Românii care muncesc în Germania, cu 20% mai mulți

Criza a determinat tot mai mulți români să se reorienteze atunci când își caută de lucru în străinătate. Germania a devenit, anul trecut, țara spre care s-au îndreptat o mare parte a acestora scrie Capital în ediţia electronică.

Anul trecut, numărul cetățenilor români care s-au angajat în Germania a crescut cu 20% față de 2010. Este greu de explicat acest fenomen. Cred că acest lucru se datorează faptului că în Germania se câștigă bine și oamenii își doresc să trăiască în această țară. Un alt aspect este legat de poziția guvernului federal față de libera circulație a forței de muncă din Europa. Executivul federal a reușit să reducă restricțiile pe piața muncii, astfel încât din 2014 acestea vor fi ridicate în totalitate. Și, desigur, o altă explicație ar fi cea referitoare la economia germană, care continuă să creeze noi locuri de muncă”, a declarat, pentru Capital, Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România.

Conform ambasadorului Andreas von Mettenheim, în țara sa natală trăiesc circa 400.000 de persoane care provin din România, din care 200.000 sunt angajați. Însă, un număr mare din cei 200.000 sunt foști cetățeni români, care între timp au obținut cetățenie germană.

Cât se  poate câștiga în țara considerată motorul Europei? Conform portalului de ocupare a forței de muncă, EURES (reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi alte organizaţii partenere), salariile variază între 2.253 de euro/lună pentru o asistentă medicală și 3.500 de euro pentru un mecanic auto sau electrician.

În schimb, un inginer poate încasa peste 4.000 de euro/lună, angajatorul oferind gratuit un curs intensiv de învățare a limbii germane. În total, prin intermediul EURES, în Germania sunt disponibile circa 417.000 de locuri de muncă.

Sursa: Capital.ro
Foto: temeswar.diplo.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.