Românii din disaporă: Avem drept de vot. Suntem români, nu suntem debili!

Cetăţenii români din Basarabia cred că impunerea unei taxe pentru votul lor la referendum este o măsură discriminatorie şi o încălcare a Constituţiei României, care interzice doar debililor şi criminalilor să participe la alegeri, notează Adevarul în ediţia electronică.

Preşedintele interimar Crin Antonescu vrea ca românii din diasporă să voteze la referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu doar dacă plătesc cel puţin un impozit în Romania.În fond, ca şi cetăţean, eşti «coacţionar» al statului. Nu poţi să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic”, a declarat Antonescu. „Trebuie sa vorbim şi despre principiul reprezentării. Plec de la exemplul din 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect”, a motivat liderul PNL. Şi europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că românii din afară nu mai sunt interesaţi de România şi, drept urmare, n-ar mai trebui lăsaţi să voteze.

Propunerile au stârnit reacţii dure din partea asociaţiilor de români din Europa, care au declarat că, deşi nu plătesc direct impozite, trimit anual în ţară cel puţin cinci miliarde de euro. Şi basarabenii cu paşapoarte româneşti consideră că li se încalcă dreptul de a alege, prevăzut de Constituţia României.

„Suntem români egali în drepturi cu cei din ţară. Preşedintele lor este şi al nostru. Este o discriminare să ne lipsească de dreptul de a vota, iar ideea de a impune o taxă este o aberaţie”, reclamă Nicolae Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova. Mai mult, unii analişti îi sugerează lui Crin Antonescu să revadă Constituţia României. „Articolul 36 prevede că «nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale». Nu cred că cetăţenii români din afara ţării pot fi puşi pe aceeaşi treaptă cu debilii”, argumentează Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  crossed-flag-pins.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.