Scrisoare-avertisment a unor intelectuali europeni, privind intrarea partidului neo-nazist în Parlamentul elen: Suntem cu toţii evrei greci!

Într-un context tensionat, mai ales ţinând cont de intrarea în Parlamentul elen a unui partid de extremă-dreapta, un grup de intelectuali europeni de primă mână a distribuit o scrisoare deschisă care se constituie un avertisment referitor la renaşterea ideologiei naziste în Europa arată Jurnalul.ro . Documentul este semnat de Benjamin Abtan, preşedintele Mişcării Europene Antirasiste – EGAM,Gabriel Axel, regizor de film (Danemarca), Daniel Barbu, profesor în cadrul Universităţii Bucureşti (România), Dario Fo, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură, Jovan Dijvak, Apărător general al celor asediaţi, Sarajevo (Bosnia)Svetlana Gannushkina, liderul Memorialului în Rusia, Anthoy Giddens, sociolog,Amos Gitaï, regizor, Thomas Hylland Eriksen, profesor în cadrul Universităţii Oslo (Norvegia), Béate şi Serge Klarsfeld, preşedintele « Fils et filles de déportés juifs de France », Bernard Kouchner, fostul ministru de Externe al Franţei, Bernard-Henri Lévy, filozof şi scriitor, Adam Michnik, istoric, eseist, jurnalist, fost membru al Mişcării Solidarnosc, Miguel Angel Moratinos, fost Ministru de Externe (Spania), Amélie Nothomb, scriitoare (Belgia), Dominique Sopo, preşedintele SOS Racisme,Oliviero Toscani, fotograf, Elie Wiesel, câştigător al Premiului Nobel, scriitor, A.B. Yehoshua, scriitor, eseist.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii.

Suntem cu toţii evrei greci!

Stupefacţie: anul acesta la 6 mai, partidul neo-nazist “Zori aurii” intră în Parlamentul grec. Emblema inspirată de zvastică, salutul hitlerist, Mein Kampf ca referinţă, ideologie rasistă şi antisemită, negativistă, persecutarea imigranţilor, ameninţări împotriva ziariştilor, cultul personalităţii : « Zori aurii » se înscrie în filiaţia directă a partidului naţional-socialist german care a scufundat Europa şi lumea în haos şi în sânge.

Această renaştere a ideologiei naziste nu priveşte doar Grecia. În Letonia, eveniment nou în acest an: ca reacţie la criticile marşului anual al foştilor Waffen SS, preşedintele Republicii îi susţine pe acestia. În Austria, FPO, partid extremist de dreapta care trăieşte în nostalgia celui de al III-lea Reich, este favoritul viitoarelor alegeri parlamentare. În Ungaria « Garda maghiară », urmaşa Miliţiei Partidului Crucilor cu Săgeţi, care a organizat odinioară exterminarea evreilor şi a ţiganilor, terorizează astăzi evreii, îi persecută şi îi omoară pe romi.

Această renaştere este urmarea unei minuţioase munci de punere la îndoială a convieţuirii, orchestrată de partidele extremiste de dreapta adoptând strategia elaborată în Ţările de Jos de « Partidul pentru Libertate » condus de Geert Wilders la începutul anilor 2000. Aceasta constă în a disimula discursul inegalităţii între rase, în dosul unei măşti culturale de luptă contra islamizării Europei.

În favoarea unei crize economice şi sociale care favorizează căutarea frenetică a unui « ţapi ispăşitori » şi care face să crească teama de declin a vechiului nostru continent, această strategie s-a dovedit a fi incredibil de eficace. Ea a permis în acest fel partidelor extremiste de dreapta ce se pretind « nediabolice », să susţină sau să fie membre ale coaliţiilor guvernamentale şi a contribuit la banalizarea exprimării rasismului şi a antisemitismului în sânul societăţilor europeene.

În sfârşit, această extremă de dreapta, pretinsă « dediabolizată » a pregătit terenul partidelor cu care împărtăşeşte ideologia rasistă şi antisemită, care, ca şi « Zori aurii » pot să conjuge succesele electorale cu exprimarea deschisă a urii lor.

În faţa acestei situaţii înfricoşătoare concretizată astăzi prin intrarea deputaţilor neonazişti în Parlamentul grec, afirmăm solidari : “Suntem cu toţii evrei greci !”

Nu acceptăm ca în Grecia sau în orice altă parte pe continentul nostru, evreilor, imigranţilor, musulmanilor, romilor sau negrilor să le fie teamă pentru viaţa lor, pentru că sunt ceea ce sunt.

Chemăm toţi cetăţenii, partidele politice, sindicatele, forţele societăţii civile, intelectualii şi artiştii să se opună extremei de dreapta, făcând să trăiască visul european.

Visul european pentru care noi ne angajăm, este acela a unui continent care îşi aminteşte că s-a construit pe ruinele lăsate de nazism, în amintirea « Shoah »-ului. Este visul unui continent debarasat de rasism şi de antisemitism. Visul unui proiect de o societate bazată pe convieţuire, dincolo de frontiere.

Dar pentru ca acest vis să prindă viaţă, trebuie să se pună capăt, urgent, la două dogme.

Mai întâi dogma austerităţii, care răvăşeşte fundamentul reuşitei partidelor populiste şi care limitează perspectivele tineretului european la rambursarea datoriilor, ca şi cum generaţii întregi ar fi datoare să fie sacrificate pe altarul eternei rigori.

Urmează dogma « Europa-fortăreaţă », care favorizează un discurs îndreptat împotriva imigranţilor precum şi închiderea frontierelor. Or Europa are nevoie de imigrare dacă doreşte să prezerve elementul fundamental al identităţii europeene postbelice : sistemul de protecţie socială.

Pentru instituţiile europeene este de acum primordial să tindă din nou spre aspiraţia la democraţie, progres social, spre promovarea egalităţii între oameni şi protejarea victimelor violenţelor rasiste si sociale, exacerbate de criză.

În timp ce ideea Europei este adesea criticată, ni se pare de o importanţă fundamentală să făptuim şi mai mult, mai intens, mai rapid, pentru a reda un suflu puternic visului european.

Neajutând ca acest vis să trăiască din plin, înseamnă să ne condamnăm să rătăcim în plin coşmar, în Grecia sau în altă parte în Europa.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Foto: adianoito.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.