Rusia oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”

steag ucrainaDupă ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Mai mulţi parlamentari ruşi au sosit luni noapte în Crimeea, peninsula pro-rusă a Ucrainei, transmite Euronews, şi au fost întâmpinaţi de oficiali locali. Parlamentarii liberal-democraţi din Rusia au venit în Crimeea pentru a transmite mesajul că toţi locuitorii de aici pot solicita cetăţenie rusă.
Parlamentarii ruşi au transmis de asemenea că, dacă locuitorii din Crimeea preferă să se alăture din nou Rusiei, atunci decizia lor va fi susţinută de Moscova, transmite Euronews, potrivit Adevarul.ro.
Fostul lider sovietic Nikola Hruşciov a dăruit Crimeea Ucrainei în anii 50, în semn de prietenie între cele două ţări. În 2008, când a pornit războiul cu Georgia, Rusia susţinea că-şi protejează cetăţenii din Abazia şi Oseţia.
„Acum, Ucraina este în expectativă. Sperăm că, dacă va izbucni ceva, cum s-a întâmplat în Abazia şi Oseţia, Rusia nu va sta de-o parte”, explică pentru Euronews Anatoli Mareta, cazac şi protestatar din Crimeea.
Drapelul ucrainean a fost deja înlocuit cu cel rus.
 
Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”.
În întreaga peninsulă au loc astfel de manifestări de stradă. În oraşul estic Kerci, protestatarii au sfâşiat drapelul ucrainean, dându-l jos de pe sediul primăriei, şi l-au arborat în locul lui pe cel rus.
Deja, tot mai mulţi locuitori din peninsulă s-au înscris în grupări paramilitare pentru a se „apăra” de fascişti.
Crimeea a făcut parte din Rusia până când Hruşciov a dăruit peninsula republicii sovietice Ucraina. Două decenii după destrămarea URSS, mulţi ruşi încă mai consideră peninsula pământ rusesc.
La Sevastopol, portul în care se află baza flotei ruse la Marea Neagră, 10.000 de oameni au strigat încă de duminică seară împotriva înlăturării de la putere a lui Ianukovici. În acelaşi ton cu declaraţiile preşedintelui demis şi ale Moscovei, ei consideră că schimbarea de gardă s-a făcut prin lovitură de stat.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.