Connect with us

GENERAL

Medvedev ordona reinarmarea pe scara larga

Published

on

medvedevÎn ciuda crizei economice şi a dorinţei de îmbunătăţire a relaţiilor cu SUA, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat reînarmarea “la scară largă”, inclusiv nucleară, începând din 2011, pe motiv că NATO urmăreşte să îşi întărească poziţia în apropierea Rusiei.

Detalii pe http://www.jurnalul.ro/articole/146430/riposta-la-natorusia-se-reinarmeaza

GENERAL

Zelenski și Macron au discutat despre sprijinul în domeniul apărării și despre începerea negocierilor privind garanțiile de securitate în cadrul Declarației Comune a G7

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică, duminică, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, informează Administrația Prezidențială de la Kiev.

Potrivit sursei citate, șeful statului ucrainean l-a informat în detaliu pe omologul său cu privire la situația de pe linia frontului, în special pe direcțiile Kupyansk, est și sud. Totodată, Volodimir Zelenski a transmis părții franceze informații cu privire la necesitățile de apărare ale armatei ucrainene pentru continuarea dezocupării teritoriului țării.

Interlocutorii au discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării.

Președintele Ucrainei a mulțumit Franței pentru sprijinul său puternic în domeniul apărării și pentru extinderea constantă a capacităților armatei ucrainene.

„Apreciez întotdeauna poziția clară a Franței cu privire la calendarul și domeniul de aplicare a sprijinului pentru apărare. Apreciez, de asemenea, eforturile dumneavoastră constante de a intensifica sprijinul partenerilor noștri”, a declarat șeful statului, adresându-se lui Emmanuel Macron.

Cei doi lideri au convenit asupra participării Franței și a companiilor private franceze la Forumul Industriilor de Apărare care va avea loc în Ucraina în această toamnă.

Președinții au căzut de acord asupra importanței extinderii “coridorului de cereale” și au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniul protecției rutelor maritime. De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea urgentă de a consolida securitatea regiunii Odesa.

Șeful statului a subliniat importanța Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina. În contextul acesteia, președinții au decis să înceapă negocierile bilaterale între Ucraina și Franța și au dat instrucțiuni în acest sens echipelor.

Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Franța pentru rolul de lider în punerea în aplicare a Formulei de Pace în domeniul radiațiilor și al securității nucleare. Interlocutorii au discutat, de asemenea, despre modalitățile de organizare a Summitului Global pentru Pace cu o participare cât mai largă, inclusiv a țărilor din Sudul Global.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a obținut un angajament clar din partea Bavariei de a asigura poziția de lider european în domeniul tehnologiilor curate

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța schimburilor și a cooperării în Uniunea Europeană, cu accent pe regiuni, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul landului Bavaria, Markus Söder, după reuniunea comună de marți a cabinetului bavarez de la Bayreuth, la care aceasta a participat ca invitat special.

„Puterea economică a regiunilor se bazează în mod decisiv pe o piață unică europeană funcțională și puternică. Dar, bineînțeles, este adevărat și reversul: Uniunea Europeană este puternică doar dacă regiunile sale sunt, de asemenea, puternice.”

Președinta Comisiei a menționat că a avut un schimb foarte bun cu cabinetul bavarez. Aceștia au discutat împreună despre modul în care problemele de la nivel global și european afectează în mod direct Bavaria: fie că este vorba de războiul de agresiune al Rusiei și de criza energetică rezultată, fie că este vorba de rolul de lider al Europei în lupta împotriva schimbărilor climatice, fie că este vorba de răspunsurile Europei la aspectele majore precum digitalizarea și migrația. Este întotdeauna edificator să analizăm punerea în aplicare practică pe teren, cu toate avantajele, dar și dificultățile.

Șefa Comisiei Europene a precizat că a obținut „un angajament clar din partea Bavariei de a asigura poziția de lider european în domeniul tehnologiilor curate, precum și interesul puternic al Bavariei de a investi în viitorul digital, în rețelele de fibră optică și în întreaga industrie a semiconductorilor.

„Aceasta este o chestiune vitală pe care Europa o sprijină într-un mod foarte precis prin intermediul Legii europene privind cipurile. Acest lucru se datorează faptului că suntem convinși că o creștere solidă și o activitate economică durabilă pot merge mână în mână. Iar acest lucru trebuie să continuăm să îl demonstrăm în fiecare zi”, a declarat Ursula von der Leyen.

Aceasta a vorbit și despre nivelul ridicat de investiții în zonele rurale din partea UE, menționând că pe lângă finanțarea agricolă și regională, care reprezintă o bună jumătate din bugetul total, există o gamă largă de alte finanțări, de exemplu pentru extinderea benzii largi, a rețelelor 5G, pentru conexiuni feroviare mai bune și pentru o bună asistență medicală în zonele rurale.

Președinta Comisiei a vorbit, de asemenea, despre îmbunătățirile structurale pe care factorii de decizie politică le abordează împreună cu fermierii pentru a gestiona presiunea schimbărilor climatice – de exemplu, prin noi metode de precizie în agricultură, astfel încât fermele să se descurce cu mult mai puțină apă și îngrășăminte, sau prin cercetare pentru plante mai rezistente. În acest sens, von der Leyen a subliniat capacitatea de inovare a Bavariei.

„Acestea vor fi cruciale în această perioadă de schimbări climatice. Avem nevoie de soiuri de plante care să fie mai tolerante și mai rezistente în condiții climatice mai calde. Am fost de acord astăzi că dorim să lucrăm cu fermierii pentru a obține îmbunătățiri structurale, deoarece știm cu toții că agricultura este esențială pentru conservarea naturii și protecția climei. Presiunea pentru schimbare care ne-a fost impusă de schimbările climatice este resimțită în întreaga lume. Este provocarea epocii noastre. Dar poate, de asemenea, să deschidă oportunități enorme. În special pentru regiunile care sunt atât de inovatoare precum Bavaria”, a mai spus șefa Executivului european.

 

 

Continue Reading

GENERAL

Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, la invitația președintelui Steinmeier, marcând „un nou capitol special în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări”

Published

on

© picture alliancedpadpa-Zentralbild, Soeren Stache/Der Bundesprasident

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, pe fondul dezacordurilor franco-germane în domenii politice cheie precum finanțele, energia și modul în care trebuie abordată China, informează RFI și Politico.

Macron, invitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, se va afla în Germania între 2 și 4 iulie, în prima vizită de stat a unui președinte francez în această țară în ultimii 23 de ani. Punctul culminant al vizitei va fi un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, găzduit de președintele german pe 3 iulie, potrivit a trei oficiali familiarizați cu pregătirile pentru eveniment.

„Vizita va onora prietenia strânsă dintre cele două țări în cel de-al 60-lea an al Tratatului de la Élysée privind relațiile bilaterale”, a declarat cabinetul lui Steinmeier, potrivit RFI.

Macron va vizita mai multe regiuni din Germania împreună cu Steinmeier pentru a sublinia legăturile dintre națiuni.

„Acest eveniment special marchează începutul unui nou capitol în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări, precum și legăturile personale strânse dintre Steinmeier și Macron”, a adăugat cabinetul lui Steinmeier, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, președintele francez urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană și internațională, relatează Politico.

Vizita de stat planificată are loc într-un moment sensibil. Relațiile dintre Germania și Franța s-au confruntat cu o prăbușire serioasă toamna trecută, când Macron a amânat o reuniune franco-germană a cabinetului și l-a lezat pe Scholz, anulând o conferință de presă planificată în timpul vizitei liderului german la Palatul Elysée. Reuniunea comună a cabinetului a avut loc în cele din urmă în ianuarie.

Cu toate că cei doi lideri au găsit o bază comună în ceea ce privește necesitatea de a acționa în fața subvențiilor ecologice masive din SUA, între Berlin și Paris există în continuare diferențe majore în domenii politice cheie. Printre acestea se numără reforma planificată a normelor financiare ale UE, presiunea franceză de a clasifica energia nucleară drept o tehnologie ecologică și modul în care trebuie poziționată UE în contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA și China. Comentariile lui Macron într-un interviu acordat luna trecută publicației Politico, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie antrenată într-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declanșat o reacție puternică din partea Germaniei.

În același timp, Franța și Germania doresc să își intensifice cooperarea în ceea ce privește gestionarea războiului Rusiei din Ucraina, precum și în chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii și cipurile pentru calculatoare și apărarea. În ceea ce privește cel din urmă punct, Berlinul și Parisul intenționează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum și un tanc de luptă principal comun.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, se va deplasa la Paris în această săptămână pentru a pregăti vizita. Aceasta se va întâlni marți cu omologul său francez, Catherine Colonna, și se va alătura miercuri unei reuniuni de cabinet la Palatul Elysée, mai informează RFI.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII10 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU11 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.11 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE12 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA13 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.13 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE13 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu7 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending