Rusia in OMC – Cine este castigatorul?

Dupa indelungi negocieri Rusia a devenit al 156 – lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Reactiile actorilor internationali sunt optimiste si reflecta o abordare pragmatica:

Uniunea Europeana: „Aderarea de astazi (22.07.2012) la OMC reprezinta un pas important in sensul integrarii mai profunde a Rusiei in economia mondiala. Aceasta va facilita investitiile si comertul, va contribui la accelerarea modernizarii economiei Rusiei si va oferi o multime de oportunitati de afaceri, atat pentru firmele rusesti, cat si pentru cele europene. Am incredere ca Rusia va respecta normele si standardele comerciale internationale pe care le-a asumat.” a declarat Comisarul UE pentru Comert, Karel De Gucht.

SUA: “Aderarea Rusiei deschide calea unui numar tot mai mare de oportunitaţi pentru ca firmele americane sa-şi exporte şi sa-şi vanda produsele şi serviciile in Rusia”, a declarat intr-un comunicat reprezentantul american pentru comerţ exterior, Ron Kirk.

Economia americana are de castigat in urma aderarii Rusiei la OMC, cu atat mai mult cu cat numai anul trecut a exportat bunuri de 8,3 miliarde de dolari in Rusia. Exporturile ce au unda verde sunt cele in domeniul serviciilor, in special celor financiare, turismul, asigurarea sanatatii, s.a.m.d.

Relatiile comerciale ruso-americane cunosc un impediment numit amendamentul Jackson-Vanik, din perioada Razboiului Rece, care consta in impunerea de tarife mai mari pentru importurile din Rusia. Exista posibilitatea ca dupa alegerile din SUA aceasta bariera sa fie eliminata.

 

Principalele modificari ce decurg din aderarea Rusiei la OMC sunt:

–          imbunatatirea accesului la piata pentru marfuri si servicii;

–          scaderea taxelor la import pentru marfuri de la o medie actuala de 10% pana la o medie de 7,8 %;

–          reducerea taxelor la import in unele sectoare, precum cel al automobilelor (in scadere de la 30% in prezent, la 25% la aderare si la 15% dupa 7 ani);

–          Se estimeaza ca reducerea globala a tarifelor va oferi exportatorilor din UE economii de 2,5 miliarde EUR pe an din taxele la import.

–          stimularea unui surplus anual al exporturilor UE catre Rusia;

–          respectarea de catre Rusia a reglementarilor privind procedurile vamale, utilizarea masurilor de sanatate si sanitare, standardele tehnice si protejarea proprietatii intelectuale.

–          industria metalurgica ruseaca va fi avantajata, in schimb industria usoara nu va putea face fata celorlalte state;

–          deschiderea unor culoare de aderare la OMC pentru Belarus si Kazahstan, fiind parte din aceeasi uniune vamala cu Moscova;

–          supunerea Rusiei normelor OMC inclusiv monitorizarilor si instrumentelor de control.

Avand in vedere sistemul economic rusesc se ridica un semn de intrebare asupra impactului produs de coruptie si de blocajele comerciale impuse din ratiuni politice.

Efectele pe termen lung sunt greu de precizat, dar am putea face trimiteri la evolutia Chinei dupa aderarea din 2001, cu toate ca exista multe diferente structurale intre cele doua state. Aderarea Chinei a declansat o apreciere importanta a comertului global si in mod special o crestere a exporturilor chineze. Rusia are deja excedent in balanta comerciala generat de exporturile masive de gaze naturale si petrol.

Conform unei analize facute de Banca Mondiala din luna martie a.c. Rusia va castiga 11% anual din PIB (162 miliarde dolari) in urma cresterii comertului. Surplusul de PIB echivaleaza cu o crestere de 7% a veniturilor anuale ale unei gospodarii medii.

Pentru Vladimir Putin, aderarea Rusiei la OMC reprezinta un punct important pe agenda sa personala, care si-a propus sa aduca Rusia in primele 5 economii mondiale, cu o crestere medie de 6% anual.

Miza cea mai importanta a fost recuperarea unui rol mult mai pregnant in stabilirea regulilor economiei mondiale. Acest scop a fost asumat si declarat de Vladimir Putin inca din 2002 cand declara : „Primirea in OMC nu trebui considerata ca un premiu pentru buna purtare. OMC este doar un set de instrumente. Cei care stiu sa le foloseasca devin mai puternici.”

Cu alte cuvinte este evident ca eforturile lui Vladimir Putin de a aduce Rusia in OMC a avut ca motivatie castigarea influentei in forumurile internationale.

Si comertul international are de castigat in urma acestei schimbari: sa nu uitam avantajele energetice ale Rusiei, care o data cu deschiderea economiei catre investitii si supunerea unor reguli comune, santajul monopolist nu va mai avea efecte atat de devastatoare.

Piata ruseasca este importanta pentru multi parteneri comerciali si are o pozitionare geostrategica foarte buna.

Pe termen lung, aderarea Rusiei la OMC va aduce beneficii pentru toata lumea, mai ales in contextul in care criza financiara parca nu isi mai gaseste finalul.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.