Rompuy recunoaşte eşecul Strategiei Europa 2020 în crearea de locuri de muncă. Vestea bună dată contribuabililor

herman van rompuyCriza economică a îndepărtat UE de obiectivele sale sociale, consideră Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, șomajul fiind una dintre problemele care afectează în continuare foarte mulți cetățeni europeni.

„Aproape la jumătatea drumului parcurs din strategia Europa 2020, am făcut progrese semnificative pe unele dintre priorităţi (…) dar pe alte teme precum şomajul şi sărăcia, suntem în urmă” a declarat şeful Consiliului, adăugând că şefii statelor UE reuniţi la reuniunea din martie au confirmat că eforturile pe această temă trebuie și vor fi intensificate.

Consiliul Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorului, din cadrul Consiliului UE a analizat, la începutul lunii martie, la Bruxelles, situatia sociala din UE. Concluziile alarmante ale acestei analize evidențiază dezastrul social lăsat în urmă de criză. În loc de a scoate din sărăcie 20 de milioane de oameni-o populație echivalentă cu cea a României, in intervalul 2010-2020, UE constată astăzi că numărul săracilor a crescut cu încă 6,6 milioane.

După prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, președintele Rompuy a declarat că Parlamentul European şi reprezentanţii statelor membre au ajuns joi la un acord referitor la proiectul uniunii bancare.

Acordul dintre negociatorii Parlamentului European şi ai statelor UE a avut loc la capătul unei nopţi de negocieri maraton.

Proiectul uniunii bancare va permite, începând cu 2016, evitarea situaţiilor în care contribuabilii suportă costurile de lichidare a băncilor, în cazul unor noi crize.

Acordul de joi se referă la aşa-numitul mecanism de lichidare, care va avea rolul de a organiza lichidarea ordonată a băncilor în dificultate din zona euro, astfel încât costurile să fie suportate de sectorul bancar şi nu de contribuabili.

Acest mecanism este al doilea pilon al uniunii bancare europene, după cel al supravegherii unice a băncilor din zona euro, care va fi asigurată, din noiembrie, de Banca Centrală Europeană (BCE).

Acordul de joi a intervenit la timp pentru a putea fi aprobat de Parlamentul European la jumătatea lunii aprilie, la ultima şedinţă plenară a actualului legislativ.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.