Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Rompuy despre numirile de comisari: Nu suntem în punctul în care să avem o soluție consensuală

Published

on

Herman_Van_Rompuy

Corespondenţă de la Bruxelles, Andrei LUPU:

Șefii de state și guvern, reuniți la Bruxelles, nu au ajuns la consens în ceea ce privește un pachet complet privind numirile de comisari, a declarat joi dimineață, într-o conferință de presă, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Referindu-se la înaltele posturi ale instituţiilor europene, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a declarat că în ultimele săptămâni a avut consultări extinse, prin telefon şi în persoană, cu toţi membrii Consiliului European, concluzia sa fiind că: „nu suntem încă în punctul în care putem obţine un consens pe pachetul complet de numiri şi vom continua consultările. Consiliul European va lua decizii cu privire la întregul pachet la următoarea noastră întâlnire”, întâlnirea urmeazând să aibă loc pe 30 august.

 Aceasta a mai declarat că a avut o discuţie cu Jean-Claude Juncker privind agenda strategică a Uniunii pe următorii cinci ani, care a fost adoptată acum trei săptămâni la Consiliul European, despre modul în care el intenţionează să avanseze cu această agendă strategică, reiterând că: este de o importanţă vitală ca toate instituţiile să lucreze împreună pentru aceasta, în funcţie de rolurile lor.”

 Referitor la Ucraina, la summitul din iunie, preşedintele Consiliului a solicitat patru paşi concreţi. Herman Van Rompuy a declarat: „regretăm că de atunci nu au fost luaţi în considerare în mod adecvat. Fluxul de arme şi de personal în zona graniţelor este neîntrerupt şi violenţele continuă. Încă nu există negocieri de pace substanţiale. Noi considerăm că partea rusă nu a utilizat suficient influenţa sa asupra separatiştilor pentru deztiderea situaţiei din estul Ucrainei.”

 Oficialul european a continuat cu expunerea celor şase noi paşi deciși la nivelul şefilor de stat şi de guvern. Primul fiind extinderea măsurilor restrictive, cu scopul de a viza entităţi, deci nu numai persoanele fizice, entităţi, „care susţin material sau financiar, acţiuni de subminare sau ameninţare a suveranităţii Ucrainei, integrităţii teritoriale şi independenţei acesteia”, a declarat domnul Herman Van Rompuy, adăugând „un element în plus, vom cere Consiliului să ia în considerare posibilitatea de a viza persoane sau entităţi care oferă în mod activ materiale sau sprijin financiar factorilor de decizie ruşi responsabili pentru anexarea Crimeei sau destabilizării din estul Ucrainei.”

 Al doilea se referă la stoparea banilor publici europeni care intră în Rusia, liderii europeni solicită Băncii Europene de Investiții să suspende noile operaţiuni de finanţare a proiectelor din sectorul public în Rusia.

 „În al treilea rând, vom coordona poziţiile noastre în acelaşi spirit în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare” a declarat domnul Herman Van Rompuy.

 „În al patrulea rând, Comisia Europeană va re-evalua programele bilaterale de cooperare UE-Rusia, de la caz la caz, cu scopul de a le suspenda. Vom menţine proiectele care se ocupă exclusiv cu societatea civilă şi cooperarea transfrontalieră”.

 Continuând cu a cincea măsură, în urma Consiliului s-a hotărât că din cauza anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, se vor limita investiţiile europene în Crimeea, iar ca a şasea măsură – se aşteptă ca instituţiile financiare internaţionale să se abţină de la finanţarea de proiecte care recunosc în mod explicit sau implicit anexarea ilegală.

 Şefii de stat şi de guvern au discutat şi despre situaţia recentă din Fâşia Gaza: „În această seară am adoptat concluzii privind Gaza şi evenimentele tragice din ultimele zile. Condamnăm lansarea rachetelor din Gaza în Israel şi rănirea civililor. Regretăm profund pierderea de vieţi nevinovate şi numărul mare de civili răniţi în Fâşia Gaza, ca urmare a operaţiunilor militare israeliene, şi sunt profund preocupat de deteriorarea rapidă şi dramatică a situaţiei umanitare” a declarat oficialul european.

 În finalul discursului Herman Van Rompuy a transmis un mesaj de încredere în negocierile de încetare a focului declarând totodată: „facem apel la Israel şi autorităţile palestiniene să acţioneze într-un mod care nu va pune în pericol civili şi reiterăm apelul nostru pentru pace şi negocieri” – aspecte asupra cărora miniştrii de externe ai statelor membre se vor concentra săptămâna viitoare.

 

 

 

 

 

.

COMISIA EUROPEANA

Consumatorii vor fi mai bine protejați. Noile norme europene, prin care Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor vor fi mai bine înzestrate cu noi seturi de competențe și mijloace de cooperare, au intrat în vigoare

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a salutat intrarea în vigoare a noului regulament privind măsurile de cooperare în materie de protecție a consumatorilor, prin care Bruxelles-ul urmărește să îmbunătățească modul în care Comisia și autoritățile statelor membre pot colabora pentru a pune capăt practicilor necorespunzătoare împotriva consumatorilor, de a le permite autorităților să detecteze neregulile și să ia măsuri, informează Executivul european printr-un comunicat.

”UE are cele mai stricte norme de protecție a consumatorilor din lume. Acum vom accelera punerea lor în aplicare. Fac apel la statele membre să aplice fără ezitare noile instrumente.”, a precizat Vera Jourova, vicepreșdintele pentru valori și transparență.

La rândul său, comisarul european pentru Justiție a declarată că ”aceste norme reprezintă un nou pas în direcția protejării consumatorilor europeni. Comisia și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor sunt de acum mai bine înzestrate cu noi seturi de competențe mijloace de cooperare. Indiferent de locul în care își desfășoară activitatea sau statutul profesioniștilor din cadrul pieței interne, va fi mai dificil să se evite normele.”

120.000 de cereri au fost trimise către Centrele Europene ale Consumatorilor, majoritatea referindu-se la cumpărăturile online, și aproximativ 40% dintre consumatori au fost nemultumiți de modul în care comercianții le-au soluționat plângerile.

Noul regulament va spori prerogativele autorităților naționale relevante, printre ele regăsindu-se competența de achiziționa produse în vederea testării, de a folosi metoda ”clientului misterios”, precum și de a investiga fluxurile financiare pentru a descoperi comercianții necinstiți și frauda online.

De asemenea, noile norme îi vor permite Comisiei să alerteze cu mai multă ușurință autoritățile naționale și să le coordoneze acțiunile de soluționare a problemelor în materie de consum care afectează majoritatea consumatorilor europeni.

Datorită unui nou sistem informatic susținut de Sistemul de informare al pieței interne (IMI – Internal Market Information System) al Comisiei, centrele europene ale consumatorilor, organizațiile de consumatori și organizațiile profesionale vor putea să transmită oficial alerte cu privire la noile amenințări apărute pe piață. Aceste informații vor putea fi utilizate direct de către autoritățile de aplicare a legii.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Surse europene: România va fi al treilea cel mai mare beneficiar de fonduri UE, după Polonia și Germania, pentru susținerea industriilor afectate de Pactul Ecologic European

Published

on

© EPP

România este a treia țară din Uniunea Europeană, după Polonia și Germania, care va primi cea mai mare finanțare pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de planurile europene privind tranziția echitabilă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Fondurile pe care le va primi România sunt în valoare de 757 milioane de euro, eșalonate pe perioada a șapte ani și vor fi cuprinse în anvelopa bugetară a Fondului pentru o tranziție echitabilă, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

Anvelopa financiară a Fondului pentru o tranziție echitabilă pentru România este de 757 milioane de euro pe durata a șapte ani, fiind a treia cea mai mare alocare la nivelul statelor membre”, au precizat sursele citate.

Politico Europe și EU Observer notează că țările care vor primi cei mai mulți bani sunt Polonia (2 miliarde de euro) și Germania (877 de milioane de euro), citând un document al Comisiei Europene transmis statelor membre, în urma propunerii pe care executivul european a lansat-o marți. Polonia, care a blocat consensul țărilor UE în luna decembrie în ce privește asumarea obiectivului neutralității climatice, și Germania, cu regiuni industriale bazate pe cărbune, sunt urmate de România (757 milioane de euro) și de Cehia (581 milioane).

Informațiile survin și în contextul în care premierul Ludovic Orban a efectuat săptămâna trecută prima sa vizită la instituțiile Uniunii Europene, subiectul Pactului ecologic european și impactul acestuia pentru zona industrială românească fiind amplu discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu vicepreședintele executiv pentru Green Deal, Frans Timmermans, cu comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, precum și cu președintele Parlamentului European.

De unde provin banii? Fondurile vor fi furnizate în principal regiunilor, nu statelor membre

Comisia von der Leyen a prezentat marți, la Strasbourg planul de investiţii pentru Planul ecologic european, care are scopul de a mobiliza investiţii publice şi a contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene, în special InvestEU. Potrivit executivului european, acest plan va duce la investiţii în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de euro

Din acest plan, Mecanismul pentru o tranziţie echitabilă este un instrument-cheie bazat pe trei surse principale de finanţare – Fondul pentru o tranziție echitabilă, o schemă de finanțare la nivelul InvestEU și un mecanism de împrumut prin colaborare cu Banca Europeană de Investiții.

Fondul pentru o tranziție echitabilă va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, care se adaugă cuantumului inclus în propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se angajeze să aloce, pentru fiecare euro din Fondul pentru o tranziţie echitabilă, fonduri din Fondul european de dezvoltare regională şi din Fondul social european Plus şi să furnizeze resurse naţionale suplimentare. Efectul cumulat va consta în finanţare în cuantum de 30-50 de miliarde de euro, care va mobiliza şi mai multe investiţii. Fondul va furniza în principal granturi regiunilor.

Citiți și Parlamentul European sprijină Pactul ecologic european, însă avertizează că va modifica orice propuneri legislative pentru ca Europa să atingă neutralitatea climatică până în 2050

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

O femeie din Europa de Est a devenit cel mai influent funcționar european: Ilze Juhansone, din Letonia, a fost numită secretar general al Comisiei Europene

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană a numit-o marţi pe Ilze Juhansone, fost ambasador al Letoniei pe lângă Uniunea Europeană, în funcţia de secretar general, cea mai înaltă poziție administrativă din cadrul executivului european, funcție pe care a deținut-o în trecut germanul Martin Selmayr și a cărui numire de către Jean-Claude Juncker a fost plină de controverse.

Juhansone a fost secretar general interimar din noiembrie 2019, după plecarea din acest post a germanului Martin Selmayr, iar acum a devenit primul secretar general al Comisiei Europene care provine din Europa de Est. Din 1957 și până la numirea Ilzei Johansone, Comisia Europeană a avut șapte secretari generali.

Ea a intrat în Ministerul Afacerilor Externe leton în 2008, după ce fusese director-adjunct de şcoală. A fost ambasador al Letoniei pe lângă UE din 2011 până în 2015, an în care a devenit secretar general-adjunct al Comisiei Europene.

”De la sosirea mea în vara trecută, Ilze Juhansone s-a dovedit a fi competentă şi documentată”, a declarat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a lăudat-o pe fosta diplomată letonă pentru experienţa şi abilităţile sale manageriale, notează Agerpres.

Von der Leyen a făcut o prioritate din a avea mai multe femei în poziţii de top în Comisia Europeană. Pe de altă parte, numirea lui Juhansone reprezintă și un răspuns dat criticilor care acuză că pozițiile de top din Comisia Europeană și din instituțiile UE sunt acordate oficialilor din Vest, creând un dezechilibru geografic din punct de vedere politic.

Politico Europe notează că Juhansone i-a avut drept contracandidați pe francezul Jean-Eric Paquet, director general al Comisiei Europene pentru cercetare și inovație și pe spaniolul Daniel Calleja Crespo, care conduce Direcția general pentru mediu.

Numirea lui Martin Selmayr în 2018 în funcţia de secretar general al Comisiei Europene a provocat o undă de şoc în instituţiile UE.

De formaţie jurist, Martin Selmayr, fost şef de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a fost numit în februarie 2018 secretar general al executivului european, în cadrul unei proceduri secrete descrisă de unii europarlamentari drept o ”acţiune de tipul unei lovituri de stat”.

În urma acestui scandal, Comisiei Europene i s-a cerut să elaboreze o procedură specifică de numire a secretarului său general, caracterizată de mai multă transparenţă în procesul de selecţie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending