Connect with us

INTERNAȚIONAL

Rusia trebuie “forțată să facă pace” dacă Putin insistă să lupte, transmite Volodimir Zelenski pe fondul ofensivei ucrainene la Kursk

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia trebuie să fie forțată să facă pace, deoarece președintele Vladimir Putin dorește să lupte, și că războiul se întoarce în Rusia după ce Moscova l-a dus în alte țări.

Liderul ucrainean, vorbind în tradiționalul său discurs de seară, a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea vestică rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina și că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri.

“Rusia trebuie să fie forțată să facă pace dacă Putin vrea atât de mult să lupte”, a declarat Zelenski, citat de Reuters.

El a declarat că regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, care se află peste graniță de regiunea Kursk, a fost atacată de aproape 2 100 de ori de loviturile transfrontaliere rusești de la 1 iunie.

“Rusia a adus războiul la alții, acum se întoarce acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea și cu siguranță vom asigura pacea”, a spus el.

Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situaţia de pe front, subliniază și Agerpres.

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de preşedinte, Sîrski a anunţat că forţele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse, aceasta fiind prima declaraţie oficială a Kievului referitor la incursiune.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk.

“Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor”, a ordonat Putin în deschiderea unei reuniuni pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina,potrivit agenţiilor de presă ruse.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Preşedintele american, Joe Biden, a asigurat marţi că Statele Unite “lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei, în timp ce secretarul său de stat, Antony Blinken, aflat în vizită la Londra, și Pentagonul au afirmat că Iranul livrează Rusiei rachete cu rază scurtă de acțiune, motiv pentru care Washington-ul vor impune noi sancțiuni Teheranului.

“Lucrăm la asta”, a spus liderul de la Casa Albă, citat de AFP, întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă îşi lansează atacurile.

Potrivit Agerpres, acest comentariu vine la scurt timp după ce occidentalii au anunţat că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a lovi Ucraina, ceea ce i-a determinat să lanseze noi sancţiuni împotriva Teheranului.

Axios a relatat marți că SUA sunt gata să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS.

În același timp, SUA au confirmat că Iranul a oferit Rusiei o serie de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

“Statele Unite au confirmat rapoartele conform cărora Iranul a transferat Rusiei transporturi de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath 360, pe care evaluăm că le-ar putea folosi în câteva săptămâni împotriva Ucrainei, ducând la moartea și mai multor civili ucraineni”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în timpul unei întâlniri cu presa.

Aflat la Londra pentru discuții cu ministrul de externe britanic, David Lammy, și cu premierul Keir Starmer, șeful diplomației americane Antony Blinken a precizat că Statele Unite impune noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei aeriene naţionale Iran Air, după ce Republica islamică a livrat rachete balistice Rusiei, în pofida avertismentelor Occidentului

Într-un interviu acordat Sky News, Blinken a răspuns și întrebărilor dacă SUA va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, solicitate insistent de Kiev.

“La fiecare pas de-a lungul acestor ultimi ani, am ajustat și ne-am adaptat, încercând să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie, atunci când are nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse. Și ați văzut din diferitele sisteme de arme foarte sofisticate pe care le-am furnizat, schimbul de informații și multe alte forme de sprijin, am lucrat cu multe alte țări pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie”, a spus el.

“Observăm un model îngrijorător de sprijin iranian sporit pentru războiul ilegal al Kremlinului și am discutat astăzi despre angajamentul nostru comun de a trage Teheranul la răspundere pentru subminarea stabilității globale”, a precizat și șeful diplomației britanice, David Lammy.

Potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat, șeful diplomației SUA a discutat cu premierul britanic Keir Starmer “despre importanța susținerii continue a Ucrainei și despre eforturile noastre susținute de contracarare a războiului brutal de agresiune al Kremlinului“.

De la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, Statele Unite au alocat Ucrainei peste 55,9 miliarde de dolari în asistență pentru securitate. Sistemele de apărare antiaeriană ocupă un loc important în această asistență de securitate. Printre sistemele de apărare aeriană furnizate se numără bateriile de apărare aeriană Patriot; sistemele naționale avansate de rachete sol-aer, denumite și NASAMS; sistemele de apărare aeriană HAWK; rachetele antiaeriene Stinger; și sistemele de apărare aeriană Avenger.

În același mod în care SUA și țările partenere au instruit membrii serviciilor ucrainene cu privire la utilizarea unor echipamente precum obuzierele și avionul F-16 Falcon, iranienii au instruit rușii cu privire la utilizarea Fath 360.

Șefii diplomațiilor americană și britanică, Antony Blinken și David Lammy, sunt așteptați miercuri la Kiev, într-o nouă demonstrație de sprijin față de Ucraina.

Continue Reading

NATO

Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă

Published

on

© MApN

Ministerul Apărării Naționale a găzduit, marți, 10 septembrie, o nouă ediție a Grupului de lucru România-Statele Unite ale Americii pentru discuții bilaterale de stat major și cea de-a doua ediție a mesei rotunde cu Republica Moldova privind asistența pentru securitate, având ca scop cooperarea în domeniul securității și sprijinirea Aliaților și partenerilor.  

Discuțiile au fost conduse de generalul-maior Liviu-Mihail Iancu, adjunctul șefului Departamentului pentru politică de apărare, planificare și relații internaționale și de generalul de brigadă din Forțele Aeriene ale Statelor Unite, Quaid Quadri, Director adjunct pentru planuri, strategie și capabilități al Comandamentului European al SUA (USEUCOM).

Oficialul MApN a arătat că România găzduiește atât forțe ale SUA, cât și ale NATO, ca parte a unui efort mai amplu de a spori numărul și capabilitățile forțelor rotaționale pentru a descuraja și apăra împotriva agresiunii ruse. De asemenea, a subliniat că ediția actuală a consultărilor bilaterale se desfășoară în contextul marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Parteneriatul Strategic România-SUA este construit pe o fundație solidă de încredere reciprocă și angajament comun pentru stabilitatea regională și reprezintă unul dintre pilonii arhitecturii noastre de securitate națională. Discuțiile de astăzi au subliniat importanța cooperării noastre militare și suntem recunoscători pentru contribuția Statelor Unite la consolidarea securității în regiunea Mării Negre”, a declarat generalul-maior Iancu.

“Statele Unite și România sunt parteneri strategici și aliați de lungă durată. Statele Unite apreciază profund și laudă conducerea excepțională a României în regiune. Împărtășim un angajament comun în abordarea amenințărilor și provocărilor comune, întărirea securității în regiunea Mării Negre și sprijinirea integrării euro-atlantice”, a spus generalul de brigadă Quadri.

Pe lângă discuțiile bilaterale de Stat Major, generalul-maior Liviu-Mihail Iancu și generalul de brigadă Quaid Quadri au co-prezidat Masa Rotundă de Asistență pentru Securitatea Republicii Moldova (M-SAR). Au fost prezenți reprezentanții Republicii Moldova, conduși de generalul de brigadă Sergiu Cirimpei, adjunctul șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale și delegația Regatului Unit, condusă de AmyWalker, director adjunct pentru Securitate Euro-Atlantică, pentru a doua sesiune de discuții din cadrul M-SAR. Continuarea acestui format asigură mentorat în domenii esențiale precum politica de apărare, planificarea apărării, dezvoltarea capabilităților și activitățile de instruire.

Suntem încântați și onorați să continuăm să participăm la întâlnirea condusă de România a Mesei Rotunde de Asistență pentru Securitatea Republicii Moldova (M-SAR)”, a spus generalul de brigadă Quadri.

A doua ediție a acestei mese rotunde reafirmă angajamentul nostru de a sprijini nevoile de apărare ale Republicii Moldova și de a obține rezultate tangibile împreună”, a spus generalul-maior Iancu.

Comandamentul European al SUA și forțele sale sunt angajate în cooperarea pentru apărare cu România și vor continua să consolideze capacitatea de reacție împreună cu Aliații și partenerii NATO.

Activitățile Comandamentului European al SUA în Moldova se concentrează pe dezvoltarea capacităților instituționale și de apărare necesare pentru apărarea teritorială, precum și pe îmbunătățirea capacității sale de a participa la operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marţi cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a “excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice” la finalul celor cinci ani de mandat.

Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles şi a fost găzduită de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Secretarul general i-a mulțumit lui Geoană pentru că este “un susținător fruntaș al NATO, care se implică – și se conectează – cu publicul din toate categoriile sociale, promovând valorile noastre comune și explicând cum le apărăm în fiecare zi”.

În timpul mandatului său ca prim secretar general adjunct al NATO din Europa Centrală și de Est, Geoană a adus numeroase contribuții la NATO, arată Alianța într-un comunicat.

În calitate de “campion al inovației” al Alianței și președinte al Consiliului de inovare al NATO, el a contribuit la crearea Acceleratorului de inovare în apărare pentru Atlanticul de Nord (DIANA) și a Fondului de inovare al NATO (NIF). El a jucat, de asemenea, un rol esențial în aprofundarea parteneriatelor NATO, “ajutând să ducem cooperarea noastră cu UE la niveluri fără precedent și îmbunătățind activitatea noastră cu alți parteneri din întreaga lume”, a spus secretarul general Stoltenberg la ceremonia de decorare.

Mircea Geoană a declarat în discursul din cadrul evenimentului de decorare că a fost un privilegiu să lucreze alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să îşi reprezinte ţara, România şi să fie la cârma NATO alături de cel mai influent lider din ultimele decenii, într-o reverență la adresa lui Stoltenberg.

”Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. (..) Într-un fel, bunul Dumnezeu, unii îi zic şi destin, m-a chemat pe mine şi familia mea, şi mă bucur să este aici alături de mine, să participăm la o călătorie prin care Europa fostă comunistă să se întoarcă acolo unde merita să fie, în familia democraţiei, libertăţii” a mai spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană l-a notificat la 3 septembrie pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al Alianţei începând cu data de 10 septembrie.

Secretarul general adjunct al NATO este numit de către secretarul general al organizației. În ultimii cinci ani, această poziție a fost ocupată de fostul ministru de externe român, Mircea Geoană, numit de Jens Stoltenberg în 2019. 

În istoria de 75 de ani a NATO, poziția de secretar general al Alianței a revenit de cele mai multe ori Italiei, care a deținut această funcție de 10 ori, Olandei de două ori, Statelor Unite de două ori, precum și Turciei și Canadei, câte o singură dată.

Geoană este deopotrivă primul român care ocupă această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

Boris Ruge, asistent al secretarului general pentru afaceri politice și politica de securitate, va îndeplini funcția de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.

Potrivit informațiile apărute în mass-media, Mircea Geoană urmează să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale, intrând în cursa pentru Palatul Cotroceni la un deceniu și jumătate distanță de când a pierdut finala prezidențială din 2009 în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ17 mins ago

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”

ROMÂNIA52 mins ago

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană

MAREA BRITANIE3 hours ago

SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune

EDITORIALE4 hours ago

Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău

NATO4 hours ago

Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO19 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

NATO19 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending