Rovana Plumb, comisarul european desemnat pentru transport din partea României, a transmis luni o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, în care anunță rezolvarea potențialului conflict de interese. Plumb transmite Comisiei JURI, organism care se reunește din nou pentru a lămuri situația potențialului conflict de interese în cazul comisarului propus de guvernul de la București, că va achita împrumutului pe care îl datorează unei persoane fizice din România, oferindu-i acesteia în schimb două apartamente care se află în proprietatea sa.
”Pentru a debloca situația, am făcut niște pași pe care sunt sigur că JURI îi va găsi ca soluție adecvată. Astfel, i-am oferit creditorului (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja declarate în declarația financiară, iar ea a acceptat drept plata imediată, completă și finală a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorarea dvs. nu mai există. Cât mai curând posibil, până la 23 octombrie 2019, când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, a scris Plumb în scrisoarea transmisă lui Lucy Nethsingha, președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European.
De asemenea, în debutul scrisorii, Rovana Plumb arată că a luat notă de schimbul de scrisori între Nethsingha și David Sassoli, președintele Parlamentului European.
Scrisoarea este disponibilă aici.
Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a blocat joi procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție, oferind aviz negativ celor două candidaturi în contextul unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.
Rezultatul votului în cazul avizului negativ pentru Rovana Plumb a fost de 15 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri. În cazul lui Trócsányi, votul a fost și mai strâns: 11 la 9, cu 3 abțineri.
În cazul Rovanei Plumb, Comisia JURI a mai decis, cu 20 de voturi pentru și 3 abțineri, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care va transmite îngrijorările cu privire la ”potențial sau existent conflict de interese” și va solicita rezolvarea acestuia. Potrivit procedurii prevăzute la Anexa VII din Regulamentul de Procedură a Parlamentului European pentru numirea Comisiei Europene, avizul favorabil din partea Comisiei JURI reprezintă o pre-condiție pentru organizarea unei audieri în comisia de specialitate.
Comisia Europeană a reacționat, prin vocea purtătorului de cuvânt, precizând că ”procedura este suspendată” și că ”decizia se află la Parlamentul European și la Ursula von der Leyen”.
În context, președintele Parlamentului European a solicitat clarificări de la Comisia JURI, o nouă întâlnire a membrilor acestei Comisii urmând să aibă loc luni, 30 septembrie.
Întâlnirea Comisiei JURI are loc în contextul în care audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul European ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni, 30 septembrie, şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European, formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.
Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte şi declaraţia de interese. Confirmarea de către comisia de afaceri juridice a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European.