Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

„România va fi mereu alături de Republica Moldova”, este asigurarea dată de Bogdan Aurescu premierului Natalia Gavrilița și președintelui Parlamentului, Igor Grosu

Published

on

© Bogdan Aurescu/Twitter

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere, astăzi, la Chișinău, cu premierul Natalia Gavrilița și cu președintele Parlamentului Igor Grosu, pe care i-a asigurat de sprijinul României pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor bilaterale, precum și integrarea europeană a Republicii Moldova.

În ceea ce privește întrevederea cu șefa Guvernului de la Chișinău, Bogdan Aurescu a transmis, într-un mesaj pe Twitter, că a fost marcată de o „discuție foarte bună, aprofundată, referitoare la dinamica remarcabilă a schimburilor politice, comerciale și sectoriale”. Totodată, aceasta a reconfirmat „voința comună pentru implementarea proiectelor strategice de interconectate energetică și de infrastructură”. 

Șeful diplomației române a punctat, de asemenea, că „România va fi mereu alături de Republica Moldova”.

Anterior întrevederii cu premierul Natalia Gavrilița, ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu președintele Parlamentului moldovean despre „perspectivele parteneriatului strategic și despre sprijinul României în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva armonizării legislative și a rolului diplomației parlamentare în asumarea valorilor europene”, se arată într-un mesaj pe Twitter.

 

Întâlnirirea cei doi oficiali moldoveni au avut loc în contextul vizitei întreprinse de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu,  în perioada 19-20 decembrie 2022, la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului și ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Cu prilejul vizitei, șeful diplomației române urmează să aibă consultări politice cu omologul său și va fi primit și de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul discuțiilor, vor fi abordate aspecte privitoare la contracararea impactului de ansamblu asupra Republicii Moldova al războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, vor fi discutate teme de interes prioritar precum conlucrarea în domeniul securității energetice, accelerarea cooperării sectoriale, cooperarea economică și măsurile de asistență întreprinse de România în beneficiul Republicii Moldova.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

Published

on

© European Union 2023

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au emis luni o declarație comună în care o “felicită călduros” pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova și salută eforturile autorităților de a organiza cu succes alegerile, “în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei”.

“UE o felicită călduros pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Felicităm autoritățile moldovene pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare. Aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituțiile democratice ale țării și calea sa către UE”, se arată în comunicatul comun al Comisiei Europene și al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Conform sursei citate, Uniunea Europeană sprijină securitatea și reziliența Moldovei, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene. Moldova a fost prima țară care a încheiat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE.

În declarația emisă, Comisia și Înaltul Reprezentant amintesc și că “referendumul recent a reafirmat angajamentul poporului moldovean față de calea europeană și față de consolidarea în continuare a legăturilor noastre strânse“.

“UE va continua să colaboreze cu președintele și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor și pentru a spori stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa către UE, inclusiv prin Planul de creștere pentru Moldova, anunțat recent”, conchide sursa citată.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminicî un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a președintelui Klaus Iohannis, a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

Published

on

© presedinte.md

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Moldova, afirmând că Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova și este pregătită să lucreze împreună pentru a consolida parteneriatul bilateral.

“Cetățenii Republicii Moldova au făcut o alegere clară – au ales calea spre creștere economică și stabilitate socială. Numai o securitate reală și o Europă pașnică și unită pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii posibilitatea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și încredere”, a afirmat el, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter).

Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Klaus Iohannis.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminicî un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Adresându-se națiunii puțin după miezul nopții, Maia Sandu a mulţumit alegătorilor pentru votul exprimat, exclamând: “Moldova, eşti o învingătoare!”

Sandu a apreciat că “libertatea, adevărul şi dreptatea au învins”.

“Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a afirmat Sandu.

Maia Sandu a afirmat că “Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe”, care a presupus “bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate”.

Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

Published

on

© Guvernul României

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a felicitat-o luni dimineaţa pe Maia Sandu pentru victoria în turul al doilea al alegerilor din Republica Moldova.

Democraţia şi votul liber au învins! Felicitări Maia Sandu pentru rezultatul alegerilor, pentru victoria uriaşă! Republica Moldova îşi continuă parcursul european şi drumul către integrarea în Uniunea Europeană. România îi este un aliat de nădejde şi un sprijin atât social, cât şi economic. Parteneriatul strategic pe care îl avem va fi consolidat. Le mulţumesc cetăţenilor moldoveni şi, în mod deosebit, celor din diaspora, că au ieşit în număr mare la urne, că s-au mobilizat exemplar şi au pus umărul la o nouă victorie ce a spulberat maşinăria de cumpărare de voturi şi propaganda rusească masivă. Dragi moldoveni, aţi scris istorie pentru toţi fraţii de peste Prut“, a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

 

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminicî un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,59% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.210 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,26% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Adresându-se națiunii puțin după miezul nopții, Maia Sandu a mulţumit alegătorilor pentru votul exprimat, exclamând: “Moldova, eşti o învingătoare!”

Sandu a apreciat că “libertatea, adevărul şi dreptatea au învins”.

“Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a afirmat Sandu.

Maia Sandu a afirmat că “Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe”, care a presupus “bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate”.

Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.

Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

O prezență istorică a fost înregistrată în străinătate, acolo unde peste 316.000 de moldoveni și-au exprimat dreptul de vot, comparativ cu cei aproape 240.000 care au ieșit la vot în primul tur și la referendumul constituțional republica pentru integrarea în UE.

În urmă cu două săptămâni, când au decis să-i trimită în turul al doilea al prezidențialelor pe Maia Sandu și pe Alexandr Stoianoglo, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană la plebiscitul constituțional desfășurat în paralel cu primul tur al scrutinului pentru funcția supremă în stat. După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,35% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării.

Scrutinul respectiv a fost marcat de ingerințe electorale din partea Rusiei, condamnate ca atare de Uniunea Europeană, România și mai multe cancelarii occidentale. Și acum, mai multe alerte false cu bomba au fost înregistrate în secțiile din diaspora, inclusiv în București și Brașov, dar și atacuri cibernetice în lanț semnalate de autoritățile din Moldova.

Guvernul de la Chișinău a anunțat încă de duminică dimineață că a notificat mai multe state UE că se așteaptă la provocări în secțiile din străinătate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA10 mins ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

REPUBLICA MOLDOVA30 mins ago

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

SĂNĂTATE2 hours ago

Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ2 days ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.3 days ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA5 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL6 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL7 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

Trending