Cum vrea Eugen Nicolăescu să oprească exodul doctorilor. În ultimii 6 ani, peste 14000 doctori au părăsit ţara

nicolaescuLa fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit datelor Colegiului Medicilor(CMR), din 2007 până acum, 14.000 de doctori au părăsit ţara, potrivit Gandul.info.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că instituţia pe care o conduce pregăteşte un proiect de lege cu ajutorul căruia speră să stopeze fenomenul de migraţie al medicilor români. Mai exact, şeful de la Sănătate vrea să schimbe statutul medicilor, aceştia urmând să aibă trei alternative pentru a-şi exercita meseria şi să-şi poată negocia salariile în afara grilei bugetare. Astfel, potrivit unei estimări făcute de Nicolăsescu, într-o emisiune TV, medicii ar putea câştiga şi 3.000 de euro pe lună.

Una dintre variantele prevăzute în proiectul de lege mai sus menţionat prevede ca medicul să fie angajat exclusiv al spitalului de stat. În cazul în care optează pentru această formulă,cadrul medical va trebui să îşi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare.

„O altă posibilitate prevede ca, în cazul în care spitalul are secţii private sau paturi private, medicul care lucrează în acea unitate sanitară să primească bani în plus în cazul în care dă consultaţii şi acolo. Suma pe care o va primi în plus va trebui negociată cu managerul spitalului”, a declarat, pentru Gandul.info, ministrul Sănătăţii.

A treia posibilitate este ca medicul să lucreze part-time la un spital de stat, „pentru restul se poate duce unde vrea”.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.