Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO Scutul antirachetă a fost inaugurat la Deveselu. Rusia reacționează

Published

on

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 și finalizat în 2015, în urma unei investiții de aproximativ 800 de milioane de dolari, a fost operaționalizat joi, la Deveselu, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctului secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierului Dacian Cioloș și a ministrului Apărării, Mihnea Motoc.

Reacția Rusiei: E o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei

deveselu_RoSUASistemul anti-rachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare la adresa securității nationale a Rusiei”, a precizat Kremlinul pentru postul oficial Russia Today. “Am spus încă de când a început această poveste că experții noștri sunt convinși că amplasarea acestui sistem amenință Federația Rusă”, a declarat purtatorul de cuvânt al președinției de la Moscova, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

“Întrebarea nu e dacă vom lua sau nu masuri; deja se iau masuri pentru a menține siguranța Rusiei la nivelul impus de situație”, a mai spus Peskov. El a spus ca Vladimir Putin “a întrebat în repetate rânduri împotriva cui a fost îndreptat sistemul și împotriva cui va fi îndreptat pe viitor. La început am primit explicații privind o amenințare cu rachete dinspre Iran. […] Acum știm că situația Iranului s-a schimbat fundamental, dar întrebarile puse de Moscova continuă să fie relevante”, a afirmat oficialul rus.

Nu este pentru prima dată când Rusia critică scutul american antirachetă.

Citiți și:  Scutul antirachetă de la Deveselu, inaugurat joi

România răspunde Rusiei: Sistemul antirachetă de la Deveselu și o grupare navală la Marea Neagră nu sunt îndreptate împotriva Federației Ruse

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Sistemul nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Este o asigurare a apărării României şi a aliaţilor săi împotriva atacurilor din afara spaţiului euroatlantic.”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

”Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, este tehnic imposibil ca acesta să doboare rachete intercontinentale rusești. Noi am fost foarte transparenți privind planurile noastre, nu văd niciun motiv pentru care ar crește tensiunile cu Rusia. Ei știu că nu este un sistem îndreptat spre ei.

Nu ne dorim un nou Război Rece, vom depune eforturi pentru relaţii mai constructive cu Rusia”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

Citiți și:  Puterea simbolurilor: Deveselu este astăzi ceea ce Varșovia va fi mâine

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale: Scutul de la Deveselu, cel mai important proiect comun România-SUA în cadrul NATO. La Summit-ul de la Varșovia din 2016 va fi acreditat

.

.

INTERNAȚIONAL

Donald Trump anunță că Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la “un acord de pace istoric” și vor stabili relații diplomatice

Published

on

© The White House/ Flickr

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

“Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, informează Agerpres.


Acordul a fost anunţat şi de Emiratele Arabe Unite.

”În cadrul unei discuţii cu preşedintele Trump şi prim-ministrul Netanyahu, a fost convenit un acord pentru oprirea unor noi anexări israeliene în teritoriile palestiniene. EAU şi Israel au convenit de asemenea să coopereze şi să stabilească o foaie de parcurs pentru stabilirea relaţiilor diplomatice”, a anunţat pe Twitter prinţul Sheikh Mohammed Bin Zayed.


Emiratele Arabe Unite vor fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Continue Reading

SUA

Statele Unite și Slovenia au semnat o declarație privind securitatea rețelei 5G: UE trebuie să lucreze cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei

Published

on

© US Department of State/ Twitter

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi, în oraşul sloven Bled, o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” pentru protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei, fără însă ca aceasta să fie menţionată explicit, relatează agenţia EFE.

”Partidul Comunist Chinez doreşte să restrângă libertatea voastră, a tuturor”, a spus Pompeo la o conferinţă de presă după ceremonia de semnare a documentului, asemănător celui pe care Washingtonul l-a impulsionat cu alte state precum România și Polonia.

Declaraţia, deşi nu menţionează explicit China sau compania Huawei, face de fapt referire la acestea, lucru pe care de altfel l-a transmis şi şeful diplomaţiei americane în comentariile sale, subliniază Agerpres.

Pentru Washington este vorba despre un răspuns în faţa faptului că ”oamenii doresc să trăiască în libertate” şi a insistat ca întreaga Uniune Europeană să coopereze îndeaproape cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei.

Washingtonul, care se confruntă cu Beijingul pentru controlul tehnologiei 5G, doreşte ca europenii să excludă orice cooperare cu Huawei pentru realizarea reţelelor 5G.

”SUA este unica forţă a lumii occidentale capabilă să se confrunte cu pericolul atacurilor hibride, care includ arme cibernetice, biologice”, printre altele, a spus la rândul său la aceeaşi conferinţă de presă premierul sloven Janez Jansa.

Șeful diplomației americane efectuează în această săptămână un turneu diplomatic care a debutat Cehia și continuă în Slovenia, în Austria și în Polonia. Miercuri, la Praga, Mike Pompeo a aprecizat că forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece, acesta solicitând ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

Cu toate acestea, șeful diplomației americane a afirmat că actuala situația nu reprezintă “un Război Rece 2.0”.

În ce privește securitatea rețelei 5G, Pompeo a afirmat într-un articol publicat săptămâna trecută pe pagina Departamentului de Stat că țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională.

De altfel, SUA promovează în rândul țărilor aliate inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

 

Continue Reading

NATO

Ungaria achiziționează un sistem de apărare antiaeriană din SUA în valoare de un miliard de dolari

Published

on

© US Embassy Budapest

Ungaria va cumpăra din Statele Unite componente ale sistemului de apărare antiaeriană Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, informează MTI şi Ambasada SUA la Budapesta, potrivit Agerpres.

Achiziţia în valoare de 1 miliard de dolari se înscrie în programul SUA pentru Vânzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales), tranzacţia urmând să fie finalizată până la 30 septembrie a.c..

Ministrul ungar al apărării a precizat că sistemul va fi folosit în principal cu rol de descurajare, dar şi pentru creşterea securităţii şi pentru antrenament. Sistemul este produs de compania Raytheon Technologies.

Ambasadorul american a subliniat la rândul său că este vorba de cea mai mare achiziţie de armament din istoria cooperării militare dintre Ungaria şi Statele Unite şi a asigurat că acest sistem de apărare antiaeriană, folosit deja în mai multe ţări, este compatibil cu standardele NATO, adăugând că speră ca Ungaria să nu fie nevoită niciodată să-l folosească.

Ungaria, membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de apărare sub mandatul premierului Viktor Orban, crescând bugetul alocat apărării de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% în 2019, a mai consemnat AFP.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending