Connect with us

DIASPORA

Românii, solidari cu francezii. Victor Ponta a semnat în Cartea de Condoleanţe a ambasadei

Published

on

Românii s-au arătat solidari cu francezii. Zeci de oameni au depus flori la Ambasada Franţei de la Bucureşti, au aprins lumânări şi au semnat în Cartea de Condoleanţe. Poarta misiunii diplomatice este acoperită cu o pânză neagră, iar steagul Franţei a fost arborat în bernă.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti şi a semnat în Cartea de Condoleanţe, relatează Digi24.ro.ponta bb

Doresc să transmit prin persoana ambasadorului Republicii Franceze la Bucureşti solidaritatea României cu familiile care şi-au pierdut pe cei dragi. Vreau să exprim indignarea noastră pentru acţiuni criminale care nu pot fi justificate. Alături de Franţa, alături de lumi democratice, să luptăm ca terorismul, actele inumane să poată fi prevenite şi să fie pedepsite când au loc. Transmit condolenţe, transmit solidaritatea noastră şi că în momente grele, cu siguranţă, românii se simt aproape de francezi şi ne dorim să fim impreună şi în momente dificile”, a spus Victor Ponta.

El a semnat sub un text care a fost scris în prealabil, în limba franceză, reprezentând mesajul Guvernului şi al poporului român pentru familiile victimelor, redacţia Charlie Hebdo şi poporul francez.

Cartea de Condoleanţe a fost aşezată pe o masă în faţa ambasadei, nu în incinta clădirii, reprezentanţii ambasadei spunând că decizia a fost luată pentru a permite accesul cât mai multor persoane.

Românii din Franța, solidari cu familiile victimelor atentatului

Sute de români au participat ieri la manifestațiile organizate în orașele din Franța pentru a-și exprima solidaritatea cu poporul francez greu încercat în urma atentatului de la ziarul Charlie Hebdo. 

  „FADERE condamnă atentatele din Paris care sunt un atac grav impotriva libertații cuvantului la nivel Mondial. Romanii din Franța formează o comunitate bine integrată care a demonstrat și de această dată spirit de solidaritate față de poporul adoptiv”, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa.

În cursul zilei de ieri, trei teroriști islamiști au pătruns în sediul ziarului Charlie Hebdo omorând  12 persoane și rănind grav alte 4. Cu mai mult timp în urmă publicația a fost amenințată și atacată cu sticle incendiare ca răspuns al publicării unor caricaturi cu Mohamed.

.

DIASPORA

Prima bibliotecă românească din Olanda a fost deschisă în capitala neerlandeză, în cadrul proiectului ”Casa tuturor limbilor”, organizat de biblioteca din Amsterdam

Published

on

© ROMPRO/ Instagram

Prima bibliotecă românească din Olanda a fost deschisă în cadrul bibliotecii din Amsterdam.

Acest proiect “Huis van Alle Talen” sau ”Casa tuturor limbilor”, realizat la inițiativa Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) a inclus mai multe comunități, printre care și cea românească.

Fundația Români pentru Români Olanda (ROMPRO) a contribuit pentru realizarea acestui proiect, astfel încât ”o colecție de cărți românești să fie accesibilă publicului larg”: ”Un vis mai vechi al nostru a devenit realitate.”

Prin această inițiativă biblioteca publică din Amsterdam își propune să găzduiască colecții în limbile native comunităților reprezentative de expați. Ne bucurăm să ne numărăm printre comunitățile incluse în acest proiect!

17 noiembrie 2019 a fost o zi importantă pentru comunitatea românilor din Olanda: momentul în care prima colecție de cărți în limba română devine disponibilă și accesibilă publicului.

Comunitatea românească din Olanda s-a mobilizat pentru realizarea colecției, colecție care adună 230 de cărți pentru adulți și  40 de cărți pentru copii.

Această inițiativă a fost apreciată și de Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos: ”Acest proiect este un model de cooperare între comunitatea românească și autoritățile olandeze”.

Mai multe detalii despre eveniment și colecție se pot găsi accesând:

https://rompro.nl/activitate/biblioteca-romaneasca-olanda/

https://www.facebook.com/bibliotecaromaneascaNL

Mai multe informații despre OBA puteți găsi la www.oba.nl

ROMPRO: ”Suntem o fundație creată și susținută de voluntari care își doresc să unească comunitatea de români din Olanda. Încurajăm talentele românești, păstrăm și promovăm identitatea românească pentru a stimula integrarea și succesul românilor în societatea modernă olandeză și oriunde în lume. Vrem să ne cunoaștem și să ne ajutăm între noi.Am organizat și susținut până acum patru proiecte: Școala Românească Amsterdam, Interconnections școala online, Comunitatea Română de Afaceri și Teatru peste Hotare. Pe parcursului anului organizăm și promovăm diverse evenimente pentru comunitate.”

Continue Reading

DIASPORA

Alegeri prezidențiale 2019: Victorie consistentă pentru Klaus Iohannis în diaspora după cea mai mare prezență electorală din istorie în străinătate

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis, a obţinut, la scrutinul de duminică, 53,83% din voturile în diaspora, iar reprezentantul Alianţei USR PLUS, Dan Barna – 26,42%, după numărarea buletinelor din 705 secţii din străinătate (835 în total).

Potrivit datelor furnizate de AEP și citate de Agerpres, dintr-un total de 486.688 de voturi valabil exprimate în cele 705 de secţii în care au fost centralizate voturile, pe primele două locuri s-au clasat actualul preşedinte Klaus Iohannis – cu 261.961 de voturi, urmat de Dan Barna – 128.606 voturi.

Următorii clasaţi sunt: Theodor Paleologu (PMP) – 6,33% (30.821 voturi), Mircea Diaconu (Alianţa UN OM) – 3,67% (17.841 voturi) şi Viorica Dăncilă (PSD) – 2,88%.

Președintele Klaus Iohannis a câștigat primul al alegerilor prezidențiale și urmează să se confrunte în turul al doilea cu Viorica Dăncilă, candidatul PSD și fost premier al României. La scrutinul prezidențial au votat în total peste 9,3 milioane de alegători, cetățenii români din străinătate având la dispoziție, în premieră, trei zile pentru a vota.

De altfel, prezența la urne a consemnat un paradox: cu 675.348 de voturi în diaspora a fost înregistrată cea mai mare prezență din istorie peste hotare, în timp ce la nivel național, prezența de 47,66% este cea mai scăzută de până acum la un scrutin prezidențial.

Citiți și

Alegeri prezidențiale 2019. Rezultate parțiale la nivel național: Klaus Iohannis – 36,66%, Viorica Dăncilă – 23,8%, Dan Barna – 13,99%

🔴 Alegeri prezidențiale 2019/ Primele exit-poll-uri | România a decis: Klaus Iohannis – 39%, Viorica Dăncilă – 22,5%, Dan Barna – 16,4%

🔴 UPDATE Alegeri prezidențiale 2019: Prezență de 47,66% – Votul s-a încheiat în România, unde peste 8,6 milioane de cetățeni au votat. Prezență record în diaspora: peste 675.000 de voturi

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Alegeri Prezidențiale 2019: MAE a finalizat expedierea materialelor necesare votării pentru cele 835 de secții din străinătate

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat vineri, 1 noiembrie, că a finalizat expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare votării la alegerile prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis CaleaEuropeană.ro, pentru cele 835 de secţii de votare care vor fi organizate pentru alegătorii români din străinătate, MAE a trimis, pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ştampile cu menţiunea “VOTAT” şi 3.997.044 de timbre autocolante cu menţiunea “VOTAT”.

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe a expediat şi celelalte materiale necesare votării – modele de liste electorale suplimentare, modele de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situaţii specifice.

Numărul buletinelor de vot, al ştampilelor şi al timbrelor autocolante necesare desfăşurării procesului de vot din străinătate a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităţilor româneşti, precum şi de intenţia participării la vot exprimată de către cetăţenii români în cadrul consultărilor misiunilor diplomatice ale României cu comunităţile româneşti din străinătate, a precizat MAE.

Citiți și: Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista şi harta interactivă cu cele 835 de secţii de votare din diaspora pentru alegerile prezidențiale

Click pe hartă pentru a vedea secţiile de votare din străinătate

La alegerile prezidenţiale, votarea în străinătate se va desfăşura pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur de scrutin: vineri între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending