Connect with us

ENERGIE

România va obține o finanțare de 7 miliarde de dolari din SUA pentru proiecte energetice printr-un memorandum încheiat la Washington

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Acordul parafat vineri cu Statele Unite ale Americii permite României să aibă tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu euro-atlantic, a afirmat ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-un comunicat.

România şi SUA au parafat vineri, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US.

“România face astăzi un pas uriaş înainte în dezvoltarea parteneriatului strategic pe care îl are cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energie, respective cooperarea în domeniul nuclear civil. Am promis, şi am dus la îndeplinire, o misiune strategică: Identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând ţări care fac parte din NATO, şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi. În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România şi SUA în domeniul nuclear civil. În acelaşi timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri şi pe canadieni şi francezi. Dovedim astăzi că se pot obţine parteneriate serioase, predictibile, dacă există voinţă politică şi muncă susţinută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traiectorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum şi-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, paşii următori”, a declarat Virgil Popescu, conform unui comunicat al ministerului de resort.

Totodată, potrivit sursei citate, un alt pas important pentru România în relaţia cu SUA, care a fost făcut în cadrul acestei vizite, constă în atragerea de investiţii masive în domenii importante din ţara noastră.

Separat de acordul parafat, am reuşit să identificăm interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară şi gaz natural lichefiat şi din domeniul infrastructurii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US. De asemenea, la Washington DC, am avut o întâlnire şi cu reprezentanţii USDFC (The United States International Development Finance Corporation) în vederea posibilităţii extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor instituţii de finanţare ale SUA. Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest acord şi memorandumul să devină realitate. Acestea au pornit de la declaraţia comună a Preşedinţilor celor două state partenere, domnul Klaus Iohannis şi domnul Donald Trump, din data de 20 august 2019, iar pentru demararea efectivă a acestei cooperări mulţumim Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban şi Ambasadorului SUA în România, Excelenţei Sale Adrian Zuckerman şi echipei Secretarului pentru Energie”, a spus ministrul Popescu.

În ceea ce priveşte Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi in sectorul energiei nucleare civile din România, faza de parafare reprezintă atingerea unui acord de principiu asupra textului şi principalelor elemente ale dezvoltării proiectelor şi părţilor implicate, proiectul de acord urmând a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naţionale, europene şi internaţionale.

Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacitatii CNE Cernavodă.

Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităţilor 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătire personal, cercetare şi dezvoltare.

Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.

În ceea ce priveşte componenta de finanţare, SUA îşi exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation şi alte instituţii finanţatoare aplicabile şi disponibile din SUA care să sprijine finanţarea globală a proiectelor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

Published

on

© Administrația Prezidențială

Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice, a afirmat miercuri președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis în cadrul celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru Energie Transatlantică și Cooperare Climatică (P-TECC), găzduită de România și la care participă și secretarul american al energiei, Jennifer Granholm.

“Mesajul meu de astăzi este despre schimbare, competitivitate și necesitatea unei economii performante. Este evident că progresul nu poate exista fără economie de piață, concurență loială și antreprenoriat în afaceri. Asta este ceea ce ne propunem să facem pentru România, și în domeniul energetic și în ceea ce privește tranziția verde. Energia a devenit o cale către un viitor mai bun, un leagăn al inovației și, pe baza moștenirii ultimilor ani, un apel la independență și solidaritate”, a spus președintele, într-un mesaj prezentat de consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

Președintele Iohannis a subliniat că, în contextul actual, marcat de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, este esențială construirea unor sisteme energetice sigure și rezistente. P-TECC a devenit un exemplu de parteneriat transatlantic eficient, contribuind la diversificarea energiei, securitatea cibernetică și decarbonizare.

România, un susținător fervent al coordonării energetice strategice, și-a reafirmat angajamentul de a îmbunătăți conexiunile energetice și de transport în regiunea Mării Negre. Președintele Iohannis a evidențiat importanța unei economii de piață performante, competitivitatea economică și antreprenoriatul ca fiind cruciale pentru progresul României, mai ales în domeniul energetic și în tranziția verde.

Tranziția energetică este esențială pentru o economie durabilă, iar România este pregătită să își joace rolul în promovarea energiei nucleare sigure și exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră“, a declarat Iohannis.

În cadrul mesajului său, președintele a subliniat solidaritatea României cu Ucraina și Republica Moldova, evidențiind sprijinul oferit pentru tranziția energetică și reconstruirea infrastructurii energetice.

De asemenea, el a reafirmat ambiția României de a dezvolta un program robust de energie nucleară, colaborând strâns cu parteneri internaționali.

“În acest context, reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creșterea capacității centralei noastre nucleare de la Cernavodă, dar și prin explorarea soluțiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici. Bazându-se pe o experiență de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale și lucrând îndeaproape cu Statele Unite și cu alți parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-și joace rolul în ceea ce privește desfășurarea de operațiuni sigure în domeniul energiei nucleare. De asemenea, prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomației energetice, un reper al unității și cooperării, promovând stabilitatea și prosperitatea pe termen lung”, a mai punctat Iohannis.

Reuniunea P-TECC a fost considerată de președinte ca fiind un exemplu inspirat de cooperare între politicile publice și comunitățile de afaceri, subliniind că dialogul și deciziile luate vor deschide calea pentru soluții inovatoare în politica industrială și securitatea energetică.

În final, președintele Iohannis și-a exprimat încrederea că P-TECC va continua să promoveze solidaritatea și cooperarea strânsă între țările europene și Statele Unite, aducând beneficii pe termen lung pentru securitatea și prosperitatea regiunii.

“Vă doresc tuturor succes în eforturile voastre și sper că veți înfrunta viitorul cu încredere,” a concluzionat președintele.

Continue Reading

ENERGIE

Interconectarea energetică cu R. Moldova și investițiile americane în România, printre temele discutate de premierul Ciolacu și secretarul american al energiei

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere în care au discutat despre reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC), găzduită în aceste zile de România, și despre importanța strategică a securității energetice în contextul războiului din Ucraina și a utilizării energiei ca armă de presiune.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ciolacu a afirmat că România își propune să ridice cooperarea economică și energetică din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la nivelul de excelență atins în domeniul securității.

Totodată, a arătat că statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei, iar investițiile americane în depozitele de hidrocarburi din țara noastră, dar și în proiectele de energie curatǎ, vor contribui la atingerea acestui obiectiv.

România este și va continua să fie un partener ferm, consistent și de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securității energetice în Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

 

Premierul român a subliniat cooperarea cu SUA în proiectul construcției celor două noi unități ale Centralei de la Cernavodă și al investiției în Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de la Doicești, care vor avea ca efect dublarea producției de electricitate a facilităților de energie nuclearǎ.

În acest context, Marcel Ciolacu a arătat că parteneriatul între Nuclearelectrica și companiile americane NuScale și Fluor, prin care fosta termocentrală pe cărbune de la Doicești este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă, ne plasează în domeniul pionieratului în acest domeniu.

Șeful Executivului român a amintit, de asemenea, obiectivul țării noastre de a crește capacitatea de interconectare cu Republica Moldova pentru a asigura capacitatea acestui stat de aprovizionare din surse sigure și a salutat proiectele similare dezvoltate de SUA în țara vecină.

La întrevederea între premierul Marcel Ciolacu și secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul de stat Nicolae Comănescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica Cosmin Ghiță și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec.

Continue Reading

ENERGIE

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul american al energiei, Jennifer M. Granholm, vine marți în România pentru a participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei (P-TECC) , o platformă pentru securitate energetică și cooperare în domeniul energiei curate, creată de Statele Unite și care include 24 de țări din Europa Centrală și de Est, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București.

În timpul vizitei, oficialul american va promova politica industrială a SUA, inclusiv Legea privind reducerea inflației.

Marți, secretarul de stat Granholm va rosti un discurs la Forumul de afaceri P-TECC și va participa împreună cu ministrul ministrul Sebastian Burduja din România la semnarea unui memorandum de înțelegere între Sage, o companie specializată în energie geotermală și soluții de stocare, și Electrocentrale București (ELCEN), compania de stat care furnizează energie termică pentru București.

Miercuri, secretarul de stat va prezenta remarcile principale la reuniunea ministerială P-TECC.

Pe parcursul vizitei, secretarul de stat Granholm va avea mai multe întâlniri bilaterale cu omologii săi din Uniunea Europeană, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Moldova, Polonia, România și Ucraina pentru a discuta o serie de programe de cooperare în domeniul energiei curate, în curs de desfășurare și propuse.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA33 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA39 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA17 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.19 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ROMÂNIA17 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending