Reactie dura a PSD la adresa lui Barroso. Europarlamentarul Victor Bostinaru: Este regretabil. Comisia transforma Romania in tara de mana a doua, facand deservicii cauzei europene

PSD reactioneaza dur la declaratiile Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a spus, luni seara, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen nici in 2014.

“Este regretabil. Aceasta declaratie vine din partea Presedintelui Comisiei Europene, care se dezice de prVictorBostinaru .roopriile si repetatele declaratii. Face aceste declaratii alaturandu-se pozitiilor liderilor europeni pe care ii blama pentru apetitul fata de dezbaterile politice interne, a declarat in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro europarlamentarul PSD Victor Bostinaru.

Vine in conflict cu pozitia oficiala a Comisiei in fata Parlamentului European si cu Raportul Coleho, adoptat in Parlament si care este favorabil aderarii Romaniei la Schengen.

Comisia se uita prea mult la alegerile europene viitoare, unii comisari se uita propriul destin dupa aceste alegeri. Cred ca Parlamentul European va trebui sa faca ceva. Vom avea actiune coordonata cand vom avea o pozitie oficiala, o discutie in comisia LIBE. Toti acesti lideri europeni care se opun aderarii noastre  nu sunt atat de multi.

E o abdicare a Comisiei de la Tratatul de aderare. Cand o tara a atins capacitatea de pregatire, iar Romania a demonstrat ca are capacitatea tehnica superioara unor state membre vechi, a fost o demonstratie acceptata, chiar daca nu cu placere. Comisia face un lucru regretabil, aduce in discutie elemente straine Tratatului si Criteriilor de aderare la Spatiul Schengen, transformand Romania in tara de mana a doua si facand deservicii cauzei europene.

Alegerile din 2014 nu pot fi tratate ca pentru o tara neeuropeana. Ma tem ca si candidatii la alegerile europarlamentare vor trebui sa reafirme angajamentele clare din dosarele Schengen si MCV, sa spuna ca obiectivul fundamental al Romaniei este tratatarea sa cu demnitate. Schengen si MCV sunt folosite sa tina Romania la colt.  Aderarea la Schengen va fi o tema importanta in Campania pentru alegerile europarlamentare”.

Barroso: Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen in 2014

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

“România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014 (…) sunt prea multe opuneri”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI, potrivit Mediafax.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, declara el.

România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.

Barroso: “Trebuie sa fim mandri ca suntem europeni”

Raspunzand unei intrebari adresate de presedintele formatiunii nationaliste franceze Frontul National (FN), Marine Le Pen, presedintele Barroso a declarat ca a avea aceasta “idee ca Europa este cel mai rau lucru din lume, este necinstita”.

Le Pen a adus in discutie problema somajului ridicat si a sustinut ca Europa sta la baza unui “razboi economic”.

Barroso a sustinut ca Europa este sistemul cel mai avansat din lume in ce priveste economia sociala de piata si a recunoscut ca Europa se confrunta cu probleme, precum cea a somajului. Aceste probleme sunt intalnite in intreaga lume, iar  ingradirea libertatii de circulatie nu va rezolva aceasta situatie, a adaugat presedintele CE.

Trebuie sa fim mandri ca suntem europeni”, a adaugat presedintele Comisiei Europene, pe fondul criticilor din partea oficialului francez, in cadrul interviului acordat Le Club LCI.

Politicianul francez Marine Le Pen a cerut in mai multe randuri Guvernului francez sa se opuna eliminarii restrictiilor de calatorie pentru cetatenii romani si bulgari, inclusiv aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

 

Ce spunea presedintele Comisiei Europene acum 2 luni

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, susţinea preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria in luna septembrie a  acestui an.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, a declarat Barroso în interviul acordat postului public de radio bulgar.

Referindu-se la piaţa muncii la nivel european, Barroso a reamintit că libera circulaţie a cetăţenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Herman van Rompuy: Libertatea de circulatie in interiorul UE este „un simbol al civilizatiei“

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat sambata, in „Discursul asupra Europei“ tinut in capitala Germaniei cu privire la pericolul reprezentat de abordarile populiste impotriva imigratiei si a aparat ideea liberei circulatii in Uniunea Europeana, libertate pe care o considera un simbol al civilizatiei, potrivit Adevarul.ro.

Presedintele Consiliului European si-a manifestat intelegerea fata de temerile aparute in randul cetatenilor europeni din cauza globalizarii si a crizei economice, dar a atras atentia ca singura solutie este „reluarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca“

In context, Van Rompuy i-a criticat pe cei care amplifica aceste ingrijorari facandu-i responsabili pentru situatia actuala, cel putin partial, pe imigrantii ce ar beneficia de pe urma „turismului social“ sau al „dumpingului social“. In opinia sefului Consiliului European, aceste reprosuri adresate celor veniti din statele est-europene membre ale UE, in special romanilor si bulgarilor, sunt doar fenomene minoritare si marginale. Libertatea de circulatie in interiorul UE este „un simbol al civilizatiei“ pe care trebuie sa-l aparam, a punctat Van Rompuy.

 

Europarlamentarul Coelho,responsabil pentru raportul Schengen: Romania si Bulgaria, pregatite pentru Schengen

Autorul raportului favorabil pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, europarlamentarul PPE Carlos Coelho a acordat un interviu, la inceputul lunii octombrie pentru Caleaeuropeana.ro.

Coelho si-a exprimat ferm pozitia impotriva tentativelor de amanare si blocare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. De asemenea, a reamintit ca tara noastra, impreuna cu Bulgaria, a indeplinit toate conditiile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline in spatiul Schengen si orice intarziere, in acest proces, nu mai are explicatii tehnice.

„Nu este posibil ca un singur vot impotriva sa blocheze hotarari si masuri asa importante”, sustinea Coelho.

Interviul integral AICI.

One Response to Reactie dura a PSD la adresa lui Barroso. Europarlamentarul Victor Bostinaru: Este regretabil. Comisia transforma Romania in tara de mana a doua, facand deservicii cauzei europene

  1. Pingback: Catalin Predoiu: "Declaratiile lui Barroso reflecta ceea ce am avertizat cu cateva luni in urma" | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.