Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Șapte decenii de democrație în acțiune: Parlamentul European își serbează cea de-a 70-a aniversare

Published

on

Parlamentul European marchează săptămâna aceasta 70 de ani de democrație în acțiune – de la prima sa adunare din 1952 și până în prezent, când este mai puternic ca niciodată în vremuri dificile.

În urmă cu 70 de ani, prima sesiune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a avut loc la Strasbourg, marcând punctul de plecare al Parlamentului European pe care îl cunoaștem astăzi.

De-a lungul deceniilor, cele șase țări europene fondatoare s-au transformat într-o uniune de 27 de state membre, promovând democrația, drepturile fundamentale, stabilitatea economică și creșterea economică. Parlamentul a fost un actor-cheie în dezvoltarea UE, evoluând de la 78 de reprezentanți naționali în 1952 la 705 eurodeputați aleși direct în prezent.

În 70 de ani, adunarea a crescut din ce în ce mai mult, de la un organism consultativ cu puteri limitate la o adevărată instituție care îmbrățișează democrația europeană și exprimarea opiniei publice europene“, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în timpul sesiunii plenare din septembrie.

Fiind singurul parlament transnațional, multilingv, pluripartidist și ales în mod direct din lume, Parlamentul European este un forum de dezbatere politică și de luare a deciziilor puternic, cu puteri legislative și bugetare care afectează milioane de cetățeni ai UE.

În contextul unui război ilegal în curs de desfășurare în Ucraina, care distruge, ucide și subminează voința politică a poporului, știm, astăzi, mai mult ca oricând, care este importanța susținerii vocii democratice a cetățenilor și a valorilor europene democratice pe care le reprezintă această Cameră”, a mai declarat Roberta Metsola.

Marți, 22 noiembrie, Parlamentul va sărbători realizările istorice și legislative din ultimii 70 de ani printr-o ceremonie specială.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European, pe care a semnat-o, alături de mai mulți europarlamentari.

”Europa trebuie să fie pregătită să se apere și mă implic în găsirea de soluții pentru protejarea cetățenilor”, a subliniat Motreanu.

Acesta a evidențiat că ”Rusia rămâne o amenințare majoră, iar noi trebuie să fim pregătiții pentru orice scenariu”.

În acest sens, el a lansat mai multe propuneri pentru finanțarea apărării:

  • Extinderea următorului buget european și flexibilizarea Pactului de Stabilitate, penru a putea finanța apărarea
  • Un pachet financiar pentru securitate: investiții, achiziții comune, mobilitate militară, protecția infrastructurii critice
  • Un Pact pentru Securitate și Industrie, pentru o economie capabilă să susțină securitatea europeană

În domeniul energetic, Dan Motreanu a propus următoarele:

  • Sprijin pentru producția de energie nucleară
  • Suspendarea eliminării cărbunelui
  • Redeschiderea zăcămintelor de gaze și petrol ale UE
  • Sprijinirea statelor UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina

”Președintele Consiliului European, Antonio Costa, ne-a răspuns că liderii UE au convenit că Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a răspunde oricăror amenințări. UE trebuie să reducă dependențele strategice, să își întărească baza tehnologică și industrială pentru apărare”, dezvăluie eurodeputatul.

Politica energetică ”a fost identificată ca una dintre prioritățile UE”, mai spune Motreanu, înainte de a încheia mesajul prin evidențierea nevoii de a ”proteja cetățenii și companiile de costurile ridicate ale energiei electrice”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de prețurile la gaze.

„Obiectivul acestui demers este asigurarea unui sistem de fixare a prețurilor mai just și mai stabil pentru consumatori. Normele UE corelează prețurile energiei din surse regenerabile și nucleare cu costurile volatile ale combustibililor fosili”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

El a amintit că, în punctul culminant al crizei energetice din 2022, gazele naturale au determinat prețurile la energie electrică 63 % din timp, deși reprezintă doar 20% din mixul energetic al UE.

„Reforma organizării pieței europene a energiei electrice consolidează rolul pe care contractele de achiziție de energie electrică și contractele bidirecționale pentru diferență îl au în stabilizarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice, se afirmă în răspunsul primit de la Dan Jørgensen, Comisarul european pentru Energie și Locuințe”, a adăugat eurodeputatul. 

De asemenea, acesta a subliniat că planul de acțiune privind energia la prețuri accesibile prevede măsuri pentru a răspunde acestor provocări, cum ar fi măsuri de eficiență energetică, utilizarea energiei din surse regenerabile.

„Planul prevede accelerarea acordării de autorizații pentru rețele, înmagazinarea și reducerea costurilor sistemelor, inclusiv un program-pilot al Băncii Europene de Investiții care oferă contragaranții pentru contractele de achiziție de energie electrică încheiate de companii pentru o sumă orientativă de 500 de milioane de euro”, a explicat Dan Motreanu.

În final, deputatul european a precizat că aceste eforturi vor contribui la stabilizarea costurilor energiei prin promovarea contractelor de achiziție de energie electrică și a contractelor bidirecționale pentru diferență, prin îmbunătățirea eficienței sistemului energetic și prin accelerarea eliminării treptate a combustibililor fosili din mixul nostru energetic.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

Published

on

©Bundeswehr/Marco Dorow/ Flickr

Eurodeputații au sprijinit un proiect de lege menit să consolideze industria europeană de apărare, să intensifice fabricarea produselor de apărare și să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

Comisiile pentru industrie, cercetare și energie și pentru securitate și apărare au adoptat poziția lor cu privire la propunerea de creare a unui program european pentru industria de apărare (EDIP).

Mai precis, eurodeputații au sprijinit măsurile de stimulare a bazei tehnologice și industriale europene de apărare (EDTIB), de consolidare a apărării UE și de integrare în continuare a industriei de apărare a UE.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, aceste măsuri includ o creștere semnificativă a contribuțiilor financiare ale statelor membre la EDIP, o mai mare comasare a comenzilor pentru dezvoltarea de produse de apărare și o utilizare sporită a achizițiilor comune.

Eurodeputații doresc ca noul program să se concentreze asupra îmbunătățirii aprovizionării cu arme, muniții și alte produse relevante în caz de criză, stimulând capacitățile de producție sau asigurând accelerarea producției acestora, reducând termenele de producție și livrare și sporind stocurile.

Alte principii convenite de europarlamentari pentru a consolida capacitatea de apărare a Europei includ următoarele:

  • Introducerea principiului „cumpărați european”, conform căruia EDIP ar trebui să finanțeze numai produsele pentru care costul componentelor originare din UE sau din țările asociate reprezintă cel puțin 70% din valoarea estimată a produsului final.
  • Pentru a fi eligibile pentru fonduri, proiectele europene de apărare de interes comun ar trebui să implice cel puțin șase state membre sau cel puțin patru care se confruntă cu o expunere ridicată la riscul amenințărilor militare convenționale; eurodeputații doresc să participe și Ucraina.
  • Un „mecanism european de vânzări militare” ar funcționa ca un catalog centralizat de produse și servicii de apărare pentru a susține cererea la nivelul UE.
  • O nouă structură, voluntară, pentru programul european de armament ar intensifica cooperarea statelor membre pe tot parcursul ciclului de viață al echipamentelor de apărare.
  • Un regim UE de securitate a aprovizionării ar trebui să garanteze treptat accesul continuu la produsele de apărare esențiale pentru a face față viitoarelor crize de aprovizionare; regimul ar fi gestionat de un Comitet de pregătire industrială pentru apărare.

Sprijin militar pentru Ucraina

Ca parte a noului regulament EDIP, europarlamentarii au sprijinit, de asemenea, un instrument de sprijin pentru Ucraina (USI) pentru a asigura modernizarea și integrarea industriei de apărare ucrainene în cadrul EDTIB. Această finanțare UE ar crește investițiile directe în industria de apărare a Ucrainei, ar facilita parteneriatele între actorii din domeniul apărării din UE și Ucraina și ar crește achizițiile UE de capacități de apărare produse în Ucraina, inclusiv pentru Ucraina însăși.

Raportul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 46 împotrivă și 8 abțineri. Deputații au decis, de asemenea, să deschidă negocieri cu Consiliul pentru a finaliza legea, cu 90 de voturi pentru, 20 împotrivă și 5 abțineri. Parlamentul în ansamblu va fi informat cu privire la această decizie în cursul sesiunii plenare din luna mai.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL22 minutes ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE26 minutes ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.1 hour ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

SUA3 hours ago

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending