Romanii nu au incredere in justitie si cred ca statul nu lupta impotriva coruptiei

justitie54% dintre romani tind sa nu aiba incredere in justitie, fata de 43% media europeana, arata eurobarometrul privind justitia in UE, publicat joi de Comisia Europeana.

Majoritatea cetatenilor europeni (53%) tind sa aiba incredere in sistemul lor national de justitie, dar nivelul de incredere variaza semnificativ de la un stat membru la altul, de la 85% (in Danemarca si Finlanda) la 24% (in Slovenia). 54% din romani tind sa nu aiba incredere in justitie, in timp ce 44% au declarat ca tind sa aiba incredere.

Intrebati daca statul lupta in mod eficace impotriva coruptiei, 32% din romani au sustinut ca nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, fata de 30% media europeana, iar 24% tind sa nu fie de acord, media fiind de 32%.

In schimb, locuitorii din Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda si Suedia considera ca statul lupta in mod eficient impotriva coruptiei. La polul opus se situeaza cehii, grecii, italienii si spaniolii.

Pe de alta parte, 40% din romani au o parere destul de buna, iar 7% foarte buna despre independenta judecatorilor si a instantelor in cazurile civile si comerciale, in timp ce 16% au o parere foarte proasta.

In ceea ce priveste corectitudinea deciziilor in cazurile civile si comerciale, 39% au o parere destul de buna, 18% – o parere foarte proasta, iar 29% – destul de proasta.

Indemnati sa compare sistemul judiciar national cu celelalte din Europa, 71% din bulgari, 70% din sloveni si 69% din romani au declarat ca sistemele din tarile lor sunt mai proaste decat cele din alte state UE.

Germanii (57%), danezii (55%) si suedezii (53%) cred ca sistemele lor juridice sunt mai bune decat altele din UE.

Romanii, in proportie de 79%, apreciaza ca functionarea justitiei este o problema de interes european, iar 76% din cetatenii romani s-au declarat “total de acord” cu faptul ca functionarea unui sistem national reprezinta o chestiune de interes european, daca acel sistem prezinta probleme grave.

Sondajul, efectuat in perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2013, a fost lansat cu ocazia conferintei “Assises de la Justice”, organizata de Comisia Europeana, in perioada 21-22 noiembrie. 

Surse: Comisia Europeana, Ziare.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.