a avut loc aici la București, ceea ce se cheamă o reuniune consacrată contribuției la elaborarea viitoarei strategii de politică externă și de securitate a UE, consacrată problematicii securității în zona Mării Negre. Nu este deloc întâmplător faptul că în momentul de față și o spun ca fiind un om direct implicat în acest proces, în momentul de față România este percepută ca actorul principal în tot ceea ce înseamnă demersul cu privire la relațiile cu Republica Moldova”, a declarat șeful diplomației române într-un interviu pentru Digi24.
Cu referire la Summitul NATO de la Varșovia și la obiectivul comun româno-polonez de întărire și consolidare a prezenței militare aliate în flancul estic, Comănescu a specificat că: ”Suntem într-un dialog permanent cu colegii noștri polonezi, dar și cu cei din alte țări din această regiune, dar în egală măsură cu ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice, pentru că este vorba aici de decizii care vor reclama consensul statelor membre și de aceea, pot să vă spun foarte clar că dincolo de ceea ce facem pe linie bilaterală la diverse niveluri, reprezentanța, delegația noastră permanentă la NATO este foarte activă și este unul dintre pionii în tot ceea ce se încearcă să se facă în pregătirea unor decizii cât mai importante care să ducă la consolidarea capabilităților Alianței de a face față sfidărilor la adresa securității în spațiul nostru și ele, știți foarte bine că există, mai ales după ce s-a întâmplat acum doi ani prin inițiativa agresivă a Federației Ruse cu privire la Ucraina și care este de natură să afecteze securitatea și stabilitatea în regiunea noastră.
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a afirmat că în cazul în care ambasadorii numiți la post nu vor performa pe măsura așteptărilor, nu va avea nicio ezitare în a lua măsurile “în consecință”.
“Cei care sunt trimiși să reprezinte România într-o zonă sau alta trebuie să cunoască foarte bine atuurile economice ale României. În al doilea rând, trebuie să înțeleagă foarte bine mecanismul funcționării economiei din țările în care sunt acreditați Diplomații noștri trebuie să-i susțină direct pe reprezentanții comunității de afaceri români care ei înșiși caută oportunități. Ambasadorii români trebuie să fie conștienți că în evaluarea performanței misiunilor pe care le conduc, dimensiunea economică, performanța în domeniul economic va conta mai mult decât până acum“, a mai declarat Comănescu.
În această săptămână, președintele Klaus Iohannis a făcut 19 propuneri de ambasadori, printre care șeful cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache – ambasador la Londra, iar secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță – ambasador la Chișinău. (LISTA COMPLETĂ AICI)
Interviul integral este disponibil aici.
.