Salariul minim obligatoriu, de vina pentru dezastrul din piata muncii?

euroInstitutul de statistica din Grecia a publicat datele privind somajul pentru luna februarie 2013:  acesta a atins o noua cifra record de 27%. Mult mai dezastruoasa este insa situatia somajului in randul tinerilor (15-24) care a atins o cifra record: 64.2%.

Situatia nu este foarte diferita nici in alte tari precum Spania, Italia, Portugalia sau Irlanda, unde tinerii sunt din nou cel mai puternic afectati, notează Profitinfo.ro.

De vina pentru aceasta situatie ar putea fi chiar guvernele tarilor respective care nu au liberalizat piata muncii si tin cu dintii de legislatia privind salariul minim obligatoriu. In conditiile in care multe firme au probleme, managerii prefera sa pastreze cei mai valorosi angajati si sa concedieze (sau sa nu angajeze) pe cei fara experienta. Cand ai putina activitate ai de ales intre cineva ieftin sau sa cresti un pic volumul de munca pentru angajatii prezenti. Daca statul iti interzice sa platesti pe cineva putin, atunci nu angajezi si cresti presiunea pe salariatii prezenti.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: Profitinfo.ro
Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.