Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat marţi, în Polonia, cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece până acum, ANAKONDA-16. Rusia organizează, în replică, manevre aeriene cu 50 de avioane şi elicoptere, în Crimeea.
La exercițiul Alianței participă peste 25.000 de militari din 19 state membre ale NATO (Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croatia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, România, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia, Ungaria) și patru partenere (Georgia, Finlanda, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei și Suedia).
Numărul mare de resurse implicate face ca acesta să fie cel mai mare exercițiu organizat în Polonia în ultimii 25 de ani.
ANAKONDA-16 este un exercițiu bazat pe un scenariu fictiv, având ca obiective antrenarea întrunită în conducerea și executarea operațiilor militare într-un mediu de securitate în continuă schimbare, dezvoltarea nivelului de interoperabilitate cu forțele statelor membre și partenere ale NATO, precum și îndeplinirea cerințelor de standardizare ale Alianței.
În replică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că peste 50 de avioane şi elicoptere militare vor efectua manevre în sud-vestul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în regiunile Crimeea şi Rostov.
“La exerciţiile de trei zile participă peste 50 de aparate de zbor, inclusiv elicoptere Mi-28N, Ka-52 şi Mi-35M, precum şi avioane Antonov-12, Antonov-26, Suhoi-30SM şi Suhoi-27”, precizează Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei Tass, citată de Gândul.info.
NATO a anunţat suplimentarea efectivelor militare din zona Europei de Est. Un batalion NATO va fi detaşat în Polonia şi alte trei în statele baltice – Estonia, Lituania şi Letonia. Numărul total al militarilor ar ajunge la 4.000, militari care vor asigura securitatea pe baza unei scheme rotative. Detaliile legate de detaşarea acestor trupe NATO vor fi finalizate în cadrul summitului NATO de pe 8-9 iulie, de la Varşovia. Astfel, NATO va avea o prezenţă militară de-a lungul graniţei cu Rusia pentru prima oară de la finalul Războiului Rece.
Planurile de a spori prezența NATO în regiunea de est a Alianței reprezintă ”un răspuns defensiv și proporțional cu acțiunile Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei”, a explicat Stoltenberg, aflat vineri la Paris, după o întrevedere cu președintele francez Francois Hollande. ”Apărarea și dialogul sunt cele două puncte ale abordării relației cu Rusia și facem progrese în ambele direcții” a adăugat secretarul general.
Stoltenberg a transmis un mesaj Rusiei și în cadrul vizitei sale la Berlin, de joi:
”Întărim apărarea noastră colectivă, nu pentru a provoca un conflict, ci pentru a preveni un conflict. Nu ne aflăm într-un nou Război Rece. Nu dorim o confruntare cu Rusia. Dimpotrivă, ne străduim pentru relații mai constructive cu Rusia”, a spus șeful Alianței Nord-Atlantice.
Aflat într-o vizită în Atena, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei. Scutul antirachetă de la Deveslu a fost o sursă constantă de tensiuni între NATO și Rusia.
.
.