România va găzdui în premieră, în 2019, summitul Autorităților Locale și Regionale din UE. Reprezentanții României în CoR, susținere fără echivoc pentru politica de coeziune (VIDEO INTERVIU)

România va găzdui în 2019, an în care va deține și președinția Consiliului UE în primul semestru, summitul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, în urma unei decizii adoptate, la Bruxelles, la cea de a 128-a sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor.

Anunțul a fost făcut de membrii delegației României la Comitetul European al Regiunilor, în frunte cu președintele acesteia, primarul Sectorului 3 din București, Robert Negoiță.

Astăzi s-a anunțat faptul că summitul CoR va fi în România, pe 14-15 martie 2019, anul viitor, când va fi și președinția Consiliului UE. Iată un obiectiv îndeplinit, acum avem următorul obiectiv, ca summitul CoR să fie un succes, ori munca noastră acum începe pentru acest obiectiv”,  a declarat acesta într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro.

De asemenea, tot în cadrul unui interviu pentru CaleaEuropeana.ro, primarul Municipiului Bacău, Cosmin Necula a precizat că momentul ”în care România va găzdui summitul (n.r. – Summitul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană) va reprezenta un punct în plus nu doar pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană”.

„Vreau să știți că un astfel de summit se realizează din doi în doi ani, ultimul având loc la Bratislava acum doi ani. Am avut concurență. Au fost patru state care au discutat despre acest subiect: Austria, Finlanda, Bulgaria și România. Este un succes a ceea ce facem noi, ca reprezentantanți ai autorităților locale și regionale la Bruxelles”, a declarat și Gheorge Falcă, primarul municipiului Arad, într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro.

VIDEO Preşedintele delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor Robert Negoiță: Summitul CoR din martie 2019, în România, un obiectiv îndeplinit

„Noi, la delegația României la Comitetul European al Regiunilor ne-am propus un obiectiv important și nu foarte ușor de obținut: să organizăm summitul Comitetului Regiunilor Europene. Sunt foarte bucuros pentru că deși știam că decizia a fost luată informal cu ceva timp în urmă, sunt fericit că s-a oficializat. Astăzi s-a anunțat faptul că summitul CoR va fi în România, pe 14-15 martie 2019, anul viitor, când va fi și președinția Consiliului UE. Iată un obiectiv îndeplinit, acum avem următorul obiectiv, ca summitul CoR să fie un succes, ori munca noastră acum începe pentru acest obiectiv”, a declarat Robert Negoiță.

„Un summit reușit înseamnă pe de o parte, o pregătire cât se poate de serioasă astfel încât acolo să fie adoptate rezoluții importante, evident folositoare pentru Europa și necesare, dar de asemenea să fie atractive și pentru România. (…) În primul rând ar trebui ca cei aproape 1000 de reprezentanți ai administrației publice locale din toată Europa care vor veni să viziteze România, cei mai mulți dintre ei poate pentru prima dată să plece din România cu o impresie adevărat corectă despre o țară despre care noi știm că este o țară frumoasă, cu un popor prietenos, destoinic, capabil”, a adăugat acesta.

În contextul aniversării a 30 de ani de la înființarea politicii europene ce a creat peste 40.000 de locuri de muncă în România – politica de coeziune – Robert Negoiță a subliniat faptul că este important ca România să depună eforturi pentru menținerea finanțării actuale.

”Trebuie să ne luptăm cât putem pentru a salva Politica de Coeziune, pentru ca ea să existe și să o facă ca până acum, cu rezultate foarte bune” în vederea reducerii decalajelor, iar banii trebuie folosiți „optim”, astfel încât ”cât mai mulți cetățeni să beneficieze” de pe urma fondurilor europene, a declarat Negoiță.

VIDEO Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula: ”Politica de coeziune reprezintă cel mai important motor de dezvoltare pe care îl poate oferi Uniunea Europeană oricărei comunități locale”

 

”Eu cred că suntem la un moment de răscruce al Uniunii Europene și este foarte important că tot ceea ce înseamnă politică de coeziune și politică de dezvoltare să fie tratate într-un mod foarte aplicat și într-un mod cât se poate de realist.

Cred că momentul în care România va găzdui summitul (n.r. – Summitul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană) va reprezenta un punct în plus nu doar pentru România, ci și pentru Ununea Europeană. Discutăm despre o țară care crede în aceste politici de coeziune și politici de dezvoltare fără a fi afectate în vreun fel de alte componente de politică externă sau internă.

Politica de coeziune reprezintă cel mai important motor de dezvoltare pe care îl poate oferi Uniunea Europeană oricărei comunități locale. Facem parte din regiunile cele mai slabe economic din UE. Fără a avea aceste alocări de coeziune și de dezvoltare, am asista la un dezastru. Nu cred că putem în balanță migrația și apărarea versus politici de coeziune și dezvoltare. Cred că trebuie să le abordăm în mod unitar.

Multe dintre țările europene au fost de acord cu creșterea alocațiilor către UE, inclusiv România, dar în scopul menținerii acestor politici. Pentru municipiul Bacău, fondurile de coeziune reprezintă un atu. Sunt bani care se duc în mobilitate urbană, infrastructură și educație. Nu putem să negăm implicarea Uniunii Europene.

E foarte important să ne aducem aminte că acești bani vin de la Bruxelles și au fost alocați pentru regiunea, orașul sau comunitatea respectivă. Chiar dacă nu trebuie să uităm că avem nevoie de o elasticitate un pic mai mare și de o reducere a procedurilor birocratice care încurcă implementarea acestor fonduri”, a declarat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

VIDEO Primarul municipiului Arad, Gherghe Falcă, la Comitetul European al Regiunilor: Fondul de coeziune reprezintă un mecanism de estompare a ”dezechilibrelor dintre regiuni”

Primarul Municipiului Arad, Gheroghe Flacă a salutat în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro poziția rațională a membrilor Comitetului European al Regiunilor privind fondul de coeziune, și anume dorința de a continua aceste fonduri europene, pe care edilul le consideră fi un mecanism de estompare a ”dezechilibrelor dintre regiuni”.

Pe de altă parte, Falcă a menționat și succesul înregistrat de România prin găzduirea, în 2019, a summitului Autorităților Locale și Regionale din UE.

”S-a decis ca Summitul Autorităților Locale și Regionale să se realizeze în România, pe 14-15 martie 2019. Vreau să știți că un astfel de summit se realizează din doi în doi ani, ultimul având loc la Bratislava acum doi ani. Am avut concurență. Au fost patru state care au discutat despre acest subiect (Austria, Finlanda, Bulgaria și România). Este un succes a ceea ce facem noi, ca reprezentantanți ai autorităților locale și regionale la Bruxelles”, a spus primarul Aradului.

Făcând trimite la beneficiile de care a avut parte municipiul Arad din perspectiva politicii de coeziune, acesta e enumerat o serie de avantaje, precum ”autostrada Arad care a pătruns în România. Aradul este prima capitală care este legată de Europa și putem spune că această infuzie de capital european a adus o mare dzvoltare Aradului”.

”Exportăm cam 3 miliarde de euro, zona istorică a fost modernizată cu fonduri europene. Ne pregătim să cumpărăm tramvaie, autobuze noi. Am programat deja 10 milionae de euro pentru a transforma terenurile degrade în parcuri. Putem spune în acest moment că municipiul Arad are aprobați 46 de milioane de euro, bani care vor intra în următorii 3 ani în municipiul Arad, ceea ce înseamnă că fondurile de coeziune ajtă regiunile mai puțin dezvoltate iar România este un beneficiar net a ceea ce înseamnă politicile de coeziune”, a listat primarul Gheorghe Falcă o parte dintre beneficiile rezultate în urma absorbției de fonduri europene, făcând trimite și la perspectivele de viitor.

Pentru România, politica de coeziune păstrează o importanță strategico-economică la nivel european ce decurge din câteva date concrete: 70% din investițiile publice în țara noastră sunt realizate cu fonduri europene, cel mai recent raport al UE privind coeziunea economică arată că datorită investițiilor politicii de coeziune PIB-ul României va crește cu 2.1% până în anul 2023, iar un simplu calcul al balanței financiare dintre contribuția a României la bugetul Uniunii și beneficiile primite de la bugetul UE, inclusiv prin intermediul politicii de coeziune, din 2007 și până în prezent arată o balanță financiară netă ”pe plus” pentru țara noastră cu peste 28 miliarde de euro.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.