Rusia a suspendat plângerea împotriva Ucrainei pentru nerambursarea creditului acordat pe vremea președintelui Ianukovici

Rusia a anunțat vineri că a suspendat plângerea împotriva Ucrainei ce privește nerambursarea unui credit de trei miliarde de dolari acordat de Moscova guvernului ucrainean pe vremea președintelui prorus Viktor Ianukovici, transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

”Ca urmare a unei cereri a Ucrainei, ținând cont de instabilitatea politică (din Ucraina n.red), am acordat guvernului ucrainean un răgaz pentru a analiza situația, pentru a-și reevalua poziția și a începe cu Rusia negocieri privind această datorie”, a afirmat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov.

Rusia s-a adresat în luna februarie unei instanțe britanice pentru a obține recuperarea creditului acordat Ucrainei în anul 2013. Ministrul Siluanov a declarat că s-a recurs la sesizarea instanței britanice ca urmare a ”numeroaselor tentative nereușite” de a determina Ucraina să recunoască existența acestei datorii și să negocieze cu Moscova.

La rândul său, guvernul de la Kiev a anunțat că refuză să ramburseze această datorie, întrucât nu o consideră ca fiind o datorie suverană (datorie publică), ci o datorie comercială rezultată în urma unei operațiuni de creditare pe piețele financiare.  Ucraina solicită restructurarea creditului în vreme ce Rusia admite doar reeșalonarea.

În plus, Kievul acordă o dimensiune politică acestui credit, pe care îl consideră a fi ”o mită” acordată regimului Ianukovici cu scopul de a rezista în fața valului de proteste populare declanșate împotriva sa.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.