Connect with us

Rovana Plumb

Rovana Plumb, vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European, salută noul guvern social-democrat din Danemarca: Forțele de centru stânga, inclusiv guvernul din România, ”pot oferi soluții pentru o Europă socială, echitabilă și justă”

Published

on

Vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European, Rovana Plumb, a salutat miercuri formarea unei coaliții guvernamentale de centru de stânga în Danemarca, un ”moment politic” care întărește poziția social-democrației europene și care arată că forțele de centru stânga, inclusiv guvernul din România, ”pot oferi soluții pentru o Europă socială, echitabilă și justă”.

”Salut formarea unei coaliții de centru stânga în Danemarca condusă de cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării, doamna Mette Frederiksen, după victoria social-democraților la alegerile din 5 iunie 2019. Este un moment politic care întărește poziția social-democrației europene. Acestuia i se alătură și alte momente precum reconfirmarea guvernului social-democrat din Suediei la începutul acestui an sau, recent, instalarea unui executiv de centru stânga în Finlanda, stat membru căruia România îi predă ștafeta după o președinție de succes a Consiliului UE gestionată tot de un guvern social-democrat. În acest moment, pe harta politică europeană și în nordul și în sudul Uniunii, prin guvernele social-democrate din Spania și Portugalia, precum și la noi în România, forțele de centru stânga arată că putem oferi soluții pentru o Europă socială, echitabilă și justă”, a declarat Plumb pentru CaleaEuropeană.ro.

Danemarca a devenit miercuri a treia țară nordică, după Suedia și Finlanda, care va fi condusă de social-democrații, după ce la Stockholm social-democrații premierului Stefan Lofven au rămas la putere, iar la Helsinki puterea a fost preluată de la liberali de către socialiștii conduși de noul premier Antti Rinne.

Rovana Plumb a fost aleasă săptămâna trecută vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European, al doilea ca mărime din hemiciclul democrației europene. 

Rovana Plumb a fost pe primul loc pe lista candidaţilor PSD la alegerile europarlamentare. Ea a mai fost membru al Parlamentului European în perioada 2007-2012.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Rovana Plumb

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

Published

on

© Rovana Plumb/Facebook

Eurodeputatul social-democrat Rovana Plumb (S&D) a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent, cu ocazia discursului anual privind Starea Uniunii, susținut de președinta Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

„Salut recunoașterea de către dumneavoastră a faptului că România și Bulgaria fac parte din Schengen. Să spunem că astăzi este ziua potrivită pentru asumarea unui angajament: România și Bulgaria, în Schengen până la sfârșitul acestui mandat”, a afirmat Rovana Plumb, în intervenția sa.

Șefa Comisiei Europene a afirmat, miercuri, că Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând „cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi. De aceea, aceasta a pledat totodată pentru primirea celor două ţări, „fără nicio întârziere”, în spaţiul european de liberă circulaţie.

Citiți și

SOTEU 2023 | În ultimul discurs privind Starea UE, Ursula von der Leyen pledează ca România și Bulgaria să fie aduse “în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare

SOTEU 2023 | Cu 300 de zile înainte de alegerile europene, Ursula von der Leyen afirmă că Europa trebuie să răspundă din nou “la chemarea istoriei”: Văd la generația tinerilor aceeași viziune a celor care au visat la Europa unită după 1945

SOTEU 2023 | Președinta Comisiei Europene: Am pus bazele Uniunii Sănătății cu 27 de state membre și cred că o putem încheia cu peste 30 de țări membre

SOTEU 2023 | Ursula von der Leyen anunță că procedura rapoartelor privind statul de drept va fi extinsă la statele candidate pentru a fi “pe picior de egalitate” cu statele membre 

În al doilea rând, Rovana Plumb a menționat rolul important al regiunilor europene amintit de von der Leyen și a subliniat că „este esențial să avem o politică de coeziune puternică, o finanțare puternică a coeziunii pentru a asigura convergența tuturor regiunilor din cadrul Uniunii Europene”.

În al treilea rând, pentru a aborda provocările de astăzi și de mâine, eurodeputatul S&D a punctat că „este absolut necesar un acord în timp util cu privire la toate componentele revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM).

„Parlamentul lucrează din greu și se angajează să aibă în vigoare CFM revizuit la 1 ianuarie 2024”, a spus Rovana Plumb, solicitând, în numele colegilor săi eurodeputați, ca președintele Charles Michel să înscrie CFM pe ordinea de zi a Consiliului European din octombrie. „Contăm pe sprijinul și leadership-ul dumneavoastră”, a adăugat aceasta.

Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.

Acesta ar putea fi ultimul discurs privind starea Uniunii al lui von der Leyen, deși pe coridoarele instituțiilor UE se discută intens dacă președinta Comisiei Europene va candida pentru un al doilea mandat sau va încerca să devină prima femeie care să conducă NATO.

Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său, între care se regăsesc o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.

Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este un moment-cheie de asumare a responsabilității Comisiei Europene în fața reprezentanților aleși în mod democratic ai UE, promovând o Uniune mai transparentă și mai democratică.

Primul discurs privind Starea Uniunii a fost susținut în 2010, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Continue Reading

Rovana Plumb

Rovana Plumb, după ieșirea din cursa pentru comisar european: ”Rămân europarlamentar al României și voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele în orice situație”

Published

on

© romania2019.eu

Europarlamentarul Rovana Plumb mulţumeşte premierului şi Guvernului pentru sprijinul acordat în procesul de numire a comisarului european şi susţine că ceea ce i s-a întâmplat “a fost o nedreptate”, fiind scoasă din cursă de “standarde duble”.

“Mulţumesc premierului Viorica Dăncilă şi Guvernului României pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de numire a comisarului european. Au ştiut cu toţii că mi-aş fi reprezentat ţara cu profesionalism şi demnitate pe tot parcursul mandatului. Mulţumiri speciale tuturor specialiştilor din DG Move pentru suportul de care au dat dovadă în toată această perioadă. Am fost scoasă din cursă de standarde duble şi de jocuri politice făcute, din nefericire, şi cu ajutorul unor colegi români. Ceea ce mi s-a întâmplat a fost o nedreptate, dar am, ca de fiecare dată, puterea de a merge mai departe. Am votul a milioane de români care au susţinut PSD la europarlamentare şi cărora le mulţumesc încă o dată”, a declarat Plumb, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul PSD.

Ea a adăugat că ”rămân europarlamentar al României și voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele în orice situație”.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a respins, din nou, printr-un vot cu aviz negativ candidatura Rovanei Plumb și a lui László Trócsányi pentru a deveni membri ai Comisiei Europene.

Votul de luni a apărut după ce Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a blocat joia trecută procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție, oferind aviz negativ celor două candidaturi în contextul unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.

Rezultatul votului în cazul avizului negativ pentru Rovana Plumb a fost de 15 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri.

În cazul Rovanei Plumb, Comisia JURI a mai decis pe 26 septembrie, cu 20 de voturi pentru și 3 abțineri, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care a transmis îngrijorările cu privire la ”potențial sau existent conflict de interese” și a solicitat rezolvarea acestuiaPotrivit procedurii prevăzute la Anexa VII din Regulamentul de Procedură a Parlamentului European pentru numirea Comisiei Europene, avizul favorabil din partea Comisiei JURI reprezintă o pre-condiție pentru organizarea unei audieri în comisia de specialitate.

Pe de altă parte, în urma unui schimb de scrisori cu președintele Parlamentului European, Comisia JURI s-a reunit, luni, pentru a evalua din nou situația, procedura în cazul lui Plumb și Trócsányi fiind, până la momentul votului de luni, suspendată.

Anterior ședinței menționate, Rovana Plumb a transmis, tot luni, o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, în care anunță rezolvarea potențialului conflict de interese – mai multe detalii aici -, însă explicațiile sale nu au fost suficiente.

Prin urmare, candidatura Rovanei Plumb la funcția de membru a Comisiei Europene a primit un nou aviz negativ.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Rovana Plumb și László Trócsányi, ”respinși definitiv” de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European. Cei doi nu pot fi comisari europeni

Published

on

©️ European Parliament

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a respins, din nou, printr-un vot cu aviz negativ candidatura Rovanei Plumb și a lui László Trócsányi pentru a deveni membri ai Comisiei Europene.

”Votul a avut loc, atât Plumb, cât și Trócsányi fiind respinși definitiv. Rovana Plumb a fost respinsă cu 13 voturi pentru și 7 împotrivă, iar László Trócsányi cu 12 voturi pentru și 9 împotrivă”, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro.

Votul de luni a apărut după ce Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a blocat joia trecută procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție, oferind aviz negativ celor două candidaturi în contextul unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.

Rezultatul votului în cazul avizului negativ pentru Rovana Plumb a fost de 15 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri.

În cazul Rovanei Plumb, Comisia JURI a mai decis pe 26 septembrie, cu 20 de voturi pentru și 3 abțineri, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care a transmis îngrijorările cu privire la ”potențial sau existent conflict de interese” și a solicitat rezolvarea acestuiaPotrivit procedurii prevăzute la Anexa VII din Regulamentul de Procedură a Parlamentului European pentru numirea Comisiei Europene, avizul favorabil din partea Comisiei JURI reprezintă o pre-condiție pentru organizarea unei audieri în comisia de specialitate.

Pe de altă parte, în urma unui schimb de scrisori cu președintele Parlamentului European, Comisia JURI s-a reunit, luni, pentru a evalua din nou situația, procedura în cazul lui Plumb și Trócsányi fiind, până la momentul votului de luni, suspendată.

Anterior ședinței menționate, Rovana Plumb a transmis, tot luni, o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, în care anunță rezolvarea potențialului conflict de interese – mai multe detalii aici -, însă explicațiile sale nu au fost suficiente.

Prin urmare, candidatura Rovanei Plumb la funcția de membru a Comisiei Europene a primit un nou aviz negativ.

În context, potrivit procedurii, președintele Comisiei pentru afaceri juridice trebuie să comunice aceste rezultate președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care, la rândul său, va trebui să trimită o scrisoare președintelui ales al Comisiei Europene.

Votul de luni precedă audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul European ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni, 30 septembrie, şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European, formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO1 hour ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.8 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G78 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO9 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G79 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.10 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.11 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

ROMÂNIA1 day ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending