Rusia, acuzată că a încălcat un tratat nuclear cu SUA semnat la sfârșitul Războiului Rece după ce a testat un nou tip de rachetă

Rusia a desfăşurat un nou tip de rachetă de croazieră cu rază medie de acţiune, în pofida plângerilor oficialilor americani că încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite şi Rusiei să desfăşoare astfel de rachete la sol, informează Deutsche Welle. Informația vine în contextul în care administrația Trump se află în situația de a nu avea consilier pe probleme de securitate, avâd în vedere că Michael Flynn și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a menținut legături cu Kremlinul pe durata campaniei elecorale a lui Donald Trump.

Informațiile privind data exactă a desfășurării unei rachete terestre de croazieră SSC-8 nu au fost date publicității.

Ştim că este o poveste veche. Ruşii au construit şi testat aceste lucruri, încălcând tratatul INF, încă din timpul administraţiei Obama”, a afirmat un oficial american pentru agenția de presă Reuters sub protecția anonimatului. „Problema acum este că acestea sunt desfăşurate şi este o şi mai mare încălcare a tratatului INF”, a adăugat oficialul.

Moscova a negat în repetate rânduri ca a violat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare ( INF). Atunci când Wahingtonul a reitarat acuzațiile în 2015, Moscova a acuzat conducerea SUA că desfăşoară “diplomaţie la megafon” şi a negat informaţii că ar fi încălcat acordul care a contribuit la încheierea Războiului Rece dintre cele două ţări.

Cu toate acestea, potrivit publicației The New York Times, Rusia ar avea în prezent două batalioane de astfel de rachete, dintre care unul se află la poligonul Kapustin Yar, din sud-estul ţării, iar celălalt la o bază operaţională din altă regiune, au declarat oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului de către aceeași sursă.

Departamentul american de Stat a afirmat anul trecut că “Federaţia Rusă îşi încalcă obligaţiile în baza Tratatului INF, de a nu deţine, produce sau testa în zbor o rachetă de croazieră terestră cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri sau să deţină sau producă lansatoare pentru astfel de rachete”.

Aceste aspecte vor reprezenta un subiect principal al agendei secretarului american al Apărării, Jim Mattis când va lua parte la prima sa ministerială a NATO, care va avea loc zilele acestea la Bruxelles.

Citiți și Prima ministerială NATO după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, un ”moment crucial”. Jens Stoltenberg: Canada, România și alți aliați europeni au crescut cheltuielile pentru Apărare cu 3.8% în anul 2016

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat de către președintele american Ronald Reagan și liderul sovietiv Mihail Gorbaciov în anul 1987, vizează reducerea semnificativă a posibilei confruntări nucleare și a contribuit la accelerarea încheierii Războiului Rece.

Tratatul a interzis deținerea și producerea rachetelor balistice și rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.