Connect with us

INTERNAȚIONAL

Rusia le-a dat rebelilor din Alep un ultimatum să părăsească orașul

Published

on

Rusia şi armata siriene au dat un ultimatum, miercuri, pentru rebelii anti-guvernamentali din oraşul Alep să plece până vineri seara din oraşul sirian, semnalând o nouă extindere a pauzei privind loviturile aeriene din oraş, transmite Adevărul.

Alep. Foto: UNHCR

Alep. Foto: UNHCR

Ministerul rus al Apărării a declarat că în ziua de vineri rebelilor le va fi permis să părăsească oraşul nevătămaţi împreună cu armele, prin intermediul a două coridoare speciale, între orele 9.00 şi 19.00, în timp ce alte şase rute vor fi deschise pentru civili, bolnavi şi răniţi. Armata siriană a eliberat o declaraţie oficială similară, cerându-le rebelilor să înceteze focul şi să „foloseasă această oportunitate” pentru a părăsi oraşul cu tot cu armele lor.

Rebelii au respins oferta, a declarat un oficial dintr-un grup insurgent din Alep. „Acest lucru este ieşit complet din discuţie. Nu vom renunţa la oraşul Alep în favoarea ruşilor şi nu vom ceda”, a spus Zakaria Malahifji din grupul rebel Fastaqim.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat pauză în luptă „pentru a evita victimele fără sens”, a declarat Ministerul Apărării din Rusia, adăugând că autorităţile siriene se vor asigura că trupele sale se retrag din cele două coridoare desemnate pentru rebeli.

Armata rusă a declarat, vineri, că a cerut preşedintelui autorizaţia de a relua campania de bombardamente în Siria, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin „consideră că este nepotrivit, la momentul actual”, adăugând că preşedintele a crezut că este necesar să „continue pauza umanitară” în oraşul distrus de război.

G7

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

Published

on

© European Union 2023

Uniunea Europeană, prin vocea președinților instituțiilor europene, a condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului și au lansat un apel la evitarea unei noi escaladări a situației în regiune.

”Condamn cu fermitate atacul lansat de Iran asupra Israelului. Trebuie făcut tot posibilul pentru a preveni o nouă escaladare în regiune. Trebuie evitată o nouă vărsare de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situația împreună cu partenerii noștri”, a precizat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ”cu fermitate atacul flagrant și nejustificat al Iranului asupra Israelului”.

”Solicit Iranului și reprezentanților săi să înceteze imediat aceste atacuri. Toți actorii trebuie acum să se abțină de la o nouă escaladare și să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, a menționat aceasta pe aceeași rețea de socializare.

Un mesaj a venit și din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

”Atacurile cu drone și rachete fără precedent ale Iranului asupra Israelului reprezintă o escaladare semnificativă. Riscă să provoace mai mult haos în Orientul Mijlociu. UE condamnă atacul în cei mai duri termeni posibili și va continua să depună eforturi pentru dezescaladare și pentru a împiedica o spirală a văsării de sânge”, a precizat Metsola.

Reacții au venit și din partea cancelarului german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak, premierului italian Giorgia Meloni, președintelui francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, membri ai G7 care urmează să se reunească astăzi, în urma unei solicitări formulate de președintele american Joe Biden, care a reacționat, de asemenea, în aceeași cheie.

”Atacul pe care Iranul l-a lansat asupra teritoriului israelian este nejustificat și profund iresponsabil. Iran riscă o nouă escaladare în regiune. Germania este alături de Israel și vom discuția despre situație din regiune cu aliații noștri”, a dat asigurări Olaf Scholz.

”Iran a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv a Iordaniei și Irakului. Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu dorește să vadă mai multă vărsare de sânge”, a precizat premierul Rishi Sunak într-un mesaj publicat pe platforma X.

Omologul canadian a evaluat că ”ultimele acțiuni ale regimului iranian vor destabiliza  și mai mult regiunea și vor face mai dificilă o pace durabilă”.

”Aceste atacuri demonstrează încă o dată disprețul regimului iranian față de pacea și stabilitatea din regiune. Susținem dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul de aceste atacuri”, a continuat el mesajul publicat pe aceeași rețea de socializare.

În cele din urmă, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat ”solidaritatea cu poporul israelian și angajamentul Franței față de securitatea Israelului, a partenerilor noștri și a stabilității regionale”.

”Condamn în cei mai fermi termeni atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, care amenință să destabilizeze regiunea. Franța colaborează cu partenerii săi pentru a detensiona situația și face apel la reținere”, a continuat liderul francez.

”Guvernul italian reiterează condamnarea atacurilor iraniene asupra Israelului. Preşedinţia italiană a G7 a convocat astăzi, la începutul după-amiezii, o videoconferinţă la nivel de lideri. Ne exprimăm preocupările puternice cu privire la o nouă escaladare în regiune și vom continua să depunem eforturi pentru a o evita”, a transmis Giorgia Meloni, a cărei țară deține președinția rotativă a G7.

Sâmbătă, Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului, informează Politico Europe.

Pentru a se apăra, Israelul a pus în funcțiune Iron Dome, un sistem de apărare antiaeriană dat în folosință în 2011 care, potrivit dezvoltatorilor săi, a reușit să intercepteze peste 90% din rachetele care se apropiau. Sistemul, fabricat în comun de RTX și Rafael Advanced Defense Systems, detectează un atac care se apropie și poate lansa o contra-rachetă Tamir pentru a intercepta un atac.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, din Irak și din Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

Published

on

© Benjamin Netanyahu/ Twitter

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o discuție telefonică cu președintele SUA Joe Biden, în noaptea de sâmbătă spre duminică, principala temă fiind atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, a anunțat Biroul premierului israelian, anunță AFP, citat de Agerpres.

Netanyahu l-a contactat telefonic pe președintele american în urma unei reuniuni a cabinetului de război israelian consacrată atacului masiv cu drone şi rachete lansat de Iran de pe teritoriul său.

Președintele american Joe Biden a dat asigurări Israelului cu privire la sprijinul său ”neclintit” în faţa atacului Iranului. ”Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului în faţa ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi (din regiune) este neclintit”, a scris preşedintele american pe platforma X, postând o fotografie a unei reuniuni de urgenţă cu echipa sa de securitate naţională de la Casa Albă.

Ulterior, Casa Albă a emis un comunicat de presă în care președintele american a reiterat condamnarea sa a acestor atacuri în cei mai fermi termeni posibili”.

”Tocmai am vorbit cu prim-ministrul Netanyahu pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Americii față de securitatea Israelului. Condamn în cei mai fermi termeni posibili atacurile Iranului. I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a anunțat Casa Albă.

Joe Biden a anunțat că va convoca duminică o reuniune de urgență a liderilor G7 în vederea unui răspuns diplomatic coordonat, unitar la ”atacul insolent al Iranului”.

”Echipa mea va colabora cu omologii lor din întreaga regiune.  Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului.  Și, deși astăzi nu am asistat la atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”, mai dezvăluie Casa Albă.

O reuniune de urgență va organiza duminică și Consiliul de Securitate al ONU, la solicitarea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP, citat de Agerpres.

Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului sâmbătă, informează Politico Europe.

Pentru a se apăra, Israelul a pus în funcțiune Iron Dome, un sistem de apărare antiaeriană dat în folosință în 2011 care, potrivit dezvoltatorilor săi, a reușit să intercepteze peste 90% din rachetele care se apropiau. Sistemul, fabricat în comun de RTX și Rafael Advanced Defense Systems, detectează un atac care se apropie și poate lansa o contra-rachetă Tamir pentru a intercepta un atac.

Atacurile cu drone și rachete ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Timp de câteva săptămâni, liderii iranieni au promis că vor răzbuna moartea a doi comandanți de rang înalt ai Gardienilor Revoluției care au fost uciși într-un atac aerian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la 1 aprilie.

Este important de știut că aceste atacuri, spre deosebire de altele din trecut, vin în mod explicit și direct din partea guvernului iranian și a armatei sale.

Reprezentanții susținuți de Iran, inclusiv Hezbollah și Hamas, cu sediul în Liban, s-au confruntat cu forțele israeliene de ani de zile, iar Hezbollah a lansat în mod regulat rachete împotriva țintelor israeliene de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

Published

on

© Kristalina Georgieva/ Twitter

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a selectat-o pe Kristalina Georgieva să rămână în fruntea instituției financiare internaționale pentru încă cinci ani, în cadrul unui al doilea mandat care urmează să înceapă la 1 octombrie 2024, anunță FMI printr-un comunicat.

Decizia Consiliului de administrație a fost adoptată prin consens.

În conformitate cu procesul de selecție pe care l-a stabilit la 13 martie 2024, Consiliul a purtat mai multe discuții, inclusiv cu Georgieva, singurul candidat nominalizat pentru această funcție, înainte de a lua decizia de astăzi.

”În luarea acestei decizii, consiliul de administrație a lăudat conducerea energică și agilă a doamnei Georgieva în timpul mandatului său, care a reușit să facă față unei serii de șocuri globale majore. Dna Georgieva a condus răspunsul fără precedent al FMI la aceste șocuri, inclusiv aprobarea unei finanțări noi de peste 360 de miliarde de dolari de la începutul pandemiei pentru 97 de țări, reducerea serviciului datoriei pentru cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai Fondului și o alocare istorică de drepturi speciale de tragere (DST) echivalentă cu 650 de miliarde de dolari. Sub conducerea sa, Fondul a introdus noi facilități de finanțare inovatoare, inclusiv Facilitatea pentru reziliență și durabilitate și Fereastra pentru șocuri alimentare. A alimentat Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei și creșterea economică, cu capacitatea de a mobiliza împrumuturi concesionale pentru cei mai săraci membri ai săi, și a co-creat Masa rotundă globală privind datoria suverană. De asemenea, a asigurat o creștere cu 50% a cotelor pentru a consolida resursele permanente ale fondului și a convenit să adauge un al treilea președinte din Africa Subsahariană în Consiliul de administrație al FMI”, au declarat coordonatorii Comitetului executiv, Afonso S. Bevilaqua și Abdullah F. BinZarah. 

Georgieva, de naționalitate bulgară, este a doua femeie care conduce FMI și prima persoană care provine dintr-o economie de piață emergentă. Ea este cel de-al 12-lea director general al FMI de la înființarea instituției, în 1944.

Georgieva, care se descrie drept ”veșnic optimistă”, a fost aleasă pentru prima dată director general al Fondului Monetar Internațional în luna septembrie a anului 2019 și a condus de atunci instituția prin șocuri uriașe ale economiei mondiale, de la izbucnirea pandemiei COVID-19 la doar câteva luni după ce a preluat funcția până la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, așa cum au descris și coordonatorii Comitetului executiv amintiți mai sus.

Kristalina Georgieva a fost director executiv al Băncii Mondiale. În perioada 1 februarie 2019 – 8 aprilie 2019, ea a fost președinte interimar al Grupului Băncii Mondiale. Începând cu 2010, a lucrat la Comisia Europeană, unde a ocupat funcția de comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la crize, apoi de vicepreședinte pentru buget și resurse umane. Georgieva are un doctorat în științe economice și un master în economie politică și sociologie de la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Bulgaria, unde a predat, de asemenea, din 1977 până în 1991.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 mins ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G71 hour ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA3 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

U.E.19 hours ago

Ursula von der Leyen critică dur partidul de extremă dreapta AfD în urma acuzațiilor privind diseminarea propagandei ruse: Nu au făcut un secret că îl admiră pe cel de la Kremlin care disprețuiește democrația

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

MAREA BRITANIE22 hours ago

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

MAREA BRITANIE23 hours ago

”DragonFire”: Ministrul britanic al Apărării sugerează că Ucraina ar putea primi un laser militar pentru a doborî dronele rusești

NATO2 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO4 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO1 week ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending