Rusia a trimis luni Statelor Unite poziția sa privind Ucraina, răspunzând la scrisoarea Washingtonului privind rezolvarea crizei de săptămâna trecută, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Oficialul nu a vrut să divulge conținutul scrisorii Moscovei, dar aceasta a venit cu doar câteva ore înainte ca șefii diplomației celor două părți să vorbească marți la telefon despre criză.
Washingtonul și NATO au respins cererea Rusiei de a bloca Ucraina de la o potențială aderare la alianța militară condusă de SUA în propriul răspuns scris luna trecută.
„Putem confirma că am primit un răspuns scris din partea Rusiei”, a declarat oficialul american citat.
Oficialul a preferat să transfere la Moscova precizările necesare atunci când a fost întrebat despre conținutul scrisorii, spunând că „ar fi neproductiv să negociem în public, așa că vom lăsa la latitudinea Rusiei dacă vor să discute despre răspunsul lor”.
Ministerul de Externe al Rusiei a negat marți că ar fi răspuns la scrisoarea SUA.
Agenția de știri de stat RIA Novosti a citat o sursă diplomatică de rang înalt care a declarat că scrisoarea nu se referea la răspunsul SUA la cererile de securitate ale Moscovei, ci conținea întrebări privind înțelegerea de către membrii NATO a principiului “indivizibilității securității”. Sursa a precizat că Rusia încă lucrează la răspunsul său oficial către SUA și NATO.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că secretarul de stat Antony Blinken se așteaptă să audă „reacțiile inițiale” ale președintelui rus Vladimir Putin la răspunsul Washingtonului în timpul convorbirii telefonice de marți cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Reacția sa, răspunsul său este răspunsul care contează cel mai mult pentru noi”, a declarat Price în cadrul unui briefing de presă luni.
Săptămâna trecută, Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că va „studia cu atenție” răspunsurile occidentale și „va decide cu privire la acțiunile ulterioare”. Președintele rus a acuzat SUA și NATO că au refuzat cererile sale, care, pe lângă blocarea aspirațiilor Ucrainei de a adera la NATO, includ să nu desfășoare rachete de atac în apropierea granițelor rusești și să mute infrastructura militară occidentală din Europa de Est.
Citiți și Vladimir Putin și Emmanuel Macron, a doua convorbire telefonică în patru zile privind “garanțiile de securitate cerute de Rusia”
Rusia, care are o relație istorică tulbure cu Ucraina, a alimentat o insurgență în estul fostei republici sovietice care a ucis peste 13.000 de persoane din 2014. În acel an, Rusia a confiscat, de asemenea, Crimeea după răsturnarea unui guvern de la Kiev care se împotrivise eforturilor de a se apropia de Europa.
Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina, susținând în schimb că masarea de trupe la granița cu Ucraina se datorează propriilor temeri de securitate.
La 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat două proiecte de acorduri care prezintă un set de „garanții de securitate” pe care Kremlinul le cere de la SUA și de la NATO, inclusiv încetarea oricărei extinderi suplimentare a NATO și un angajament din partea Alianței de a nu desfășura trupe suplimentare în țări în care nu erau deja prezente forțe terestre ale NATO înainte de 1997. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Republica Cehă și statele baltice, care sunt toate membre ale Alianței.
De asemenea, Rusia dorește ca NATO să anuleze o promisiune din 2008 potrivit căreia Ucraina ar putea într-o zi să se alăture alianței militare.
Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică au transmis miercuri propunerile de securitate drept răspuns la propunerile Rusiei, asupra cărora Moscova a cerut un răspuns din partea Vestului. Propunerile occidentale, prezentate succint de șeful diplomației SUA, Antony Blinken, și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferințe de presă separate, subliniază că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Alianței, în timp ce aliații fac apel pentru ca Rusia şi NATO să-şi restabilească reciproc misiuni la Bruxelles şi Moscova şi să utilizeze pe deplin canalele militare de comunicare pentru a promova transparenţa şi reducerea riscurilor.
Citiți și NATO și SUA au trimis Rusiei propunerile lor ca răspuns la documentele Moscovei: Principiile securității europene includ dreptul fiecărei țări de a-și alege alianțele
Astfel, Aliații au transmis Moscovei că identifică trei domenii principale în care există loc de progres: relațiile NATO-Rusia cu accent pe restabilirea canalelor de comunicare diplomatică și militară; securitatea europeană prin respectarea principiilor sale fundamentale, inclusiv situația din Ucraina și din jurul acesteia; și reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor.