Victor Ponta: “Îmi doresc un preşedinte ca în Austria, cu rol reprezentativ”

Premierul român Victor Ponta recunoaşte, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, că tabăra sa a făcut greşeli care au dus la pierderea luptei pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, însă declară că de acum doreşte să se concentreze asupra reformelor, în special asupra reformei Constituţiei, potrivit Capital.ro.

“Desigur (că am făcut greşeli). Nu sunt perfect. Însă atât timp cât pot trage învăţăminte de pe urma greşelilor mele, există speranţă”, a declarat premierul român, explicând că înţelege că “viteza desfăşurării evenimentelor a fost îngrijorătoare”. “Ceea ce pentru noi părea logic şi legitim, a fost perceput altfel în afara României. Spre exemplu: am fost criticaţi pentru ordonanţele de urgenţă şi această critică a fost justificată. Pe de altă parte, guvernul precedent a dat, în 2011, 140 de ordonanţe de urgenţă în total – şi nimeni din străinătate nu s-a arătat îngrijorat din această cauză. A fost o greşeală că nu am explicat suficient acest lucru”, a subliniat Victor Ponta.

Victor Ponta afirmă că 2013 ar fi momentul potrivit pentru demararea unei reforme a Constituţiei. “Unul dintre învăţămintele pe care trebuie să le tragem din recenta criză este aceea că actuala Constituţie oferă prea puţine mijloace pentru soluţionarea conflictelor de acest tip”

În acest context, a subliniat şeful guvernului, ar fi de dorit o situaţie precum cea din Austria, unde rolul şefului statului, deşi ales şi el direct de către populaţie, se limitează la acela de reprezentare.Guvernarea ar trebui lăsată în seama guvernului. Este problematic când preşedintele se amestecă, iar, din acest punct de vedere, Băsescu are o personalitate puternică”.

Liderul de la Palatul Victoria a ţinut să precizeze că o eventuală reformare a Constituţiei în acest sens nu ar fi îndreptată împotriva lui Băsescu, al cărui mandat expiră în 2014. “Succesorul său va trebui însă să înţeleagă că îndatorirea sa nu este aceea de a se amesteca în treburile guvernului, ci de a reprezenta ţara şi de a media între taberele politice”, a mai arătat Victor Ponta.

Sursa: Capital.ro
Foto:  gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.