Rusia a făcut cadou Serbiei şase avioane de vânătoare MiG-29

Rusia a predat în mod oficial Serbiei şase avioane de vânătoare de tip MiG-29, vineri, în cadrul unei livrări de armament suscepribile să sporească tensiunile în Balcani, o regiune care continuă să se resimtă după sângeroasele războaiele din anii ’90, declanşate de destrămarea fostei Iugoslavii, relatează The Associated Press, potrivit Digi24.

Foto: Wikimedia

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi preşedintele sârb Aleksandar Vucici au asistat la ceremonie, pe un aeroport militar situat în apropiere de capitala sârbă.

„Vă mulţumesc pentru aceste frumoase cadouri”, i-a spus Vucici lui Şoigu în cadrul ceremoniei, urmate de un spectacol aerian la care au asistat zeci de mii de spectatori.

„Aceste avioane nu reprezintă o ameninţare la adresa nimănui, dar arată că nimeni nu poate ataca Serbia și să rămână nepedepsit”, a adăugat şeful statului sârb.

Moscova a promis Belgradului să-i livreze de asemenea 30 de tancuri de luptă şi 30 de vehicule blindate.

Serbia, care vrea să adere la Uniunea Europeană (UE), este un aliat tradiţional al Moscovei, iar Kremlinul depune eforturi să împiedice ţările din regiune să adere la NATO şi alte organizaţii occidentale.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.