Romii evacuaţi din Cluj cer să fie primiţi înapoi

Romani_peoplePe 17 Decembrie 2010, 350 de romi care locuiau pe strada Coastei din Cluj au fost evacuaţi din locuinţele improvizate în care trăiau de mai mulţi ani, iar o parte dintre ei au fost mutaţi în locuinţe sociale construite în apropierea gropii de gunoi Pata Rât, de la marginea oraşului. La împlinirea a 3 ani de la evacuare, romii cer oprirea segrerării şi să le fie permis să se întoarcă în oraş, notează Yahoonews.

„Dorim ca evacuarea din 17 Decembrie 2010 să nu treacă neobservată pentru că avem un mesaj de transmis: luptăm să plecăm de aici! Noi ne-am născut în orașul Cluj-Napoca și acolo vrem să trăim în continuare, nu între gunoaie”, a declarat Claudia Greta, președinte interimar Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC), citată de citynews.ro.

După evacuarea din 2010, romii au protestat în repetate rânduri şi au înaintat petiţii autorităţilor locale şi naţionale. În plus, primăria Cluj-Napoca a fost sancţionată de CNCD cu 8.000 de lei, iar anul acesta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că municipalitatea clujeană trebuie să plătească o amendă pentru evacuarea forţată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.