Corespondență de la Bruxelles
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 martie: politica de coeziune și beneficiile obținute prin utilizarea fondurilor europene sunt temele principale. Aseară a avut loc, la Bruxelles, cea de-a treia rundă de negocieri a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene cu Parlamentul European și Comisia Europeană asupra viitoarelor reglementări în domeniul fondurilor europene.
În cadrul negocierilor a participat și Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, declarându-se mulțumită de progresul făcut până acum în ceea ce privește abordarea strategică și programarea, o parte dificilă, dar importantă a Regulamentului privind dispozițiile comune pentru fondurile europene. ,,Am subliniat nevoia de a avea reguli clare și coerente în ceea ce privește programarea, pentru că astfel de reguli vor genera investiții europene eficiente și vor asigura, în același timp, atât de mult dorința de simplificare pentru politica de coeziune post 2020.”

Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Vizita de lucru se concentrează pe proiectul ,,Ce înseamnă Coeziunea în UE?”, care face parte din Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.
Remintim că ultimul trialog, cel de-al doilea, a avut loc la sfârșitul lunii februarie, unde Rovana Plumb a condus cea de-a doua rundă de negocieri politice cu Parlamentul European, sub Președinția română a Consiliului UE privind regulamentul comun dedicat fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune în următoarea perioada de programare (2021-2027). Parlamentul European și Consiliul UE au negociat, prevederile legate de viitoarele obiective politice dar și acordul de parteneriat care se referă la implementarea viitoarelor fonduri europene de care vor beneficia Statele Membre UE după anul 2021.
Primul trialog sub Președinția română a Consiliului UE, cu privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, a avut loc în data de 19 februrie.
Ministrul Rovana Plumb, în calitate de președinte al Consiliului Afaceri Generale format Coeziune, în numele Președinţiei Consiliului UE, deţinută acum de România, coraportorii Parlamentului European și Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională au convenit asupra unui calendar ambiţios de negocieri. Un astfel de demers este necesar pentru asigurarea programării, gestionării și implementării viitoarelor fonduri europene la nivelul tuturor Statelor Membre ale UE.
În acest sens, pentru a conveni asupra cadrului legal necesar și pentru a reuşi pregătirea în timp util a viitoarelor programe europene, care să permită beneficiarilor de fonduri din toată Uniunea să aibă acces la fondurile alocate, Președinţia Consiliului UE, reprezentată de ministrul Rovana Plumb, și instituțiile Uniunii Europene ,,cooperează îndeaproape, în toată această perioadă.”
Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE Această politică se adresează tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană, sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții
Cea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate către țările și regiunile europene mai slab dezvoltate, în scopul sprijinirii acestora în vederea recuperării și reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale existente în continuare la nivelul UE.
În perioada 2014-2020, au fost alocate 351,8 miliarde de euro – aproximativ o treime din bugetul total al UE – pentru politica de coeziune, în vederea atingerii acestor obiective și a îndeplinirii diverselor nevoi existente la nivelul tuturor regiunilor din UE.
România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde EURO. Situația Fondurilor Structurale de Investiții pentru perioada 2014-2020 poate fi vizualizată pe Platforma actualizată de ,,Date Deschise” a Comisiei Europene.
Obiectivele politicii de coeziune sunt realizate prin intermediul a trei fonduri principale:
- Fondul european de dezvoltare regională (FEDR): urmărește să consolideze coeziunea economică și socială la nivel regional
- Fondul social european (FSE): investește în oameni, punând accentul pe îmbunătățirea oportunităților în materie de ocupare a forței de muncă și educație.
- Fondul de coeziune: investește în creștere ecologică și dezvoltare durabilă și îmbunătățește interconectarea în statele membre cu un PIB sub 90% din media UE-27.
Acestea constituie, împreună cu Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (EMFF), Fondurile structurale și de investiții europene (ESI).
Citiți și: Comisarul european Corina Crețu: ,,Am realizat Platforma de Date Deschise privind situația Fondurilor Structurale si de Investiții din România pentru o mai bună transparență”. România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde de EURO