România va fi gazda Conferinței Miniștrilor Educației din Asia și Europa (ASEM ME 7) în mai 2019

Miercuri, la Seul – Coreea de Sud, în cadrul celei de-a 6-a Conferințe ASEMME, România reprezentată de MEN prin Secretarul de Stat Gabriel Ispas și Consiliul Național al Rectorilor prin Președintele CNR Sorin Mihai Cimpeanu, a obținut organizarea în România a celei de-a 7-a Conferințe a celor 51 de Miniștri ai Educației din Asia și Europa.

Aceasta întâlnire va fi dublată de o reuniune a rectorilor, precum și de o reuniune a studenților.

În luna mai 2015, România reprezentată la Riga de Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, actual președinte CNR și secretarul de Stat Gigel Paraschiv, în cadrul celei de-a cincea Conferințe a miniștrilor educatiei din Asia și Europa (ASEM ME 5), a propus organizarea în Romania a celei de-a 7-a Conferințe ASEMME.

”Prezența în România a miniștrilor educației din Europa, precum și din cele mai dezvoltate state asiatice (Japonia, Corea, China, Singapore, Vietnam, Indonezia), alături de aproape 400 de rectori ai celor mai importante universități din Asia și Europa, este o șansă imensă pentru vizibilitatea și prestigiul internațional al României, ntr-un moment de maximă vizibilitate, în contextul Președinției Consiliului UE, deținută de România în primul semestru al anului 2019”, a declarat Sorin Cîmpeanu, Președintele Consiliului Național al Rectorilor, organizator în 2019 alături de Ministerul Educatiei Naționale pentru Calea Europeană.

Asia-Europe Meeting (ASEM) este un proces de dialog informal, lansat în 1996, la Bangkok, pentru încurajarea dialogului și cooperării între Europa și Asia.

ASEM include statele membre UE, Norvegia, Elveția, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice) și 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda și Vietnam), alături de R. P. Chineză, Coreea de Sud, Japonia, India, Mongolia, Pakistan, Rusia, Australia, Noua Zeelandă și Bangladesh.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.