ROMÂNIA
România, vizată de o nouă procedură de infringement pentru netranspunerea normelor UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public
Published
3 years agoon
România, alături de alte 18 state membre, este vizată de o nouă procedură de infringement pentru netranspunerea normelor UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, a anunțat Comisia Europeană, joi, 30 septembrie.
Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cadrul examinării periodice a transpunerii, trimițând o scrisoare de punere în întârziere către Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, Estonia, Croația, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Țările de Jos, Austria, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia. Autoritățile din cele 19 state membre nu au reușit să furnizeze informații complete cu privire la modul în care normele revizuite ale UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public [Directiva (UE) 2019/1024] sunt transpuse în legislația lor națională.
Citiți și
Directiva privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, vizează deblocarea beneficiilor oferite de date și va contribui la punerea la dispoziție pentru reutilizare a unei cantități mai mari din fondul vast și valoros de resurse de date produse de organismele publice.
Directiva va stimula dezvoltarea de soluții inovatoare, cum ar fi aplicațiile de mobilitate, va spori transparența prin deschiderea accesului la datele de cercetare finanțate din fonduri publice și va sprijini noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială.
Statele membre trebuiau să transpună această directivă în legislația națională și să notifice Comisiei măsurile de transpunere până la 17 iulie 2021.
Aceste state membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori și a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră
UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi
Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate
Oficial: Curtea Constituțională anulează, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României
ROMÂNIA
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României
Published
2 hours agoon
December 6, 2024By
Teodora IonRectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, salută decizia istorică luată de Curtea Constituțională a României, de anulare a întregului proces electoral privind alegerea Președintelui României.
”Salut decizia istorică luată vineri, 6 decembrie 2024, de Curtea Constituțională a României, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale. Această hotărâre, adoptată cu responsabilitate într-un context critic pentru România, reflectă angajamentul instituțiilor democratice față de valorile statului de drept”, a menționat acesta într-un comunicat.
Acesta a explicat că o parte ”semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral”.
”Forțe externe ostile României desfășoară un război hibrid, intervenind în procesul electoral, iar instituțiile statului au datoria de a reacționa pe măsura gravității acestor fapte, care pun în discuție stabilitatea și suveranitatea țării. În astfel de situații excepționale, sunt necesare măsuri excepționale, iar această decizie reprezintă un exemplu de curaj și integritate instituțională. Membrii Curții Constituționale au înțeles importanța protejării legitimității procesului electoral, esențială în consolidarea democrației și și-au asumat rolul prevăzut expres de Constituție, acela de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României. Decizia luată subliniază, încă o data, forța Constituției României de a oferi răspunsuri în fața provocărilor complexe ale prezentului”, a mai explicat rectorul SNSPA, instituție care, printr-o petiție, a solicitat Curții Constituționale să invalideze primul tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituţia României de către candidatul Călin Georgescu.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie. Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”.
Având în vedere informațiile și petițiile, Curtea Constituțională a decis să anuleze, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.
POLITICĂ
PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării
Published
2 hours agoon
December 6, 2024Partidul Național Liberal consideră că decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențial trebuie respectată, fiind luată pe fondul acuzațiilor de ingerință în alegeri și a afectării grave a procesului electoral.
“Decizia pe care Curtea Constituțională a adoptat-o este una serioasă și pe care trebuie să o respectăm. Aceasta a fost luată pe fondul acuzațiilor de ingerință în alegeri și afectării grave a procesului electoral. În acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate”, au transmis liberii, într-un comunicat.
Potrivit PNL, România trebuie să mențină credibilitatea procesului electoral, prevenind interferențele din afară și sancționând încălcările legislației electorale.
“PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării, funcționarea corectă a instituțiilor și respectul față de cetățeni. În această perioadă e nevoie de calm, de reducerea retoricii agresive și de discuții raționale”, conchide comunicatul.
Reacții separate din rândul liberalilor au venit din partea președintelui Senatului Nicolae Ciucă, fost lider PNL și ex-candidat la prezidențiale, și a ministrului energiei Sebastian Burduja.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări
Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.
POLITICĂ
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Published
2 hours agoon
December 6, 2024Nicolae Ciucă, fost candidat și lider al Partidului Național Liberal, a transmis un mesaj de calm și maturitate după ce Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Aceasta este, potrivit lui Ciucă, o situație fără precedent în istoria democratică a țării, care necesită reacții echilibrate și coordonate.
“Într-un moment atât de important, este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul Țării și apărarea valorilor democratice. Situația actuală reprezintă un test dificil pentru instituțiile noastre democratice”, a declarat Ciucă.
Nicolae Ciucă a subliniat importanța asigurării legitimității procesului electoral, menționând că este nevoie de eforturi concrete pentru clarificarea suspiciunilor și pentru organizarea unui scrutin care să reflecte voința reală a cetățenilor.
“Ca fost candidat și lider al Partidului Național Liberal, înțeleg pe deplin importanța legitimității procesului electoral. De aceea, susțin toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect, care să reflecte voința reală a cetățenilor. Susțin toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect,” a afirmat el.
Ciucă a făcut apel la stabilitate și colaborare între forțele politice responsabile, insistând că aceste principii sunt esențiale pentru depășirea acestui moment de incertitudine.
“România are nevoie de stabilitate, viziune și colaborare între toate forțele politice responsabile. Doar prin dialog deschis, transparență și respectarea statului de drept putem întări încrederea cetățenilor în viitorul României,” a adăugat fostul lider liberal.
În încheiere, Ciucă le-a transmis românilor un mesaj de încredere în capacitatea națiunii de a depăși provocările actuale: “Vă îndemn să rămânem uniți și să acționăm cu maturitate și respect reciproc. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generațiile care vin”.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări
Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României
PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră
Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România
UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi
Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ4 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- NATO2 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității