Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

România, vizată de un studiu al CoR care semnalează lipsa de implicare a regiunilor și orașelor în elaborarea și implementarea PNRR

Published

on

© European Union / Nuno Rodrigues

În timp ce șefii de stat și de guvern din UE se reunesc joi și vineri (24-25 iunie) la Bruxelles pentru a analiza stadiul redresării economice, rezultatele unui nou studiu comandat de Comitetul European al Regiunilor (CoR) dezvăluie lipsa de implicare a autorităților locale și regionale (ARL) în pregătirea și punerea în aplicare a Planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Studiul “Autoritățile regionale și locale în planurile naționale de redresare și reziliență”, comandat de CoR, se concentrează asupra a opt dintre planurile naționale de redresare și reziliență prezentate UE până la sfârșitul lunii mai 2021: Belgia, Croația, Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Spania.

Documentul a fost prezentat în cadrul reuniunii Comisiei de politică economică (ECON) a CoR. Membrii ECON și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea serioasă cu privire la faptul că atenția inadecvată acordată disparităților teritoriale pe care o prezintă planurile și coordonarea insuficientă cu obiectivele politicii de coeziune prezintă riscul suprapunerii fondurilor.

Potrivit studiului, care analizează opt dintre PNRR-urile prezentate Comisiei Europene până la sfârșitul lunii mai, planurile prevăd oportunități foarte limitate pentru ca regiunile să poată contribui în mod democratic. Majoritatea actorilor regionali și locali au fost consultați doar în mod formal și unilateral și vor fi însărcinați în principal cu punerea în aplicare administrativă a politicilor de investiții. Ideile lor au fost rareori transpuse în planuri. Astfel, lipsa de implicare a autorităților regionale și locale, care sunt esențiale pentru realizarea investițiilor și a serviciilor, precum și pentru punerea în aplicare a reformelor, ar putea submina impactul și eficiența PNRR.

Cu toate acestea, acordarea unei marje de manevră politică mai mari orașelor și regiunilor în ceea ce privește utilizarea resurselor de investiții ar favoriza asumarea politicilor de către comunitățile locale și ar stimula consolidarea capacităților la nivel local.

Michael Murphy (IE/PPE), președinte al Comisiei ECON a CoR și membru al Consiliului Județean Tipperary, a declarat:

„Studiul prezentat confirmă ceea ce au sugerat lucrările noastre anterioare: există o mare diversitate de situații în întreaga UE, dar multe state membre tratează consultările cu actorii regionali și locali nu ca pe niște schimburi semnificative, ci mai degrabă ca pe niște procese unilaterale – ca pe niște exerciții de “bifat căsuțe”. Bogăția de cunoștințe și experiență a regiunilor și orașelor se regăsește rareori în planurile de redresare, ceea ce reprezintă o oportunitate ratată și pur și simplu nu constituie o bună guvernanță. Autoritățile locale și regionale sunt esențiale pentru asigurarea investițiilor și a serviciilor publice, precum și pentru punerea în aplicare a reformelor, și este o greșeală să încercăm să construim redresarea UE fără ele.”

Membrii ECON și-au exprimat regretul că investițiile propuse în PNRR-uri nu iau în considerare potențialele sinergii între Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) și fondurile politicii de coeziune a UE. Suprapunerile dintre cele două instrumente financiare ar putea submina eficacitatea politicii de coeziune. Cu excepția Italiei și a Belgiei, nu există o alocare teritorială a resurselor. Studiul ajunge, de asemenea, la concluzia că rolul pe care planurile naționale de reformă economică și socială intenționează să îl atribuie autorităților locale și regionale în promovarea tranziției ecologice și digitale rămâne vag și prost definit.

Implicarea ARL din România în elaborarea și implementarea PNRR

În ceea ce privește România, autoritățile locale și regionale (ARL) au fost implicate în procesul de consultare, dar contribuțiile lor la elaborarea planului nu sunt menționate. Acestea sunt prezentate ca beneficiari ai intervențiilor și investițiilor și, în unele cazuri, ca fiind implicate în procesul de procesul de programare și implementare. Principiul parteneriatului este încorporat în PNDR, deoarece nivelurile administrative locale, regionale și naționale sunt implicate în mecanismul de coordonare a PNRR.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este responsabil de elaborarea PNRR și de negocierea acestuia cu alte ministere, cu părțile interesate la nivel național și cu Comisia Europeană. Pentru elaborare, au fost organizate 20 de consultări interministeriale, precum și 12 consultări publice tematice cu ARL, organizații din sectorul privat, reprezentanți ai societății civile și parteneri sociali.

PNRR nu detaliază contribuția ARL la procesul de consultare, dar există un exemplu în cadrul secțiunii privind reforma în domeniul sănătății. În ceea ce privește rolul ARL în punerea în aplicare, planul menționează că ARL vor fi implicate în crearea de apeluri de proiecte și, atunci când este relevant, în monitorizarea și evaluarea planului.

Implicarea ARL în implementare se regăsește în mai multe investiții, mai ales în cadrul Pilonului IV, în cadrul investiției pentru crearea unui “Fond local pentru tranziția ecologică și digitală”, în cadrul căruia ARL vor fi responsabile de implementarea diferitelor proiecte.

În ceea ce privește monitorizarea și evaluarea, autoritățile locale și regionale vor face parte din Comitetul de monitorizare, având mai mult un rol consultativ. Planul are în vedere coordonarea între mai mult de două niveluri de administrație, în special pentru Pilonul IV, Coeziunea socială și teritorială.

În plan este menționată necesitatea unor activități administrative și de consolidare a capacităților în administrația publică locală, precum și activități de consolidare a capacităților pentru ARL.

PNRR propune reforme și investiții în cadrul tuturor celor șase piloni ai UE. Pilonii I și II sunt dedicați în întregime tranzițiilor ecologice și digitale, care sunt, de asemenea, legate în ceilalți piloni.

Deși doar cinci Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU sunt integrate sau menționate în mod explicit în plan, PNRR intenționează să contribuie la obiectivele multora dintre acestea, iar “Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile” arată angajamentul de a le integra în viitoarele politici la nivel central și local.

Recomandări ale CoR către Comisia Europeană

Având în vedere rezultatele studiului, membrii ECON au îndemnat Comisia Europeană să efectueze o evaluare amănunțită a tuturor PNRR-urilor, să insiste – împreună cu Parlamentul European – asupra definirii rolului autorităților locale și regionale în etapele rămase ale PNRR-urilor, să mențină coeziunea ca valoare fundamentală și să implice regiunile și orașele UE în semestrul european și în monitorizarea și evaluarea planurilor.

Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE ( MRR) este instrumentul fiscal în valoare de 672,5 miliarde EUR (312,5 miliarde EUR sub formă de granturi și 360 miliarde EUR sub formă de împrumuturi), conceput pentru a sprijini statele membre în realizarea reformelor și a investițiilor în prioritățile comune ale UE. MRR este cel mai mare instrument financiar inclus în instrumentul de redresare de 750 de miliarde EUR NextGenerationEU.

Pentru a beneficia de sprijinul MRR, statele membre ar trebui să prezinte planuri naționale de redresare și de reziliență care să indice reformele și investițiile care ar urma să fie finanțate. Până în prezent, Comisia Europeană a primit 24 de planuri naționale din 27, dintre care a aprobat 12, după cum urmează: PortugaliaSpaniaGreciaDanemarca, Luxemburg,  Austria, SlovaciaLetonia, GermaniaItaliaBelgia și Franța.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Președintele Grupului PES din CoR subliniază nevoia investițiilor în infrastructura digitală esențială pentru a nu lăsa în urmă nicio regiune

Published

on

© PES Group in the European Committee of the Regions/ Facebook

Avem nevoie de o Europă cu competențe mai puternice în ceea ce privește drepturile sociale transfrontaliere pentru a crea condiții de concurență echitabilă pentru europeni, indiferent de naționalitatea lor, a transmis Christophe Rouillon, președintele Grupului PES din Comitetul European al Regiunilor (CoR) în cadrul Forumului Strategic de al Bled.

Într-o intervenție susținută în cadrul panelului ”Viitorul Europei – Diversitate și Consens”, Rouillor a semnalat că ”o Europ a la carte va fi cu siguranță o Europă slabă”.

În acest context, președintele Grupului PES din CoR a subliniat nevoia unei Uniunii ”care să aibă puterea de a lua decizii cheie în situații de urgență în domeniul sănătății publice”, punctând că ”gestionarea pandemiei ne-a învățat multe lecții în această privință”. 

”Salariile minime, accesul la locuințe, la educație sau la formare variază încă dramatic în Uniunea Europeană. Avem nevoie de o Europă cu competențe puternice în domeniul conectivității pentru a ne asigura că nicio persoană și nicio regiune nu este lăsată în urmă din cauza lipsei de investiții în infrastructura digitală critică. Avem nevoie de o Europă cu o poziție fermă în ceea ce privește schimbările climatice și o acțiune colectivă pentru a le aborda. Pactul Verde European este un instrument care se va dovedi eficient numai dacă vom avea o viziune colectivă asupra imaginii de ansamblu. Nu în ultimul rând, avem nevoie de o Europă cu adevărat solidară pentru a face față unei noi crize iminente a migrației”, a mai precizat Christophe Rouillon, președintele Grupului PES din Comitetul European al Regiunilor (CoR).

În cadrul plenarei inaugurale a Conferinței privind viitorul Europei, ce a avut loc în luna iunie a acestui an, președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas, le-a transmis cetățenilor europeni că ”Bruxelles-ul și Uniunea Europeană nu sunt departe de ei” și că ”Europa este pretutindeni”.

La 19 iunie a avut loc prima sesiune a Plenarei Conferinței privind viitorul Europei, formată din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului UE/ statelor membre și ai Comisiei Europene, precum și din reprezentanți ai tuturor parlamentelor naționale și din cetățeni europeni. În cadrul Plenarei, participă, de asemenea, reprezentați ai Comitetului Regiunilor și Comitetului Economic și Social, partenerii sociali și societatea civilă.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Orașele și regiunile își intensifică eforturile pentru a reglementa platformele online și pentru a deschide o cale sigură pentru IMM-uri pe piețele digitale

Published

on

© European Union, 2015 - Source: EC - Audiovisual Service

Comitetul European al Regiunilor își consolidează angajamentul față de proiectul legislativ de anvergură al UE care vizează consolidarea controlului democratic asupra platformelor de internet dominante și restabilirea unei economii online echilibrate, care să funcționeze atât pentru IMM-uri, cât și pentru consumatorii individuali, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În cadrul sesiunii plenare din iunie, membrii Comitetului au dezbătut un aviz care sprijină intenția Comisiei Europene de a înăspri reglementarea piețelor și serviciilor digitale, subliniind în același timp inovațiile și competențele pe care orașele și regiunile le pot aduce pentru o reglementare solidă și eficientă. Avizul CoR cu privire la pachetul de legi privind serviciile digitale se înscrie într-o rețea mai largă de inițiative menite să consolideze profilul CoR ca unul dintre motoarele UE pentru o transformare digitală favorabilă incluziunii.

Pachetul privind Legea serviciilor digitale este o propunere legislativă a Comisiei Europene compusă din două elemente: Legea serviciilor digitale (DSA) propriu-zisă și Legea privind piețele digitale (DMA). Pachetul include o actualizare și o consolidare a legislației UE în materie de concurență pentru a răspunde cererii de reglementare temeinică a platformelor. Acesta urmărește să limiteze puterea de piață a așa-numitelor “platforme gatekeeper”, care controlează accesul întreprinderilor mai mici la consumatori și acționează ca factori de reglementare privați. De asemenea, pachetul de măsuri urmărește să contracareze răspândirea neîngrădită a dezinformării prin responsabilizarea platformelor pentru conținutul distribuit.

Reglementarea platformelor are o puternică dimensiune regională. Multe dintre sectoarele în care platformele online joacă un rol dominant – cum ar fi transportul urban, locuințele, cazarea turistică și furnizarea de servicii publice – sunt reglementate la nivel local și regional. Prin urmare, autoritățile locale și regionale dețin o poziție cheie în ceea ce privește elaborarea și aplicarea unei legislații eficiente: Ele dispun de informații, de experiență și reprezintă nivelul politic cel mai apropiat de părțile interesate.

Raportorul Rodi Kratsa (EL/PPE), guvernator al regiunii Insulelor Ionice, a declarat:

„Acest aviz consolidează vocea autorităților subnaționale și urmărește elaborarea cu precizie a reglementărilor, pentru a obține un impact pozitiv maxim și pentru a evita crearea de noi probleme atunci când le rezolvă pe cele existente. Digitalizarea este o realitate – care nu face decât să crească odată cu pandemia -, la fel ca și dependența noastră de infrastructura digitală. Trebuie să protejăm IMM-urile, care se află adesea într-o stare de dependență față de platformele mai mari și care sunt afectate în mod considerabil de pierderea accesului la platformele sau serviciile de care depind din ce în ce mai mult pentru întreprinderea lor.”

Reglementarea platformelor are, de asemenea, implicații importante pentru multe IMM-uri. Pe măsură ce tot mai multe întreprinderi se digitalizează, interacțiunile lor cu consumatorii, furnizorii și alte contacte de afaceri trec din ce în ce mai mult prin medierea platformelor online private – ceea ce sporește dependența lor de acești noi actori și le expune modelele de afaceri la riscuri și incertitudine. Astfel, în avizul CoR se pledează pentru un cadru juridic solid care să protejeze accesul direct al IMM-urilor la consumatori și, prin urmare, capacitatea acestora de a concura în condiții de egalitate. Această afirmație a fost confirmată și de rezultatele unui studiu privind condițiile juridice și politice necesare pentru a sprijini tranziția digitală a întreprinderilor tradiționale, care a fost discutat în cadrul unui seminar web recent al CoR. Studiul final va fi publicat la mijlocul lunii iulie.

O altă preocupare majoră a avizului CoR este atenuarea și depășirea “dublului decalaj digital”, cauzat de distribuția inegală a condițiilor prealabile necesare pentru a profita de potențialele beneficii sociale și economice ale digitalizării: accesul la rețele de mare capacitate și alfabetizarea digitală.

Pentru a contracara disparitățile teritoriale și sociale și pentru a asigura coeziunea digitală, CoR subliniază necesitatea urgentă de a sprijini consolidarea capabilităților la nivel local și de a accelera implementarea infrastructurii broadband. Aceste provocări critice sunt abordate cu regularitate și de Platforma în bandă largă a CoR – un forum creat împreună cu Comisia Europeană pentru a reuni cunoștințele juridice, tehnice și practice și pentru a accelera dezvoltarea de soluții care să permită tuturor cetățenilor, IMM-urilor și administrațiilor publice să navigheze cu succes în lumea online.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană vor dezvolta proiecte comune pentru a promova valorile UE în școli

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Servic

Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Comisia Europeană vor dezvolta proiecte comune pentru a sprijini predarea valorilor UE în școli, cu ajutorul autorităților regionale și locale și pe bază de voluntariat, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

În cadrul unei dezbateri în plen cu Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, liderii regionali și locali au subliniat că sistemele de învățământ ar trebui să respecte și să promoveze pe deplin libertatea, egalitatea, toleranța și nediscriminarea. De asemenea, aceștia au subliniat că învățarea despre Uniunea Europeană, valorile sale, patrimoniul cultural și diversitatea sa este vitală și trebuie oferită în toate comunitățile, pentru toate vârstele și pentru fiecare cetățean al UE. 

„Îi mulțumesc vicepreședintelui Schinas pentru excelenta dezbatere privind modul în care putem promova valorile noastre europene prin educație și cultură. Este responsabilitatea noastră – în calitate de părinți și lideri – să oferim tinerelor noastre generații instrumentele necesare pentru a înțelege că UE a făcut posibilă pacea și unitatea de astăzi. Împreună cu acesta și cu comisarul Gabriel, dorim să lansăm un proiect pilot pentru a promova valorile noastre europene comune în sălile de clasă. Acest lucru se va face pe bază de voluntariat și cu respectarea deplină a subsidiarității, folosind în același timp impulsul Conferinței privind Viitorul Europei”, a transmis președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas. 

„În interiorul și în afara Uniunii Europene, stilul nostru de viață european este pus la îndoială. Avem nevoie ca toți cei care militează pentru respectarea demnității umane, într-o societate în care prevalează pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea să vorbească și să acționeze. Mă bucur că, împreună cu Comitetul European al Regiunilor Comisia Europeană își va uni forțele și va face apel la regiunile și orașele din întreaga Uniune să își ia angajamente pentru dezvoltarea școlilor europene. Trebuie să le dăm tinerilor noștri posibilitatea de a înțelege valorile noastre comune, istoria noastră, moștenirea culturală și importanța diversității și a pluralismului pentru stilul nostru de viață european”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Mai mult, Anne Karjalainen, președinta Comisiei SEDEC a subliniat că inacțiunea la nivel european în ceea ce privește încălcarea valorilor europene subminează proiectul european, aceste valori ar trebui să fie apărate și cultivate în mod semnificativ de către toate sistemele educaționale europene, de la învățământul preșcolar la cel universitar și profesional. „Comitetul European al Regiunilor poate fi un aliat puternic în acest demers”, a adăugat aceasta. 

În timpul dezbaterii, reprezentanții locali și regionali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua lege a Ungariei care interzice ”promovarea” homosexualității în rândul tinerilor. Comitetul European al Regiunilor își va adopta în octombrie poziția cu privire la Strategia Comisiei Europene privind egalitatea LGBTIQ. Acesta subliniază rolul educației sexuale universale în combaterea stereotipurilor și a discriminării și în promovarea diversității.

Planul de acțiune comun semnat în noiembrie 2020 între CoR și comisarului Mariya Gabriel stabilește obiectivul de a promova împreună valorile, identitățile și cetățenia europeană prin intermediul educației și culturii la nivel regional și local. Concret, acest lucru ar putea însemna dezvoltarea unor materiale didactice inovatoare privind valorile europene și diversitatea europeană, dezvoltarea campaniilor educaționale.

În 2018, CoR a adoptat un aviz pe tema Consolidarea identității europene prin educație și cultură, prin care recomandă promovarea învățării limbilor străine de la o vârstă fragedă și familiarizarea elevilor cu patrimoniul cultural european, cu istoria europeană și cu procesele de integrare europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ1 hour ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

INDIA3 hours ago

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei pledează pentru o regiune indo-pacifică ”fără a fi intimidată de presiuni” și își asumă să ”își dubleze eforturile pentru a fi o forță pentru securitatea regională”

MAREA BRITANIE4 hours ago

MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor putea intra în Regatul Unit exclusiv în baza pașaportului valabil

U.E.4 hours ago

Premierul Viktor Orban apreciază că Balcanii vor reprezenta ”următoarea mare oportunitate” pentru Uniunea Europeană: Progresul economic al UE va veni din această regiune

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel critică de la tribuna ONU ”actele de război împotriva mediului înconjurător”: Omenirea trebuie să semneze ”un tratat de pace cu planeta noastră”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Criza submarinelor: Boris Johnson încearcă să redreseze relațiile franco-britanice și îi propune lui Emmanuel Macron o ”restabilire a cooperării”. Președintele Franței, răspuns glacial: Aștept propunerile

Dacian Cioloș7 hours ago

Conferința privind viitorul Europei: Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, consideră că UE are nevoie de un președinte ales de cetățenii europeni: Va avea mai multă legitimitate în reprezentarea UE

POLITICĂ9 hours ago

Criza submarinelor: Președintele PMP, Cristian Diaconescu: O criză comercială, cum este cea provocată de Franța, nu poate declanșa așteptări geopolitice

S&D10 hours ago

Miniștrii muncii din PES: Uniunea Europeană trebuie să combată dezechilibrele sociale. Bunăstarea este un indicator vital pentru politici de succes

GENERAL11 hours ago

România a găzduit prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Ministrul Sorin Cîmpeanu, ales președinte al celei mai mari organizații academice internaționale, Agenția Universitară a Francofoniei

POLITICĂ1 hour ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU3 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI1 week ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

Team2Share

Trending