Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Scandalul Qatargate: Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) insistă să i se permită accesul deplin în clădirile Parlamentului European

Published

on

© European Union

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) continuă demersurile menite să îi permită accesul deplin în clădirile Parlamentului European, în special după izbucnirea scandalului Qatargate, conform Politico Europe, citat de Agerpres.

OLAF, agenția UE însărcinată cu investigarea acțiunilor de corupție cu fonduri europene, a reiterat marți solicitarea ca Parlamentul European să îi asigure acces deplin.

Normele existente le interzic adesea anchetatorilor OLAF să percheziționeze birourile Parlamentului sau să confiște echipamente IT – restricții care au fost analizate cu atenție în urma scandalului de corupție Qatargate, care a implicat presupuse mite acordate unor parlamentari europeni de către țări din afara UE, precum Qatar și Maroc.

Ville Itala, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă, și-a exprimat marți, în cadrul unei conferințe de presă, aprecierea față de votul recent al Parlamentului European de a oferi OLAF acces la birourile legislatorilor UE și de a recunoaște codul de conduită al OLAF.

Citiți și: Eurodeputații propun reforme pentru protejarea instituțiilor democratice și a integrității Parlamentului European

”Este un pas uriaș înainte, dar încă nu este suficient… Trebuie să fie pus în aplicare”, a adăugat el.

Itälä, un fost europarlamentar finlandez, a făcut mult timp lobby împotriva faptului că imunitatea deputaților UE lasă OLAF la ușa Parlamentului. El continuă să caute să investigheze scandalul de corupție care afectează Parlamentul European din decembrie 2021, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Qatargate.

”Pentru a fi foarte clar, Qatargate este investigat de poliția belgiană și noi nu participăm la ancheta lor. Dar a declanșat o mulțime de discuții – în special în Parlament – despre ce înseamnă etica, ce poate face un organism de etică și ce pot fi și ce pot face organisme precum OLAF”, a declarat Itala.

În pofida restricțiilor existente, agenția UE a deschis 16 investigații în ultimul an cu privire la acțiuni frauduloase sau neregulamentare ale personalului și ale membrilor Parlamentului, potrivit raportului său anual 2022 publicat recent.

Una dintre acestea a implicat o fraudă în valoare de 275.0000 de euro, cu asistenți parlamentari anonimi care au primit salarii și compensații pentru cheltuieli ”în legătură cu misiuni pe care nu le-au îndeplinit sau care nu aveau nicio justificare profesională”, se arată în raport.

Între timp, cei doi asistenți au fost implicați și în alte activități profesionale, pentru care nu au obținut în prealabil permisiunea Parlamentului.

OLAF nu numai că a recomandat ca Parlamentul să recupereze suma totală, dar a sugerat, de asemenea, că ar trebui luate măsuri disciplinare, inclusiv pentru europarlamentarul care ”nu a monitorizat sau nu a efectuat nicio diligență cu privire la modul în care bugetul biroului a fost utilizat pentru a finanța activitățile asistenților săi”, se arată în raport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale, pe care a descris-o drept „o victorie în fața celui mai dificil contracandidat: Federația Rusă și resursele fără precedent pe care aceasta le-a mobilizat pentru a manipula, a dezinforma și a mitui alegătorii din Moldova”.

Mureșan a subliniat că succesul obținut de Sandu reprezintă și o victorie a cetățenilor moldoveni, care și-au exprimat clar dorința pentru un viitor european. „Este o victorie a oamenilor din Republica Moldova și o înfrângere pentru Federația Rusă,” a afirmat acesta.

 

Potrivit lui Mureșan, rezultatul proeuropean din alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană întăresc poziția Republicii Moldova pe drumul integrării și fac din țară un stat „mai puternic și mai pregătit de procesul de aderare.” Acesta a adăugat că Uniunea Europeană nu poate ignora dorința cetățenilor moldoveni de a avansa pe calea europeană și că sprijinul pentru modernizarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai și pregătirea pentru aderare va crește.

„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la vot și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare,” a subliniat Mureșan.

În calitate de negociator-șef al Planului de Creștere de 1,8 miliarde de euro destinat Moldovei, eurodeputatul a promis că va urgenta adoptarea legislației europene pentru ca fondurile să fie alocate către infrastructură, modernizarea școlilor, spitalelor și drumurilor, dar și pentru reforma administrației publice și justiției.

„Integrarea europeană aduce rezultate concrete pentru oameni, iar oamenii trebuie să simtă acest lucru cât mai repede,” a adăugat acesta, subliniind importanța resurselor europene pentru a susține acest parcurs esențial.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminică un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Astăzi, 4 noiembrie, încep audierile în Parlamentul European pentru cei 26 de comisari europeni potențiali anunțați de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la mijlocul lunii septembrie, în contextul primei plenare a Legislativului de la Strasbourg după vacanța de vară. Pe parcursul a opt zile, candidații vor fi supuși unor sesiuni intense de întrebări și evaluări, având ocazia să-și demonstreze competențele și viziunea pentru portofoliile europene pe care urmează să le ocupe.

Audierile sunt esențiale în procesul de validare, oferind Parlamentului un rol clar în influențarea componenței viitoarei Comisii Europene, care ar trebui să-și preia mandatul la finalul lunii.

Fiecare comisar va fi audiat timp de trei ore în fața comisiilor parlamentare responsabile, ce pot aproba sau respinge candidaturile, și în fața altor comisii invitate, care își vor exprima un aviz consultativ. Pe 12 noiembrie, procesul se va încheia cu audierile celor șase vicepreședinți executivi care vor juca un rol crucial în politicile economice, de mediu și digitale ale Uniunii Europene. Printre aceștia din urmă se va afla și comisarul european desemnat de România, Roxana Mînzatu.

Citiți și Ursula von der Leyen dezvăluie componența Comisiei Europene 2024-2029: Cum arată arhitectura primei Comisii care va avea România în conducerea ei

Potrivit unui comunicat al Conferinței Președinților, audierea Roxanei Mînzatu ar urma să înceapă marţi, 12 noiembrie, la ora locală 14.30 şi să dureze trei ore. La audierea reprezentantei României, Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru Oameni, competenţe şi pregătire, vor participa eurodeputaţi din două comisii de specialitate, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT). Alte două comisii – Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) – vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, având dreptul de a adresa şi ele o întrebare scrisă comisarului-desemnat al României. 

Mînzatu este unul dintre cei șase vicepreședinți ai Comisiei Europene și are în subordine directoratul general pentru Educație, Tineret și Sport, împreună cu comisarul maltez Glenn Micallef, și directoratul general pentru Muncă și Incluziune Socială.

La audierile de confirmare, care sunt transmise în direct, comisarii desemnați își prezintă programele și răspund la întrebările orale ale deputaților europeni.

După audieri, președinții comisiilor și reprezentanții grupurilor politice evaluează candidații și își pregătesc scrisorile de evaluare. Comisarilor desemnați li se poate cere să răspundă la mai multe întrebări scrise sau pot fi invitați pentru o nouă audiere.

Un comisar desemnat respins poate fi retras de statul său membru și înlocuit cu un nou candidat în acord cu președintele Comisiei. Noul candidat trebuie să treacă, de asemenea, prin toate etapele pregătitoare și printr-o audiere de confirmare în Parlament.

La sfârșitul procesului, scrisorile de evaluare ale comisiilor sunt examinate de Conferința Președinților de Comisii și transmise Conferinței Președinților, un organism compus din Președinte și liderii grupurilor politice ale Parlamentului, care poate solicita informații suplimentare sau poate declara închise audierile de confirmare.

Comisia completă trebuie să fie aleasă cu majoritatea simplă a voturilor exprimate în plen, prin apel nominal. În prezent, votul este programat să aibă loc în timpul sesiunii din (25-28) noiembrie de la Strasbourg.

“>

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Politico: PPE și campania din 2019 a lui Manfred Weber, în vizorul Parchetului European. Cea mai mare familie politică din UE, investigată pentru fraudă și corupție

Published

on

© EPP/ Flickr

Cei mai importanți procurori din Uniunea Europeană analizează acuzațiile de fraudă și corupție, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE legate de campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019 a lui Manfred Weber, unul dintre cei mai influenți politicieni din Bruxelles și liderul celei mai mari familii politice europene, Partidul Popular European, precum și al grupului omonim din Parlamentul European, cel mai mare din legislativul european.

Ancheta este condusă de Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi, care are sarcina de a eradica abuzurile criminale ale banilor UE, au declarat pentru Politico Europe doi ofițeri de poliție belgieni și un purtător de cuvânt al biroului procurorului belgian.

Poliția belgiană investighează trei persoane, dintre care două de rang înalt, care au legătură cu campania lui Weber din 2019, potrivit persoanelor implicate în campanie interogate de poliție cu privire la rolurile și acțiunile colegilor lor de campanie și documentelor consultate de Politico Europe.

Ancheta se concentrează asupra faptului dacă cele trei persoane au primit în mod necorespunzător plăți atât de la partidul PPE – o organizație umbrelă pan-europeană a partidelor naționale conservatoare – cât și de la grupul PPE, reprezentarea partidului în Parlamentul European.

Banii pentru grupurile parlamentare, care sunt finanțați de contribuabili, nu ar trebui să fie cheltuiți pentru campanii politice.

EPPO colaborează cu poliția belgiană. Un document al poliției belgiene citat de Politico Europe cheamă martori pentru a discuta acuzații penale, inclusiv “falsificarea unui document public”, “falsificarea de documente publice de către un funcționar public în exercitarea atribuțiilor”, “abuz de încredere”, “fraudă” și “corupție publică”.

Grupul PPE a negat că ar avea cunoștință de anchetă.

“Nu am fost contactați de EPPO, de autoritățile belgiene sau de orice altă agenție de aplicare a legii cu privire la o posibilă anchetă de orice fel. Grupul PPE impune standarde riguroase în execuția bugetului său și se supune în mod voluntar unui control pentru a asigura conformitatea”, se arată într-o declarație a grupului PPE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA7 mins ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

REPUBLICA MOLDOVA27 mins ago

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

ROMÂNIA60 mins ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

SĂNĂTATE2 hours ago

Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

ROMÂNIA60 mins ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ2 days ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.3 days ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA5 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL6 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL7 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

Trending