Rusia consideră ‘inacceptabilă’ decizia SUA de a desfăşura elemente antirachetă în apele Spaniei

Potrivit site-ului Agerpress.ro, Rusia consideră inacceptabilă decizia administraţiei americane de a desfăşura elemente ale sistemului antirachetă în apele teritoriale ale Spaniei şi avertizează că ar putea suspenda cooperarea cu SUA în acest domeniu. Acasta  informatie a fost facuta publica joi de catre diplomatii Ministerului Rus al Afacerilor Externe.

Reacţia diplomaţiei ruse intervine la o zi după ce Spania şi-a dat acordul pentru a participa la scutul antirachetă al NATO prin acceptarea în apele sale teritoriale a navelor militare americane dotate cu interceptoare.

“Considerăm inacceptabilă practica americană de a (ne) pune în faţa faptului împlinit în problema amplasării sistemului antirachetă în Europa, când se adoptă decizii fără o dezbatere colectivă, fără a se ţine seamă de opinia tuturor statelor interesate”, afirmă diplomaţia de la Moscova.

“Dacă evenimentele se vor desfăşura şi în continuare de o asemenea manieră, şansa oferită de Summitul Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona – de a transforma apărarea antirachetă într-un obiect al cooperării – va fi ratată”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

În plus, diplomaţia rusă afirmă că administraţia americană nu are disponibilitatea de a-i înţelege îngrijorările într-o problemă esenţială, şi anume să-i ofere Moscovei garanţii juridice că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva sa.

“Din contră, remarcăm o încercare de a extinde regiunile de desfăşurare a elementelor americane antirachetă”, arată MAE rus.

Patru vase, echipate cu sistemul de luptă Aegis, vor fi desfăşurate la baza navală americană Rota, din sudul Spaniei, cel mai târziu în 2013, a precizat miercuri premierul spaniol Zapatero în faţa reprezentanţilor presei acreditaţi la sediul NATO.

Sursa articol: agerpress.ro

Sursa foto: wallpapergate.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.