Sănătate: care sunt priorităţile europene şi câţi bani alocă UE pentru sistemul sanitar

Conferinţa internaţională “COSTURILE ȘI CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE – O viziune integrată și soluții pentru îngrijiri pe termen lung “ce are loc în perioada 30 – 31 martie a început deja reunirea părţilor interesate de domeniul calităţii în sănătate, pentru a aborda subiecte importante privind îmbunătătirea calităţii și siguranţei îngrijirilor medicale, precum și pentru a prezenta exemple de analiza de costuri și beneficii a serviciilor medicale. Principalul obiectiv al conferinţei este identificarea celor mai bune soluţii pentru calitatea, eficienta și siguranţa serviciilor adresate pacienţilor cronici sau cu problematici medicale si sociale  ce necesita îngrijiri pe termen lung.

Comisia Europeană a subliniat că „promovarea unei stări bune de sănătate reprezintă o parte integrantă a obiectivelor de creștere economică inteligentă și favorabilă incluziunii pentru Europa 2020. Menținerea unei populații sănătoase și active pentru un timp cât mai îndelungat are un impact pozitiv asupra productivității și competitivității. Inovarea în domeniul asistenței medicale contribuie la abordarea cu succes a provocării sustenabilității în acest sector, în contextul schimbărilor demografice”.

Europarlamentarul Petru Luhan, unul dintre speakerii conferinţei consideră este foarte important şi trebuie avut în vedere faptul că, în UE „se va înregistra un deficit de un milion de lucrători din domeniul sănătății, până în 2020 și, dacă nu se întreprinde nicio acțiune, 15 % din asistența necesară nu va fi acoperită”.

Printre principalele probleme ale sistemului de sănătate, europarlamentarul enumeră: sistemele de finanţare – Germania aloca din bugetul de stat 10%, Olanda 14%, Franta 11%. România alocă doar 4% din PIB sănătăţii; lipsa accesului la tratament in mod egal, lipsa cadrelor in sistemele de sanatate, lipsa de fonduri suficiente pentru cercetare-dezvoltare, dar şi un sistem deficitar de asigurari.

În ceea ce priveşte politica de coeziune, pentru perioada 2007-2013, s-au alocat peste 5 miliarde de euro pentru proiecte legate de sanatate, în special pentru cele vizând ameliorarea infrastructurii şi a serviciilor sanitare şi formarea specialiştilor din întreaga Uniune, informează Luhan. Fondul European de Dezvoltare Regională a alocat 5 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura de sănătate (2007-2013), iar prin prin intermediul celui de-al 7-lea program cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică, în perioada 2007-2013, Uniunea Europeană aloca un buget de 6,05 miliarde de euro pentru cercetarea în domeniul sănătăţii.

Al treilea Program privind acțiunea UE în domeniul sănătății 2014-2020, în valoare de 446 de milioane de euro, va demara în 2014 şi se va derula până la sfârşitul lui 2020.

Sectorul asistenței medicale reprezintă aproximativ 10 % din produsul intern brut al UE și angajează unul din zece lucrători, un motiv pentru care este cu atât mai important, comentează europarlamentarul.

De asemenea, Luhan reaminteşte agenţiile UE care oferă sprijin politicilor comunitare:

  •   Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor  – contribuie la întărirea capacităţii de apărare împotriva bolilor infecţioase.
  •   Agenţia Europeană pentru Medicamente  – protejează şi promovează sănătatea oamenilor şi a animalelor, prin evaluarea medicamentelor pentru uz uman şi veterinar.
  •   Eurofound – oferă principalilor actori implicaţi în elaborarea politicilor sociale expertiză privind condiţiile de viaţă şi de muncă, relaţiile industriale şi gestionarea schimbării.

În prezent, Europa trebuie să facă față unei societăți în curs de îmbătrânire. Sporirea populației în vârstă va avea un efect important  privind serviciile de îngrijirie pe termen lung și resursele necesare furnizării lor. Cu o populație în curs de îmbătrânire, apar noi provocări de natură financiară, și trebuie luate în calcul presiuni crescute asupra bugetului. Totuși, cererea pentru o infrastructură mai bună privind serviciile de asistență medicală și îngrijire socială este din ce în ce mai crescută. Calitatea și continuitatea îngrijirilor medicale sunt în egală măsură importante, alături de încurajarea pregătirii de specialitate și a formării profesionale pentru persoanele cu responsabilități în domeniul îngrijirii pe termen lung, pentru că serviciile medicale au devenit din ce în ce mai specializate. În plus, în contextul îmbătrânirii societății, promovarea sănătății și prevenirea bolilor pot duce la creșterea numărului de ani de viață sănătoasă.

Sursa foto: toateblogurile.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.