Scandalul Cambrigde Analytica. Marea Britanie amendează compania Facebook cu 500.000 de lire sterline

Compania Facebook a fost amendată în Marea Britanie cu 500.000 de lire sterline în urma scandalului Facebook Analytica deoarece nu a reușit să protejeze datele a milioane de persoane, potrivit unui raport al observatorului de confidențialitate al statului, notează Politico Europe.

În cadrul unei investigații în curs de desfășurare privind utilizarea datelor de către grupurile politice, Elizabeth Denham, responsabilul britanic pentru informații, a declarat că Facebook a încălcat regulile de protecție a datelor ale țării, punând la dispoziția unor aplicații terțe datele utilizatorilor. Compania Facebook, de asemenea, nu a fost transparentă cu privire la modul în care aceste informații ar putea fi utilizate de către companii, în special cele care le-au folosit în scopuri politice.

“Facebook nu a reușit să ofere protecția impusă de legile privind protecția datelor”, a declarat Denham reporterilor înainte de publicarea raportului. Amenda în valoare de 500.000 de lire sterline, care reprezintă cea mai mare sancțiune financiară pe care o poate impune autoritatea de reglementare, “trimite un semnal clar că  aceasta este o problemă semnificativă dacă analizați impactul încălcării datelor”, a adăugat ea.

Citiți și Mark Zuckerberg la audierea din Parlamentul European: Vom angaja 10.000 de europeni care să monitorizeze postările ce nu se supun politicilor Facebook

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie, atunci când a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016.

Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte aproximativ 2,7 milioane de utilizatori din Uniunea Europeană au fost afectați, între care peste 100.000 de români.

El a fost audiat atât în Senatul SUA, dar și în Parlamentul European pentru a le oferi explicații aleșilor europeni cu privire la confidențialitatea datelor utilizatorilor, dar au abordat și alte problematici conexe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.