Scoţia: Guvernul de la Edinburgh a prezentat planurile pentru independenţa ţării. Cum comentează Bruxelles-ul

Alex_Salmond_Premierul Scoţiei a lansat oficial un volum care detaliază planurile guvernului său în cazul în care regiunea ar obţine mai multă autonomie în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii. Anul viitor, scoţienii vor fi întrebaţi prin referendum dacă vor ca ţara lor să fie independentă.

Premierul Alex Salmond (foto) afirmă că  este cel mai complex plan trasat vreodată pentru independenţa unei ţări. Textul promite o adevărată revoluţie în politicile sociale, cu un mare accent pus pe îngrijirea şi educaţia copiilor.

“Independenţa ne-ar putea aduce prerogativele şi responsabilităţile să construim o naţiune bogată şi dreaptă, dar şi posibilitatea de a depăşi greutăţile. Moştenim datorii, creştere economică lentă, inechitate socială – toate cauzate de controlul Londrei asupra economiei noastre”, spune Salmond.

Bruxelles-ul avertizează că va rămâne în afara UE

Comisia Europeană a avertizat din nou, astăzi, că, dacă vor deveni independente, Scoţia sau oricare altă regiune a unui stat membru al Uniunii Europene, aluzie la Catalunia, vor fi obligate să candideze din nou pentru aderarea la blocul comunitar pentru a rămâne în acest cadru.

În orice caz, nu este de competenţa Comisiei Europene să comenteze aceste procese, a spus purtătorul de cuvânt european Olivier Bailly. Bruxelles-ul se va pronunţa abia în ziua în care va primi “un scenariu juridic detaliat”, a precizat el. “Restul ar fi simple speculaţii din partea noastră”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Surse: stiri.tvr.ro, evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.