Connect with us

ROMÂNIA

Consiliul JAI se reuneşte în ședință. Președinția irlandeză a UE: Nu va fi luata o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Published

on

no schengen

UPDATE: 11:00 

Ministrul irlandez al justiţiei, egalităţii şi apărării, Alan Shatter, a afirmat joi, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că nu se va lua o decizie finală privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen la această reuniune, dar că subiectul va fi discutat, informează agerpres.ro, potrivit Jurnalul.ro.

Nu ne aşteptăm la decizii finale astăzi, cred că toată lumea ştie asta, va avea loc o discuţie şi pe baza acesteia vom trage concluzii la finalul întâlnirii“, a spus Alan Shatter.

 

Consiliul pe Justiţie şi afaceri interne (JAI) se reuneşte astazi (7 martie a.c.), însă cel mai probabil nu va lua nicio decizie în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, au precizat surse din preşedinţia irlandeză a Uniunii europene, citate de AFP și preluate de HotNews.

“Pentru moment nu exista un consens” intre membrii Schengen pentru a integra Sofia si Bucurestiul deoarece “mai multe tari au rezerve sau ingrijorari”, a precizat o sursa din presedintia irlandeza.

După Olanda, Germania şi Finlanda, Franţa manifestă reticenţă în procesul de aderare al României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Potrivit unor surse din preşedinţia irlandeză a Uniunii, Franţa este nemulţumită de gradul mare de corupţie, arată RomaniaLibera.ro.

Acordul pentru aderarea celor doua tari are nevoie de unanimitate.

Surse: RomaniaLibera.ro, HotNews

ROMÂNIA

Președintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici

Published

on

© Autoritatea pentru Digitalizarea României / Facebook

Proiectul de Cloud guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici ce pot contribui atât la livrarea de echipamente hardware şi software, cât şi la dezvoltarea de aplicaţii noi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), informează Agerpres.

„Referitor la proiectul de Cloud guvernamental, vreau să punctez că este doar o componentă a unui cloud computing la nivel românesc. Ordonanţa de Cloud guvernamental supusă dezbaterii publice în luna martie a trasat doar responsabilităţi şi atribuţii instituţionale, nu o soluţie de cloud. Soluţia de cloud a rezultat ca urmare a unei alte etape de muncă asiduă tot cu colegii noştri, pentru că în lipsa unei consultanţe de specialitate şi a unei asumări, tot noi ne-am asumat o soluţie de tip hibrid într-un cloud privat.”, a transmis președintele ADR. 

Mai mult, acesta a precizat că proiectul de Cloud guvernamental este un cloud privat, în centrele de date ale STS, dar şi cu soluţii hibride, deschise pentru a ne interconecta cu alte centre de date, alte soluţii de cloud care pot fi dezvoltate.

„Acest Cloud guvernamental, cum este prevăzut şi proiectat în PNRR, cu cele patru centre de date care urmează a se interconecta cu alte centre de date: sistemul informatic al ONRC, sistemele informatice ale Ministerului de Interne, centrele de date ale altor instituţii importante – Ministerul de Finanţe prin ANAF. Ideea e de a transfera date între sisteme. Din punctul nostru de vedere, arhitectura de cloud este una deschisă operatorilor economici, care nu vor fi înlăturaţi de a participa atât la livrarea de echipamente hardware, software, cât şi la dezvoltarea de aplicaţii noi sau migrarea acelor sisteme ce necesită o transformare digitală”, a explicat Dragoş Cristian Vlad.

De asemenea, președintele ADR a menţionat, totodată, că, deşi România a beneficiat de finanţări europene începând din anul 2007, până în prezent transformarea digitală „s-a făcut oarecum la nivel de proiecte, insular”.

„În contextul unor oportunităţi, România nu mai are voie să piardă startul. Oportunitatea apărută din PNRR de a se realiza un nucleu de infrastructură în jurul cloudului guvernamental, este o ocazie pe care România nu a avut-o până acum. Deşi au fost finanţări europene din 2007 până în prezent transformarea digitală s-a făcut oarecum la nivel de proiecte, insular”, a continuat el. 

Dragoş Cristian Vlad a subliat că sistemele informatice trebuie să facă schimb de date între ele. Potrivit acestuia, fără stabilirea unor reguli de interoperabilitate, fără stabilirea unui cadru legal în acest sens nu se putea realiza Cloud-ul guvernamental.

„Din ianuarie am contribuit şi eu la iniţiativa Ministerului Cercetării şi la alte iniţiative începute pe legislaţia datelor deschise, ce reprezintă un alt output al datelor din sistemele informatice. Legea interoperabilităţii va avea un umpact direct asupra societăţii noastre, în scopul de transformare digitală”, a  mai afirmat Dragoş Cristian Vlad.

Ordonanţa de Urgenţă privind operaţionalizarea cloud-ului guvernamental a fost publicată în transparenţă decizională în data de 17 martie 2022.

Reprezentanţii ADR au subliniat la momentul respectiv faptul că implementarea Cloud-ului guvernamental va aduce beneficii concrete şi pentru activitatea administrativă, respectiv: va asigura interoperabilitatea sistemelor publice; va reduce birocraţia, prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate; va asigura o mai bună colaborare şi o partajare rapidă a informaţiilor între toate instituţiile guvernamentale; va eficientiza costurile – instituţiile publice nu vor mai fi nevoite să asigure mentenanţa pentru echipamentele hardware şi software.

De asemenea, prin Cloud-ul guvernamental, antreprenorul va putea găsi într-un singur loc toate serviciile publice electronice, precum şi toate avizele şi autorizaţiile care îi sunt necesare, integrate cu platforma care procesează plăţile pentru aceste servicii (Ghişeul.ro), cu platforma de autentificare a identităţii digitale (PSCID) şi cu platforma de gestionare electronică a achiziţiilor publice (SEAP) – Ghişeul.ro, SEAP şi PSCID sunt platforme informatice administrate de ADR.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Canada face apel la Occident să ”elibereze grâul ucrainean” blocat de invazia rusă: Suntem pregătiți să trimitem nave în România pentru a-l exporta

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a făcut apel la țările occidentale să își accelereze acțiunile pentru a contracara agravarea crizei alimentare mondiale, ajutând în acest context Ucraina să exporte stocurile tot mai mari de cereale care sunt blocate în silozuri și porturi din cauza invaziei Rusiei.

”Este car că, pentru noi, ceea ce se întâmplă în acest moment în termeni de o potențială criză alimentară este legată de războiul Rusiei în Ucraina. Trebuie să facem mai mult pentru a le arăta țărilor aficane, celor din America Latină, țărilor din Orientul Mijlociu că suntem acolo pentru a oferi soluții. Milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri în Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că eliberăm grâul ucrainean și că îl trimitem în porturile europene pentru a fi expediat”, a precizat Joly într-un interviu pentru Politico Europe.

Oficialul canadian, care s-a aflat luni la Bruxelles pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din UE, a menționat că țara sa, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, este dispusă să trimită nave, dar și experți, pentru a facilita exportul de cereale ucrainene către destinațiile din întreaga lume.

”Suntem dispuși să trimitem nave container pentru a ne asigura că cerealele pot fi trimise în Egipt, Liban și în multe alte țări. Și aceasta este dintre discuțiile pe care le-am purtat intensiv în UE… în special cu România”, a mai anunțat Joly.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat deja necesitatea unui efort internațional mai larg pentru a mobiliza sprijinul cât mai multor state pentru crearea unui coridor, inclusiv maritim, de transport al produselor ucrainene, mai ales cereale, spre terțe destinații, implicând și rutele prin România și portul Constanța, aspect abordat de oficialul român și în cadrul întrevederii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, facilitată de reuniunea șefilor diplomației din cadrul NATO, găzduită de Berlin

Potrivit AFP, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol, informează Agerpres

În acest context, Comisia Europeană a prezentat un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole. În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a blocadei porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară mondială și se prefigurează o nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport relevante.

Comisia prezintă un plan de acțiune pentru a stabili ”culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte.

”20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni utilizând infrastructura UE. Aceasta este o provocare de proporții gigantice; prin urmare, este esențial să se coordoneze și să se optimizeze lanțurile logistice, să se creeze noi rute și să se evite, pe cât posibil, blocajele. Comunicarea noastră abordează soluțiile de urgență, dar și măsurile pe termen mediu și lung pentru o mai bună conectare și integrare a infrastructurii Ucrainei cu cea a UE. Atât pentru soluțiile pe termen scurt, cât și pentru cele pe termen lung, vom acționa împreună cu autoritățile ucrainene și în strânsă colaborare în special cu statele membre învecinate, care au depus eforturi enorme pentru a ajuta în timpul acestei crize”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor din transporturi

În ciuda eforturilor imediate depuse de UE și de statele membre pentru a facilita trecerea frontierei dintre Ucraina și UE, mii de vagoane și camioane așteaptă efectuarea procedurilor vamale pe partea Ucrainei. Durata medie actuală de așteptare pentru vagoane este de 16 zile, în timp ce la unele frontiere este de până la 30 de zile. Multe alte loturi de cereale sunt în continuare depozitate în silozurile ucrainene, gata pentru export. Printre provocări se numără dimensiunile diferite ale ecartamentului feroviar: vagoanele ucrainene nu sunt compatibile cu cea mai mare parte a rețelei feroviare a UE, astfel încât majoritatea mărfurilor trebuie transbordate în camioane sau vagoane care corespund ecartamentului standard al UE. Acest proces necesită mult timp, iar instalațiile de transbordare de-a lungul frontierelor sunt limitate.

Pentru a aborda aceste obstacole și a institui culoarele de solidaritate, Comisia, împreună cu statele membre și cu părțile interesate, va lucra pe termen scurt la următoarele acțiuni prioritare:

  • Material rulant de marfă suplimentar, nave și camioane: Comisia invită actorii de pe piața UE să pună urgent la dispoziție vehicule suplimentare. Pentru a corela cererea și oferta și pentru a stabili contactele relevante, Comisia va institui o platformă logistică de corelare și va solicita statelor membre să desemneze puncte de contact dedicate culoarelor de solidaritate (ghișeu unic).
  • Capacitatea rețelelor de transport și a terminalelor de transbordare: Ar trebui să se acorde prioritate transporturilor ucrainene de produse agricole exportate, iar administratorii de infrastructură ar trebui să pună la dispoziție sloturi de cale ferată pentru aceste exporturi. De asemenea, Comisia invită actorii de pe piață să transfere urgent încărcătorii mobili de cereale către terminalele de frontieră relevante pentru a accelera transbordarea. Un acord privind transportul rutier cu Ucraina va elimina, de asemenea, blocajele. Pentru a încuraja operatorii de transport din UE să permită intrarea vehiculelor lor în Ucraina, Comisia va analiza, de asemenea, opțiunile pentru suplimentarea garanțiilor financiare.
  • Operațiuni vamale și alte controale: Comisia îndeamnă autoritățile naționale să aplice o flexibilitate maximă și să asigure un personal adecvat pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei.
  • Depozitarea mărfurilor pe teritoriul UE: Comisia va evalua capacitatea de stocare disponibilă în UE și se va coordona cu statele membre pentru a contribui la asigurarea unei capacități mai mari de depozitare temporară a exporturilor ucrainene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

Published

on

© Autoritatea pentru Digitalizarea României/ Facebook

Asociația H.appyCities lansează marți, cu ocazia Zilei Internaționale a Comunicațiilor, DES Hub – un nou proiect destinat creării unui cadru de lucru colaborativ pentru a crește indicatorii României în clasamentul european al digitalizării, respectiv Digital Economy and Society Index (Indicele economiei și societății digitale) al Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă

România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ce privește perfomanța digitală măsurată prin raportul „Digital Economy and Society Index” (DESI), fiind la o distanță foarte mare de media europeană pe toate temele și pe aproape toate sub-dimensiunile acestuia. Mai îngrijorător decât această imagine este faptul că distanța față de medie și de penultimele clasate – Bulgaria și Grecia – crește, în ciuda unei îmbunătățiri a scorului României față de edițiile precedente.

Având în vedere dimensiunea sa, precum și nivelul dezvoltării economice, se poate afirma că performanța digitală a României se află cu mult sub potențialul său real.

De asemenea, la multe dintre categoriile DESI, de exemplu conectivitate, România înregistrează o scădere constantă, deși se afla, în urmă cu câțiva ani, printre primele țări din Europa la viteza internetului sau acoperirea cu rețele de comunicații mobile.

Din dorința de a oferi un cadru colaborativ care să impulsioneze toți actorii implicați într-o abordare coordonată, ce are ca țintă creșterea scorului României în DESI, Asociația H.appyCities propune înființarea unui centru dedicat acestei problematici – Digital Economy and Society Hub (DES-Hub).

Scopul DES Hub este de a deveni un centru de analiză și suport bazat pe dialog între autorități, mediul privat, academic și non-guvernamental, orientat spre creșterea permanentă a performanței economiei digitale în România și, implicit, a scorului în DESI.

„Asistăm de prea mult timp la o atitudine mai degrabă pasivă. Aflăm odată pe an unde stă România în DESI, se discută câteva zile, apoi subiectul e trecut pe un plan secund. Cred că e nevoie de un mecanism care să urmărească permanent acest efort și, mai ales, să vină, prin dialog și colaborare, cu idei și soluții, nu doar cu acea critică de pe margine”, a transmis Radu Puchiu, co-fondator al H.appyCities și inițiator al proiectului.

DES Hub va avea rolul de platformă de dialog, de resursă de analiză și documentare, de soluții generate colaborativ, toate țintite pe dimensiunile și sub-dimensiunile DESI și pe indicatorii individuali ce îi compun.

Mecanismul de lucru propus este de a iniția un dialog multi-partit pe fiecare dimensiune a DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), de a identifica posibilitățile și intervențiile punctuale ce ar ajuta la creșterea scorului României pe respectivele dimensiuni și de a urmări implementarea lor.

Întreg mecanismul este menit să ofere Guvernului României, instituțiilor responsabile, instrumentele necesare pentru urmărirea acestor progrese intermediare, inclusiv prin dialogul purtat cu persoanele desemnate ca responsabili din partea instituțiilor publice.

Proiectul se va desfășura în două etape: prima, până în luna iulie 2022, de analiză a situației curente, cu identificarea elementelor ce pot duce la o îmbunătățire rapidă a scorului României în DESI, și o a doua axată pe discutarea fiecărei dimensiuni și găsirea de soluții în mod colaborativ prin organizarea de întâlniri lunare pe parcursul anilor 2022 și 2023.

H.appyCities invită, așadar, toți actorii interesați să participe la acest efort colaborativ – Guvern, instituții publice, comcompanii, organizații neguvernamentale, mediu academic – să i se alăture în acest demers.

Continue Reading

Facebook

U.E.6 mins ago

Șeful diplomației UE: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va întări capacitatea Europei de a face față amenințărilor. Este “contrariul” a ceea a vrut Putin

ROMÂNIA13 mins ago

Președintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici

INTERNAȚIONAL25 mins ago

Canada face apel la Occident să ”elibereze grâul ucrainean” blocat de invazia rusă: Suntem pregătiți să trimitem nave în România pentru a-l exporta

ROMÂNIA51 mins ago

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

U.E.2 hours ago

Josep Borrell estimează că ar putea dura încă două săptămâni până când statele UE vor conveni asupra unui embargo privind petrolul rusesc

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Pe lângă dezinformare și spionaj digital, domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

MAREA BRITANIE3 hours ago

Marea Britanie solicită ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO “cât mai curând posibil”. Franța “va fi alături de Helsinki și Stockholm” în temeiul clauzei de apărare reciprocă din tratatul UE

U.E.3 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

U.E.3 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending