Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Reactie dura a PSD la adresa lui Barroso. Europarlamentarul Victor Bostinaru: Este regretabil. Comisia transforma Romania in tara de mana a doua, facand deservicii cauzei europene

Published

on

PSD reactioneaza dur la declaratiile Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a spus, luni seara, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen nici in 2014.

“Este regretabil. Aceasta declaratie vine din partea Presedintelui Comisiei Europene, care se dezice de prVictorBostinaru .roopriile si repetatele declaratii. Face aceste declaratii alaturandu-se pozitiilor liderilor europeni pe care ii blama pentru apetitul fata de dezbaterile politice interne, a declarat in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro europarlamentarul PSD Victor Bostinaru.

Vine in conflict cu pozitia oficiala a Comisiei in fata Parlamentului European si cu Raportul Coleho, adoptat in Parlament si care este favorabil aderarii Romaniei la Schengen.

Comisia se uita prea mult la alegerile europene viitoare, unii comisari se uita propriul destin dupa aceste alegeri. Cred ca Parlamentul European va trebui sa faca ceva. Vom avea actiune coordonata cand vom avea o pozitie oficiala, o discutie in comisia LIBE. Toti acesti lideri europeni care se opun aderarii noastre  nu sunt atat de multi.

E o abdicare a Comisiei de la Tratatul de aderare. Cand o tara a atins capacitatea de pregatire, iar Romania a demonstrat ca are capacitatea tehnica superioara unor state membre vechi, a fost o demonstratie acceptata, chiar daca nu cu placere. Comisia face un lucru regretabil, aduce in discutie elemente straine Tratatului si Criteriilor de aderare la Spatiul Schengen, transformand Romania in tara de mana a doua si facand deservicii cauzei europene.

Alegerile din 2014 nu pot fi tratate ca pentru o tara neeuropeana. Ma tem ca si candidatii la alegerile europarlamentare vor trebui sa reafirme angajamentele clare din dosarele Schengen si MCV, sa spuna ca obiectivul fundamental al Romaniei este tratatarea sa cu demnitate. Schengen si MCV sunt folosite sa tina Romania la colt.  Aderarea la Schengen va fi o tema importanta in Campania pentru alegerile europarlamentare”.

Barroso: Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen in 2014

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

“România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014 (…) sunt prea multe opuneri”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI, potrivit Mediafax.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, declara el.

România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.

Barroso: “Trebuie sa fim mandri ca suntem europeni”

Raspunzand unei intrebari adresate de presedintele formatiunii nationaliste franceze Frontul National (FN), Marine Le Pen, presedintele Barroso a declarat ca a avea aceasta “idee ca Europa este cel mai rau lucru din lume, este necinstita”.

Le Pen a adus in discutie problema somajului ridicat si a sustinut ca Europa sta la baza unui “razboi economic”.

Barroso a sustinut ca Europa este sistemul cel mai avansat din lume in ce priveste economia sociala de piata si a recunoscut ca Europa se confrunta cu probleme, precum cea a somajului. Aceste probleme sunt intalnite in intreaga lume, iar  ingradirea libertatii de circulatie nu va rezolva aceasta situatie, a adaugat presedintele CE.

Trebuie sa fim mandri ca suntem europeni”, a adaugat presedintele Comisiei Europene, pe fondul criticilor din partea oficialului francez, in cadrul interviului acordat Le Club LCI.

Politicianul francez Marine Le Pen a cerut in mai multe randuri Guvernului francez sa se opuna eliminarii restrictiilor de calatorie pentru cetatenii romani si bulgari, inclusiv aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

 

Ce spunea presedintele Comisiei Europene acum 2 luni

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, susţinea preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria in luna septembrie a  acestui an.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, a declarat Barroso în interviul acordat postului public de radio bulgar.

Referindu-se la piaţa muncii la nivel european, Barroso a reamintit că libera circulaţie a cetăţenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Herman van Rompuy: Libertatea de circulatie in interiorul UE este „un simbol al civilizatiei“

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat sambata, in „Discursul asupra Europei“ tinut in capitala Germaniei cu privire la pericolul reprezentat de abordarile populiste impotriva imigratiei si a aparat ideea liberei circulatii in Uniunea Europeana, libertate pe care o considera un simbol al civilizatiei, potrivit Adevarul.ro.

Presedintele Consiliului European si-a manifestat intelegerea fata de temerile aparute in randul cetatenilor europeni din cauza globalizarii si a crizei economice, dar a atras atentia ca singura solutie este „reluarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca“

In context, Van Rompuy i-a criticat pe cei care amplifica aceste ingrijorari facandu-i responsabili pentru situatia actuala, cel putin partial, pe imigrantii ce ar beneficia de pe urma „turismului social“ sau al „dumpingului social“. In opinia sefului Consiliului European, aceste reprosuri adresate celor veniti din statele est-europene membre ale UE, in special romanilor si bulgarilor, sunt doar fenomene minoritare si marginale. Libertatea de circulatie in interiorul UE este „un simbol al civilizatiei“ pe care trebuie sa-l aparam, a punctat Van Rompuy.

 

Europarlamentarul Coelho,responsabil pentru raportul Schengen: Romania si Bulgaria, pregatite pentru Schengen

Autorul raportului favorabil pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, europarlamentarul PPE Carlos Coelho a acordat un interviu, la inceputul lunii octombrie pentru Caleaeuropeana.ro.

Coelho si-a exprimat ferm pozitia impotriva tentativelor de amanare si blocare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. De asemenea, a reamintit ca tara noastra, impreuna cu Bulgaria, a indeplinit toate conditiile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline in spatiul Schengen si orice intarziere, in acest proces, nu mai are explicatii tehnice.

„Nu este posibil ca un singur vot impotriva sa blocheze hotarari si masuri asa importante”, sustinea Coelho.

Interviul integral AICI.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Catalin Predoiu: "Declaratiile lui Barroso reflecta ceea ce am avertizat cu cateva luni in urma" | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Raport al Curții de Conturi Europene: România, a doua țară din UE cu cel mai ridicat nivel al fraudelor cu fonduri europene. Comisarul Corina Crețu: ”Avem toleranţă zero faţă de fraude cu bugetul UE”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

România este a doua țară din UE cu cel mai ridicat nivel al fraudelor detectate și raportate, ca procent din fondurile politicii de coeziune primite de statele membre ale UE în perioada de programare 2007-2013, fiind devansată doar de la Slovacia, arată un raport al Curții de Conturi Europene publicat joi.

Potrivit documentului, un procent de 1,1% din totalul fondurilor europene primite de România în primii șapte ani de la aderarea la UE reprezintă fraude. Deși situată pe locul al doilea la acest capitol, diferența nivelului de fraudă în raport cu Slovacia este aproape dublă, de 2,13%.

Spre comparație, cel mai scăzut nivel de fraudă – de 0% – îl înregistrăm în Luxemburg, Finlanda, Irlanda și Suedia.

Într-o reacție la raportul Curții, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a atenționat că executivul european ”are toleranţă zero faţă de fraude cu bugetul UE şi se aşteaptă la acelaşi nivel de angajament din partea statelor membre, responsabile de gestionarea adecvată a fondurilor politicii de coeziune”.

”Suntem aici pentru a reaminti statelor membre ce obligaţii au şi pentru a oferi sprijin permanent şi un set de instrumente a căror utilitate a fost recunoscută de Curtea de Conturi Europeană. De asemenea, suntem aici pentru a alerta OLAF, Oficiul european de luptă antifraudă, atunci când avem suspiciuni, şi pentru a recupera fondurile UE atunci când frauda este dovedită”, a mai spus Crețu. (Declarația sa integrală este disponibilă aici)

În raport, România este menționată de 12 ori, fiind precizat și faptul că, pentru redactarea raportului, experții Curții au vizitat șapte state membre: Bulgaria, Franța, Ungaria, Grecia, Letonia, România și Spania.

Documentul precizează că ”România are o strategie națională antifraudă, dar aceasta nu mai este de actualitate”.

Ce alte referiri la România cuprinde raportul Curții de Conturi Europene?

– În unul dintre programele operaționale auditate în România, organisme intermediare care exercită funcții similare prin delegare și gestionează finanțări similare au furnizat evaluări ale riscului de fraudă cu rezultate diferite;

– Curtea a discutat despre utilizarea pactelor de integritate cu organizații ale societății civile din Letonia, România și Ungaria, care au fost în general în favoarea acestei inițiative.

– În România, Agenția Națională de Integritate a dezvoltat un sistem informatic („PREVENT”) care compară informațiile privind achizițiile publice furnizate de autoritățile contractante și ofertanți cu informații din alte baze de date naționale (de exemplu, Oficiul Registrului Comerțului). Utilizarea sistemului în legătură cu 839 de proceduri de achiziții publice finanțate de UE a permis agenției să emită, în scop de corectare sau de investigare, 42 de avertismente de integritate;

– Curtea a identificat inconsecvențe în ceea ce privește utilizarea de către statele membre a actelor juridice sau administrative pentru a declanșa raportarea către Comisie. De exemplu, România nu raportează în mod sistematic în IMS investigațiile în curs sau deciziile de începere a urmăririi penale. Așa cum prevede legislația din România, suspiciunile de fraudă sunt înregistrate numai atunci când o autoritate de management, autoritatea de audit, AFCOS sau OLAF emite un raport de control/anchetă suplimentar separat, chiar dacă există deja o investigație în curs sau una care s-a încheiat. În consecință, raportarea în IMS este întârziată în mod nejustificat și unele cazuri aflate pe rolul instanțelor ar putea fi complet excluse din sistem.

– În cinci dintre statele membre vizitate de Curte, AFCOS-urile nu erau suficient de bine informate cu privire la evoluția anchetelor în cazurile raportate Comisiei. În România și în Ungaria Curtea nu a identificat niciun mecanism formal de cooperare sistematică între autoritățile de management, AFCOS și organele de anchetă și cele de urmărire penală, astfel încât AFCOS nu avea o imagine de ansamblu completă asupra anchetelor în curs care implicau proiecte finanțate de UE. Acestea fiind spuse, AFCOS din România contactează periodic organele de urmărire penală pentru a obține informații cu privire la evoluția anchetelor în curs despre care are cunoștință. În Spania, AFCOS adoptă, de asemenea, o abordare proactivă, solicitând date cu privire la anchetele în curs. În pofida acestui fapt, el nu este în măsură să garanteze transmiterea de informații actualizate către Comisie. 

– AFCOS din România desfășoară activități de coordonare exclusiv pe baza unor acorduri bilaterale încheiate cu fiecare dintre autoritățile responsabile de programe, dar nu există niciun mecanism național de coordonare multilaterală care să implice toate părțile interesate.

Raportul special al Curții de Conturi Europene privind ”Combaterea fraudei legate de cheltuielile în domeniul politicii de coeziune a UE: autoritățile de management trebuie să consolideze detectarea, reacția și coordonarea” este disponibil aici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană amandează 5 bănci cu 1,07 miliarde de euro pentru manipularea pieței valutare. „Comportamentul acestora a subminat integritatea sectorului în detrimentul economiei europene și al consumatorilor”

Published

on

©️ Facebook/ Comisia Europeana

Comisia Europeană a aplicat două amenzi, în valoare totală de 1,07 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan și Royal Bank of Scotland (RBS), deoarece au manipulat piața valutară pentru 11 valute: euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elveţian, dolarul din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi Australia, coroana daneză, norvegiană şi suedeză, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Banca elveţiană UBS nu a fost amendată deoarece a informat executivul comunitar despre existenţa celor două carteluri înfiinţate de Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland.

Conform Comisiei Europene, prima decizie (așa-numita convenție “Forex – Three Way Banana Split”) impune o amendă totală de 811 197 000 de EURO băncilor Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup și JPMorgan.

Cea de-a doua decizie (așa-numita convenție “Forex-Essex Express”) impune o amendă totală de 257 682 000 de EURO pentru Barclays, RBS și MUFG Bank (fostă Bank of Tokyo-Mitsubishi).

Cele mai mari amenzi au fost aplicate băncilor americane Citigroup (311 milioane de euro) şi JP Morgan (229 milioane de euro).

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: “Companiile și oamenii depind de bănci pentru a face schimb de bani pentru a efectua tranzacții în țări străine. Activitățile de tranzacționare pe „spot” valutar sunt una dintre cele mai mari piețe din lume, în valoare de miliarde de euro în fiecare zi. Astăzi am amendat Barclays, Banca Regală a Scoției, Citigroup, JPMorgan și MUFG Bank, iar aceste decizii trimit un mesaj ferm că executivul comunitar nu va tolera comportamentul manipulativ în niciun sector al piețelor financiare. Comportamentul acestor bănci a subminat integritatea sectorului, în detrimentul economiei europene și al consumatorilor”.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Manfred Weber vrea să întoarcă fila ”Comisiei ultimei șanse”, construind o Comisie ”a unui nou început”: Vreau să fiu un președinte al cetățenilor

Published

on

Candidatul popularilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a promis miercuri că viitoarea Comisie va fi cea ”a unui nou început”, întorcând astfel fila ”Comisiei ultimei șanse”, o trimitere la formularea folosită de Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Executivului european, invocată în cadrul primului său discurs privind Starea Uniunii, în 2014.

În cadrul dezbaterii televizate de 90 de minute, unde au participat toți cei șase candidați ”cap de listă” și care a avut loc în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles, Manfred Weber și-a prezentat platforma politică, bazată pe o largă solidaritate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona provocările precum șomajul în rândul tinerilor, migrația, argumentând totodată în favoarea compromisului pe subiecte precum comerțul și schimbările climatice pentru a menține implicarea tuturor părților interesate.

”Bunicul meu mi-ar spune: Manfred, aceasta este cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată. Avem încă de lucru: vreau să deschid un nou capitol democratic pentru UE. Văd o Uniune Europeană puternică, inteligentă și amabilă. Vreau să fiu un președinte al cetățenilor”, a spus candidatul popularilor europeni.

Manfred Weber a invocat necesitatea unui mecanism puternic pentru protejarea democrației. ”Naționalismul a revenit, La alegerile de anul acesta, trebuie să luptăm înpotriva celor care vor să distrugă Europa”, a mai spus liderul PPE.

În ceea ce privește adoptarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, Weber s-a propunțat în favoarea unui ”nou proces de decizie cu un mecanism nou, cu majoritate”, chestiune invocată încă din octombrie 2018. 

Citiți și:
Jean-Claude Juncker propune soluția votului cu majoritate calificată pentru ca UE să fie mai eficientă în materie de politică externă
Manfred Weber, candidat la șefia Comisiei Europene, susține propunerea lui Juncker și vrea ca UE să ia deciziile cu majoritate de voturi

Cele 90 de minute de discuţii politicoase şi ocazional aprinse au fost marginalizate în statele membre mari, dezbaterea fiind difuzată pe canale cu audienţă scăzută sau în mediul online, iar interacţiunile din social media au fost în număr de câteva zeci de mii, un număr infim în comparaţie cu cele 427 de milioane de cetăţeni europeni aşteptaţi la urne în perioada 23-26 mai. 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending